Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, rehberi, türkiyeye, özgü

Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi




Türkiye'ye Özgü Beslenme RehberiYemek alışkanlıkları ve koşullarına göre her ülkenin besin piramitleri değişiklik gösteriyor Türkiye'de piramidin yerini dört yapraklı yonca alıyor Dört ana besin grubuna göre hangi yiyeceklerden günde ne kadar tüketmek gerek?BeslenmeTürkiye beslenme rehberi
Hacettepe üniversitesi ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışmalarıyla oluşturulan Türkiyeye özgü Beslenme Rehberine göre temel besin planlanmasında dört yapraklı yonca simgesi kullanıldı Dört ana besin grubu, yoncanın (şansı ve mutluluğu temsil ediyor) kalp (kalp sağlığı ve sevgiyi temsil ediyor) şeklindeki yaprakları olarak gösterildi: Süt ve süt ürünleri, et-yumurta-baklagiller, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar
Süt ve süt ürünleri

Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır
Süt ve süt ürünleri, doymuş ve kolesterol ile yağda eriyen A vitamini içerirler Yağ ve kolesterol alımını diyette sınırlandırmaları gereken kişilerin düşük yağ oranındaki süt, yoğurt ve peynirleri tercih etmeleri gerekir
Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamin, yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan suyunda bulunduğundan bu suyu atmayın, farklı bir şekilde değerlendirilmeli
Her gün yetişkin bireylerin iki porsiyon, çocukların, adolesan dönemi gençlerin, hamile ve bebek emziren kadınlarla menopoz sonrası kadınların üç-dört porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur
Yoğurt ve tuzlu ayran, ishal tedavisinde hayat kurtarıyor
çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinlerden uzak durmak gerekiyor Pastörize edilmiş veya UHT (uzun ömürlü süt) sütler tercih edilmeli
Sütü kaynama noktasına geldikten sonra en az beş dakika kaynatmak, hijyen açısından önemli
Satın alınan plastik süt ve yoğurt kapları, daha sonra yiyecek saklama amacıyla kullanılmamalı

Et-yumurta-baklagiller

Kırmızı et, balık, hindi, tavuk etleri, kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, yağlı tohumlar (fındık, fıstık, badem ve ceviz) Bu gruptaki besinler protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum B6, B12, B1, A vitamini içeriyor
Gelişme ve büyümeyi sağlayan bu grup; hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme, işlevinde, sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında ve kan yapımında görevli önemli besin öğelerini sağlar Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında en etkili besin grubudur
Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum dışında başta B12 vitamini olmak üzere demir, çinko olmak üzere mineraller açısından da oldukça zengindir özellikle ette bulunan demirin vücutta kullanılabilirliği yüksek olduğundan demir eksikliği anemisini önlemede etkilidir
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol seviyesi yüksek olduğu için koroner arter hastalığı olanlara, diyabet, hipertansiyon hastaları kırmızı yağlı et yerine derisiz beyaz et (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmeli
Omega-3 içeriği yüksek olduğu için haftada iki kez balık tüketilmeli
özellikle salam, sosis yapımında renk değişikliğini ve mikroorganizmaların üremesini önlemek için nitrit-nitrat gibi kimyasallar katılmaktadır Bu kimyasalların vücutta oluşturabilecekleri zararlı etkileri C ve E vitamini gibi antioksidanlarla önlenebilir
Et konan yemeğe yağ eklememeli
Yumurta; protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlı
Protein miktarı sınırlandırılan böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda yumurta önemli bir protein kaynağı
Kalp-damar hastaları haftada bir-iki kez yumurta yiyebilir
Sebzelerle ve tahılla birlikte tüketildiğinde yumurtanın kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz
Baklagiller posa içeriklerinin yüksek, yağ içeriklerinin düşük olması nedeniyle özellikle kalp-damar ve diyabet hastaları tarafından bol tüketilmeli
Baklagiller; protein kalitesini arttırmak için tahıllarla, bileşimindeki minerallerin yararları açısından C vitamini açısından zengin yiyeceklerle tüketilmeli
Fındık, susam, ceviz gibi hem lezzet verici hem çerez olarak kullanılan yağlı tohumlar; B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve protein açısından zengindir Yağ içerikleri yüksek olmasına karşın bitkisel olduğundan kolesterol içermez
Yağlı tohumlar; doymamış yağ, E vitamini ve flavanoidler içerdiğinden koroner kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır Enerji değeri yüksek olan bu besinler, özellikle çocuklar ve ağır çalışan kişiler için önerilir
Et-yumurta-baklagiller grubundan günde iki porsiyon alınmalı İki ızgara köfte, bir çay bardağı kuru baklagil, 30 gram yağlı tohum gibi Haftada üç-dört adet yumurta tüketilebilir

Ekmek ve tahıl

Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir
Tahıl tanelerinin yağı E vitamini açısından zengindir Bu besin grubu ayrıca B1 vitaminin (tiamin) en iyi kaynağıdır
Kabuk ve öz kısmı ayrılmamış tahıllardan yapılan yiyecekler; mineral, vitamin ve diyet lifi yönünden zengindir Lif içeren besinler bağırsak hareketlerini düzenler Tam tahıl ürünlerinin kalori değerleri de düşük
Tam tahıl ürünlerini (kepekli) tercih edin
Kek, kurabiye gibi hazır ürünlerin içeriğinde az tuz ve yağ olmasına dikkat edin
Az hareketli, kilolu kişiler günde üç ince dilim ekmek (75 g) yeterli, zayıf kişiler ve ağır işte çalışanlar bunun üç-beş katını tüketebilir
Tam tahıl ürünleri günde altı porsiyon (altı dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav) her gün ve her öğün yenebilir
Tahıl grubunu protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin

Sebze ve meyve

Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır İçeriklerinin önemli kısmı su olduğu için günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunur Ancak bu grup; folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer anti-oksidan özelliğe sahip bileşikler açısından zengindir
Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan sebze ve meyveler; kan yapımında görev alan öğeler içerir; hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkin; bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar; doygunluk hissi verir; kalp hastalığı, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi kronik hasalıkların oluşma riskini azaltır
Koyu sarı sebzeler (havuç, patates), koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, pazı, semizotu, brokoli vb), nişastalı sebzeler (patates, bezelye) ve diğer sebzeler (domates, soğan, taze fasulye) gibi farklı türler dengeli bir şekilde tüketilmeli
Meyveler de içerdikleri besin öğeleri ve miktarı bakımından farklı oldukları için tüketiminde çeşitlilik sağlanmalı Turunçgil grubu ve çilekler C vitamini; kiraz, kara üzüm, karadut diğer anti-oksidanlar; muz, elma gibi meyveler potasyum açısından zengindir
Taze sebzeler önce ayıklanmalı, akan su altında iyice yıkanmalı ardından doğranmalıdır
Bazı vitaminler suda çözüldüğünden sebzeleri yıkarken suda uzun süre bekletmemek gerekir
Besin değeri kaybı olmaması için sebzelerin haşlama suyu dökülmemeli, çorbaya, yemeklere ya da soslara eklenmeli
Günde en az beş porsiyon sebze ya da meyve tüketilmeli Bunların en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, limon gibi turunçgiller ya da domates olmalı


Güncel Başlıklar Kayısı kanseri önlüyor Sigara içenlerde bel ağrısı riski artıyor Kimyasallar doğurganlığı azaltabilir Soğuk hasta yapar diye bir kavram yok Plastik tehlike Diyet hafızayı güçlendiriyor Sigara gözlere de zarar veriyor Temiz hava ömrü 5 yıl uzatıyor Aspirin karaciğeri de koruyor 15 yaşından önce anne olmak ölüm riskini artırıyor


En çok okunanlar Sarımsak Mucizedir Çok suyun yararı az Kahve beyni koruyor Folik asit spermlere iyi geliyor Evde yapılan spor da yararlı Tereyağı kalp krizini önlüyor mu? Şekle girmek kadınlar için zor Cildiniz için uygun ürünü nasıl seçersiniz? Demirin de fazlası zarar veriyor 60 yaş üzeri sigara içen erkekleri anevrizma tehdit ediyor


Kaynak: saglicaklakalcom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.