![]() |
Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'ye Özgü Beslenme RehberiTürkiye'ye Özgü Beslenme RehberiYemek alışkanlıkları ve koşullarına göre her ülkenin besin piramitleri değişiklik gösteriyor ![]() ![]() Hacettepe üniversitesi ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışmalarıyla oluşturulan Türkiyeye özgü Beslenme Rehberine göre temel besin planlanmasında dört yapraklı yonca simgesi kullanıldı ![]() ![]() Süt ve süt ürünleri Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler ![]() ![]() Süt ve süt ürünleri, doymuş ve kolesterol ile yağda eriyen A vitamini içerirler ![]() ![]() Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamin, yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan suyunda bulunduğundan bu suyu atmayın, farklı bir şekilde değerlendirilmeli ![]() Her gün yetişkin bireylerin iki porsiyon, çocukların, adolesan dönemi gençlerin, hamile ve bebek emziren kadınlarla menopoz sonrası kadınların üç-dört porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir ![]() ![]() Yoğurt ve tuzlu ayran, ishal tedavisinde hayat kurtarıyor ![]() çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinlerden uzak durmak gerekiyor ![]() ![]() Sütü kaynama noktasına geldikten sonra en az beş dakika kaynatmak, hijyen açısından önemli ![]() Satın alınan plastik süt ve yoğurt kapları, daha sonra yiyecek saklama amacıyla kullanılmamalı ![]() Et-yumurta-baklagiller Kırmızı et, balık, hindi, tavuk etleri, kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, yağlı tohumlar (fındık, fıstık, badem ve ceviz) ![]() ![]() Gelişme ve büyümeyi sağlayan bu grup; hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme, işlevinde, sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında ve kan yapımında görevli önemli besin öğelerini sağlar ![]() ![]() Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum dışında başta B12 vitamini olmak üzere demir, çinko olmak üzere mineraller açısından da oldukça zengindir ![]() ![]() Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol seviyesi yüksek olduğu için koroner arter hastalığı olanlara, diyabet, hipertansiyon hastaları kırmızı yağlı et yerine derisiz beyaz et (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmeli ![]() Omega-3 içeriği yüksek olduğu için haftada iki kez balık tüketilmeli ![]() özellikle salam, sosis yapımında renk değişikliğini ve mikroorganizmaların üremesini önlemek için nitrit-nitrat gibi kimyasallar katılmaktadır ![]() ![]() Et konan yemeğe yağ eklememeli ![]() Yumurta; protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlı ![]() Protein miktarı sınırlandırılan böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda yumurta önemli bir protein kaynağı ![]() Kalp-damar hastaları haftada bir-iki kez yumurta yiyebilir ![]() Sebzelerle ve tahılla birlikte tüketildiğinde yumurtanın kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz ![]() Baklagiller posa içeriklerinin yüksek, yağ içeriklerinin düşük olması nedeniyle özellikle kalp-damar ve diyabet hastaları tarafından bol tüketilmeli ![]() Baklagiller; protein kalitesini arttırmak için tahıllarla, bileşimindeki minerallerin yararları açısından C vitamini açısından zengin yiyeceklerle tüketilmeli ![]() Fındık, susam, ceviz gibi hem lezzet verici hem çerez olarak kullanılan yağlı tohumlar; B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve protein açısından zengindir ![]() ![]() Yağlı tohumlar; doymamış yağ, E vitamini ve flavanoidler içerdiğinden koroner kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır ![]() ![]() Et-yumurta-baklagiller grubundan günde iki porsiyon alınmalı ![]() ![]() ![]() Ekmek ve tahıl Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler ![]() Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir ![]() Tahıl tanelerinin yağı E vitamini açısından zengindir ![]() ![]() Kabuk ve öz kısmı ayrılmamış tahıllardan yapılan yiyecekler; mineral, vitamin ve diyet lifi yönünden zengindir ![]() ![]() ![]() Tam tahıl ürünlerini (kepekli) tercih edin ![]() Kek, kurabiye gibi hazır ürünlerin içeriğinde az tuz ve yağ olmasına dikkat edin ![]() Az hareketli, kilolu kişiler günde üç ince dilim ekmek (75 g) yeterli, zayıf kişiler ve ağır işte çalışanlar bunun üç-beş katını tüketebilir ![]() Tam tahıl ürünleri günde altı porsiyon (altı dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav) her gün ve her öğün yenebilir ![]() Tahıl grubunu protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin ![]() Sebze ve meyve Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır ![]() ![]() ![]() Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan sebze ve meyveler; kan yapımında görev alan öğeler içerir; hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkin; bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar; doygunluk hissi verir; kalp hastalığı, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi kronik hasalıkların oluşma riskini azaltır ![]() Koyu sarı sebzeler (havuç, patates), koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, pazı, semizotu, brokoli vb), nişastalı sebzeler (patates, bezelye) ve diğer sebzeler (domates, soğan, taze fasulye) gibi farklı türler dengeli bir şekilde tüketilmeli ![]() Meyveler de içerdikleri besin öğeleri ve miktarı bakımından farklı oldukları için tüketiminde çeşitlilik sağlanmalı ![]() ![]() Taze sebzeler önce ayıklanmalı, akan su altında iyice yıkanmalı ardından doğranmalıdır ![]() Bazı vitaminler suda çözüldüğünden sebzeleri yıkarken suda uzun süre bekletmemek gerekir ![]() Besin değeri kaybı olmaması için sebzelerin haşlama suyu dökülmemeli, çorbaya, yemeklere ya da soslara eklenmeli ![]() Günde en az beş porsiyon sebze ya da meyve tüketilmeli ![]() ![]() Güncel Başlıklar Kayısı kanseri önlüyor Sigara içenlerde bel ağrısı riski artıyor Kimyasallar doğurganlığı azaltabilir Soğuk hasta yapar diye bir kavram yok Plastik tehlike Diyet hafızayı güçlendiriyor Sigara gözlere de zarar veriyor Temiz hava ömrü 5 yıl uzatıyor Aspirin karaciğeri de koruyor 15 yaşından önce anne olmak ölüm riskini artırıyor En çok okunanlar Sarımsak Mucizedir Çok suyun yararı az Kahve beyni koruyor Folik asit spermlere iyi geliyor Evde yapılan spor da yararlı Tereyağı kalp krizini önlüyor mu? Şekle girmek kadınlar için zor Cildiniz için uygun ürünü nasıl seçersiniz? Demirin de fazlası zarar veriyor 60 yaş üzeri sigara içen erkekleri anevrizma tehdit ediyor Kaynak: saglicaklakal ![]() |
![]() |
![]() |
|