ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Ömür Uzatan Mutfaklar (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=311301)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 02:47 PM

Ömür Uzatan Mutfaklar
 



Uzun ömür için sağlıklı beslen!

Sağlıklı beslenme uzun bir ömür için gerekli. Sağlıklı ve uzun bir
yaşam sürdürmek herkesin ideali olduğu halde, bunu gerçekleştirebilmek
için çok az çabalıyoruz.



Önce kendi vücudunuzu tanıyın!

Bireyin önce kendi vücudunu çok iyi tanıması ve kendisini beslenme ve sağlık konusunda eğitmesi gerekiyor.


Aile faktörü...

Aileden geçen kalıtsal özelliklerimizi, genlerimizi ve çevremizi
kendimizin kontrol etmesi her zaman mümkün olmasa da, bilinçli bir
beslenmeyle daha sağlıklı, mutlu, verimli ve uzun bir yaşama adımımızı
atabiliriz.
En çok yaşatan iki mutfak

Bütün dünyada en uzun yaşayan insanlar Girit Adası'nda, Kafkaslar'da,
Tibet'te ve Japonya'da bulunuyor. Ülke olarak da insanların en çok
yaşama şansının olduğu yerler Japonya ve özellikle Okinawa Adası. Peki
en çok yaşatan iki mutfak hangisi?

Akdeniz Mutfağı


Avrupa'da yapılan bir araştırmada, beslenmeyle kalp hastalıklarının
ilişkisi incelendi. Güney Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan'da kalp
ölümlerinin Orta ve Kuzey Avrupa'ya göre yüzde 75 daha az olduğu tespit
edildi.


Bunun sebebi olarak da, beslenme tarzı gösteriyor. Bu çalışmadan
sonra Akdeniz mutfağı mercek altına alındı ve örnek bir beslenme tarzı
olarak kitaplara geçti.



Sofra çok önemli


İnsanlar saatlerce oturarak, sohbet ederek, acele etmeden, neşe
içinde yemek yiyor. Zaman çok, kimsenin acelesi yok. Diğer Avrupa
ülkelerinde bu mümkün değil.

Öncelikle balık, daha sonra et


Akdeniz sahillerinde balık ve deniz ürünleri et ve tavuktan daha çok
tüketiliyor. Et ve tavuk porsiyonları küçük. Et olarak en çok tercih
edilen kuzu.



Zeytinyağı baş tacı


Zeytinyağı en çok tüketilen yağ. Salatalara yalnız zeytinyağı
konuluyor. Zeytinyağlı sebzeler çok çeşitli ve lezzetli. Zeytinyağının
bileşiminin çoğunluğu tekli doymamış yağ asitlerinden oluşuyor.


İçinde sadece yüzde 12 doymuş yağ asitleri ve yüzde 10 çoklu doymuş
yağ asitleri var. Doymamış yağ asitlerinin faydalı kolesterolü (HDL)
yükselttiği, zararlı kolesterolü (LDL) düşürdüğüne inanılıyor.
Zeytinyağı çoğunlukla çiğden kullanılıyor.

Salata, sebze, meyve cenneti


Salatasız sofra yok. Sebzelerin çeşidi çok. Yenen sebze ve meyve miktarı Orta ve Kuzey Avrupa ortalamasının dört misli.


Söylentiye göre Giritli'nin geçtiği yerde ot kalmazmış. Salata ve
zeytinyağlı sebze her sofranın demirbaşı gibi. Her yemekten sonra meyve
yeniyor. Baklagiller çok tüketiliyor.

Ekmek ve hamur işleri sofradan eksik edilmiyor


Buna karşılık yağlı yemek ve hayvansal gıdalardan uzak duruluyor.
Kremalı ve kaymaklı yiyecekler yok denecek kadar az tüketiliyor.
İçkisi yalnızca şarap


Şarap dışında pek içki içilmiyor. Uzun süre devam eden yemeklerde
şarap çok yavaş içiliyor. Kırmızı şarabın içindeki bazı maddelerin
(bioflavonoid) kalp sağlığını koruduğunu düşünülüyor. Bu korumanın
mekanizması da şu şekilde açıklanıyor:

1. Pıhtılaşma şarabın içindeki maddeler vasıtasıyla azaltılarak kanın akışkanlığı azaltılıyor.

2. Şarap iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesini sağlıyor; iyi kolesterol, kötü kolesterolün kandaki miktarını düşürüyor.

3. Şarabın içindeki
bioflavonoidler kolesterolün okside olmasını önlüyor. Kötü kolesterol
okside olmadıkça, damarların çeperine çökmüyor.



Mekanizma ne olursa olsun Akdeniz mutfağının insanların ömrünü uzattığı ispatlanmış bir gerçek.
Okinawa (Japon) Mutfağı
Yemeğin hazırlanması ve yenmesi ibadet gibi...


"Her yemek ilaçtır" felsefesiyle hazırlanan yemeğe çok önem
veriliyor. Sağlıklı yemek hazırlama alışkanlığı geleneksel olarak
nesilden nesile geçiyor.

Soya fasulyesi ve pirinç sofranın müdavimi!



Soya fasülyesi filizi, süt ve yoğurt çok tüketiliyor. Soya yağı en çok tüketilen yağ. Pirinç sofradan hiç eksik edilmiyor.





Balık, sebze, deniz yosunu ve otlarla zengin bir sofra


Akdenizliler gibi balık, sebze, salata, baharat ve özellikle deniz yosunları sofradan eksik olmuyor.

Düşük kalorili beslenme



Anavatanları Japonya'ya göre Okinawa Ada halkı yüzde 30 daha az kalori alıyor ve daha çok yaşıyor.



İki mutfağın püf noktaları

İki mutfağın ortak noktaları



Bu iki mutfak ilk bakışta birbirine benzemese de pek çok ortak noktaları var.

1. Yemeğin hazırlanmasına ve yenmesine çok özen gösterilmesi. Doğal yiyeceklerin tercih edilmesi.

2. Birinde zeytinyağı,
diğerinde soya yağının tüketilmesi sağlıklı etkileri açısından
benzerlik gösteriyor. Her iki yağ da bitkisel, sıvı ve doymamış yağ
asitlerinden oluşuyor.

3. Her iki mutfakta da ana hayvansal protein kaynağı balık.

4. Her iki mutfakta da bol salata, sebze, otlar ve meyve var.

Dr. Muzaffer Kuşhan'la Diyet


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.