![]() |
Lif (Fiber) Ve Hamilelik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lif (Fiber) Ve HamilelikLif (Fiber) ve hamilelik [/b] Yazan: dr ![]() ![]() ![]() başka bir deyişle "lif" ![]() uzmanları ya da konu ile ilgili kişilerin neredeyse hemen her gün "yüksek lif içerikli" gıdalarla beslenmemiz konusundaki önerileri ile karşılaşıyoruz ![]() yıl öncesine kadar bu kadar içli dışlı olmadığımız bu madde nedir? gerçekten yararlı mıdır? Hamilelikte alınması gerekir mi? Lif ya da fiber nedir? Fiber hayvansal besinlerde bulunmayan sadece bitkisel besinlerin içeriğinde yer alır ![]() korunmasında rol alır ![]() pektinler,sakızlar, ligninler diet ile alınan fiberlere örnek olarak verilebilir ![]() birbirlerinden oldukça farklıdır ![]() insan vücudu tarafından sindirilememesidir ![]() ile kalın barsakların (kolon) hastalıklarının tedavisinde ve normal fonksiyonlarının sağlanmasında görev alırlar ![]() Kolonun görevi Kalın barsağın temel görevi vücuttaki sindirim işlemini tamamlamaktır ![]() artıklarının içindeki fazla suyu çekerek yapar ![]() artıklar kalın barsaktan çok hızlı geçer ise yeteri kadar su emilemez ve sonuçta yumuşak dışkı hatta ishal görülebilr ![]() kez olması gerekenden fazla su emilir ve sonuçta sert dışkı ve kabızlık ortaya çıkar ![]() çıkabilecek çok daha ciddi problemlerin temellerini atar ![]() Normal şartlar altında kolondan geçerken fazla suyu alınmış olan besin artıkları barsağın son kısmı olan rektuma doğru ilerler ![]() bu içerik kolaylıkla rektuma geçerken sert ve katı olduğu durumlarda bu geçiş çok güçleşir ![]() göndermek için yükek basınç uygulamak zorunda kalır ![]() Kolonun uyguladığı basıncın da yetersiz kalması durumunda ek güce gereksinim doğar ![]() kasılması yani ıkınma ile elde edilir ![]() uzun süreli ıkınmalar kasık fıtığı, varis, mide fıtığı, barsak duvarında zayıflık ve buna bağlı divertikül oluşumu, hemororid (basur) ile anüste çatlak ve yırtıklara neden olabilir ![]() Kaç tür fiber vardır? Besinlerde bulunan fiberin iki değişik türü vardır: suda çözünebilen ve çözünemeyen ![]() sebze meyve ve baklagillerde bulunur ![]() tutarak dışkının yumuşak olmasını sağlar ![]() Fiber barsakların dalga şeklindeki kasılmalarını ve dolayısı ile içindeki maddelerin geçişini kolaylaştırır ![]() Aynı zamanda barsak içini doldurarak iç boşluğunu genişletir ve bu sayede de barsak içeriği için yeterli alan sağlanmış olur ![]() tutabildiği için dışkının yumuşak kalmasını sağlar ![]() Tüm etki mekanizmaları biraraya geldiğinde kabızlık için uygun ortam ortadan kaldırılmış olur ![]() Genel olarak suda çözünmeyen fiber dolgunluk ve doygunluk hissinden sorumludur ![]() ayarlarken kabızlık ve hemoroid riskini azaltır ![]() riskini azaltan asıl etkenin bu fiber türü olduğu kabul edilmektedir ![]() yapı oluşturarak dışkının su konsantrasyonunu arttırır ![]() Bu fiber türünün kan kolesterol ve şeker düzeyini düşürdüğü kabul edilmektedir ![]() Neden fiber almalısınız? Tamamen sağlıklı olduğunuzu düşünseniz bile her gün belirli bir miktarda fiber almalısınız ![]() barsaklarınızın düzenli çalışmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur ![]() yüksek lifli yiyecekler ile beslenen kişilerde kalın barsak (kolon) kanserinin çok daha az görüldüğünü ortaya koymuştur ![]() kişilerde kansere neden olabilen maddelerin (kanserojenlerin) barsaklarda daha uzun süre kalması ve barsaklar ile daha fazla temas etmesi olabilir ![]() fazla miktarda su tutan lif nedeni ile yediğiniz besin maddesinin sindirim sitemi içindeki hacmi artar ve beyninizde tokluk hissi duymanızı sağlar ![]() yemenin ve gereksiz kilo alımının engellenmesinde yardımcı rol oynar ![]() kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde ve diyabetik kişilerde kan glukoz düzeyinin ayarlanmasında önemli rol oynar ![]() Suda çözünen fiberin tek olumsuz etkisi kolonda gaz oluşturan bakteriler tarafından metabolize edilip yıkılabilmesidir ![]() oluşumu nedeni ile kişiyi rahatsız edebilmektedir ![]() Ne kadar fiber almalısınız? Hamile olsun ya da olmasın normalde kişinin günde alması gereken fiber miktarı 25-35 gram arasındadır ![]() fazla lif tüketimi ishal ve şişkinliğe neden olabilir ![]() karşı olan hassasiyet değişiklik gösterebileceğinden kişi ne kadar lif tüketmesi gerektiğine kendi deneyimlerine göre karar verebilir ![]() miktarlarda lif almaktır ![]() ilişkili olduğundan yeteri kadar su tüketmek de son derece önemlidir ![]() suyunu sıkmadan tüketilerek arttırılabilir ![]() Tahıllar fiber açısından son derece zengin besin maddeleridir ![]() kaynaklarıdır ![]() değiştirmez ![]() Bazı besin maddelerindeki ortalama lif miktarları şu şekildedir ![]() ![]() Besin Miktar Toplam Fiber (gram) Çözünen Fiber (gram) Çözünmeyen Fiber (gram) Meyveler Elma, Kabuklu 1 orta boy 4 ![]() 1 ![]() 2 ![]() Muz 1 orta boy 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Üzüm 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Portakal 1 orta boy 2 ![]() 1 ![]() 0 ![]() Armut 1 orta boy 4 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Erik, kuru 4 adet 3 ![]() 1 ![]() 1 ![]() Çilek 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Sebzeler Taze fasülye 1 pors ![]() 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Brokoli 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Brüksel lahanası 1 pors ![]() 3 ![]() 1 ![]() 1 ![]() Havuç 1 orta boy 2 ![]() 1 ![]() 1 ![]() Karnabahar 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Kereviz 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Mısır 1 pors ![]() 4 ![]() 0 ![]() 4 ![]() Marul 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Iceberg (atom) 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Bezelye 1 pors ![]() 4 ![]() 1 ![]() 3 ![]() Yeşil biber 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Patates (kabuklu) 1 orta boy 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Domates 1 orta boy 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Baklagiller Kurufasülye 1 pors ![]() 4 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Barbunya 1 pors ![]() 8 ![]() 3 ![]() 4 ![]() Mercimek 1 pors ![]() 4 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Ekmek/pirinç/makarna Çavdar ekmeği 1 dilim 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Ekşi hamur ekmeği 1 dilim 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Beyaz ekmek 1 dilim 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Tam buğday ekmeği 1 dilim 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Kahverengi pirinç 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Beyaz pirinç 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Makarna (pişmiş) 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Makarna (kepekli, pişmiş) 1 pors ![]() 3 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Kuruyemiş Badem 1/2 pors ![]() 3 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Yer fıstığı 1/2 pors ![]() 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Ceviz 1/2 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Susam 1/2 pors ![]() 3 ![]() 0 ![]() 2 ![]() Ayçekirdeği 1/2 pors ![]() 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() * [/b] Kaynak: Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lif (Fiber) Ve Hamilelik |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lif (Fiber) Ve HamilelikLif (Fiber) ve hamilelik [/b] Yazan: dr ![]() ![]() ![]() başka bir deyişle "lif" ![]() uzmanları ya da konu ile ilgili kişilerin neredeyse hemen her gün "yüksek lif içerikli" gıdalarla beslenmemiz konusundaki önerileri ile karşılaşıyoruz ![]() yıl öncesine kadar bu kadar içli dışlı olmadığımız bu madde nedir? gerçekten yararlı mıdır? Hamilelikte alınması gerekir mi? Lif ya da fiber nedir? Fiber hayvansal besinlerde bulunmayan sadece bitkisel besinlerin içeriğinde yer alır ![]() korunmasında rol alır ![]() pektinler,sakızlar, ligninler diet ile alınan fiberlere örnek olarak verilebilir ![]() birbirlerinden oldukça farklıdır ![]() insan vücudu tarafından sindirilememesidir ![]() ile kalın barsakların (kolon) hastalıklarının tedavisinde ve normal fonksiyonlarının sağlanmasında görev alırlar ![]() Kolonun görevi Kalın barsağın temel görevi vücuttaki sindirim işlemini tamamlamaktır ![]() artıklarının içindeki fazla suyu çekerek yapar ![]() artıklar kalın barsaktan çok hızlı geçer ise yeteri kadar su emilemez ve sonuçta yumuşak dışkı hatta ishal görülebilr ![]() kez olması gerekenden fazla su emilir ve sonuçta sert dışkı ve kabızlık ortaya çıkar ![]() çıkabilecek çok daha ciddi problemlerin temellerini atar ![]() Normal şartlar altında kolondan geçerken fazla suyu alınmış olan besin artıkları barsağın son kısmı olan rektuma doğru ilerler ![]() bu içerik kolaylıkla rektuma geçerken sert ve katı olduğu durumlarda bu geçiş çok güçleşir ![]() göndermek için yükek basınç uygulamak zorunda kalır ![]() Kolonun uyguladığı basıncın da yetersiz kalması durumunda ek güce gereksinim doğar ![]() kasılması yani ıkınma ile elde edilir ![]() uzun süreli ıkınmalar kasık fıtığı, varis, mide fıtığı, barsak duvarında zayıflık ve buna bağlı divertikül oluşumu, hemororid (basur) ile anüste çatlak ve yırtıklara neden olabilir ![]() Kaç tür fiber vardır? Besinlerde bulunan fiberin iki değişik türü vardır: suda çözünebilen ve çözünemeyen ![]() sebze meyve ve baklagillerde bulunur ![]() tutarak dışkının yumuşak olmasını sağlar ![]() Fiber barsakların dalga şeklindeki kasılmalarını ve dolayısı ile içindeki maddelerin geçişini kolaylaştırır ![]() Aynı zamanda barsak içini doldurarak iç boşluğunu genişletir ve bu sayede de barsak içeriği için yeterli alan sağlanmış olur ![]() tutabildiği için dışkının yumuşak kalmasını sağlar ![]() Tüm etki mekanizmaları biraraya geldiğinde kabızlık için uygun ortam ortadan kaldırılmış olur ![]() Genel olarak suda çözünmeyen fiber dolgunluk ve doygunluk hissinden sorumludur ![]() ayarlarken kabızlık ve hemoroid riskini azaltır ![]() riskini azaltan asıl etkenin bu fiber türü olduğu kabul edilmektedir ![]() yapı oluşturarak dışkının su konsantrasyonunu arttırır ![]() Bu fiber türünün kan kolesterol ve şeker düzeyini düşürdüğü kabul edilmektedir ![]() Neden fiber almalısınız? Tamamen sağlıklı olduğunuzu düşünseniz bile her gün belirli bir miktarda fiber almalısınız ![]() barsaklarınızın düzenli çalışmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur ![]() yüksek lifli yiyecekler ile beslenen kişilerde kalın barsak (kolon) kanserinin çok daha az görüldüğünü ortaya koymuştur ![]() kişilerde kansere neden olabilen maddelerin (kanserojenlerin) barsaklarda daha uzun süre kalması ve barsaklar ile daha fazla temas etmesi olabilir ![]() fazla miktarda su tutan lif nedeni ile yediğiniz besin maddesinin sindirim sitemi içindeki hacmi artar ve beyninizde tokluk hissi duymanızı sağlar ![]() yemenin ve gereksiz kilo alımının engellenmesinde yardımcı rol oynar ![]() kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde ve diyabetik kişilerde kan glukoz düzeyinin ayarlanmasında önemli rol oynar ![]() Suda çözünen fiberin tek olumsuz etkisi kolonda gaz oluşturan bakteriler tarafından metabolize edilip yıkılabilmesidir ![]() oluşumu nedeni ile kişiyi rahatsız edebilmektedir ![]() Ne kadar fiber almalısınız? Hamile olsun ya da olmasın normalde kişinin günde alması gereken fiber miktarı 25-35 gram arasındadır ![]() fazla lif tüketimi ishal ve şişkinliğe neden olabilir ![]() karşı olan hassasiyet değişiklik gösterebileceğinden kişi ne kadar lif tüketmesi gerektiğine kendi deneyimlerine göre karar verebilir ![]() miktarlarda lif almaktır ![]() ilişkili olduğundan yeteri kadar su tüketmek de son derece önemlidir ![]() suyunu sıkmadan tüketilerek arttırılabilir ![]() Tahıllar fiber açısından son derece zengin besin maddeleridir ![]() kaynaklarıdır ![]() değiştirmez ![]() Bazı besin maddelerindeki ortalama lif miktarları şu şekildedir ![]() ![]() Besin Miktar Toplam Fiber (gram) Çözünen Fiber (gram) Çözünmeyen Fiber (gram) Meyveler Elma, Kabuklu 1 orta boy 4 ![]() 1 ![]() 2 ![]() Muz 1 orta boy 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Üzüm 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Portakal 1 orta boy 2 ![]() 1 ![]() 0 ![]() Armut 1 orta boy 4 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Erik, kuru 4 adet 3 ![]() 1 ![]() 1 ![]() Çilek 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Sebzeler Taze fasülye 1 pors ![]() 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Brokoli 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Brüksel lahanası 1 pors ![]() 3 ![]() 1 ![]() 1 ![]() Havuç 1 orta boy 2 ![]() 1 ![]() 1 ![]() Karnabahar 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Kereviz 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Mısır 1 pors ![]() 4 ![]() 0 ![]() 4 ![]() Marul 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Iceberg (atom) 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Bezelye 1 pors ![]() 4 ![]() 1 ![]() 3 ![]() Yeşil biber 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Patates (kabuklu) 1 orta boy 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Domates 1 orta boy 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Baklagiller Kurufasülye 1 pors ![]() 4 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Barbunya 1 pors ![]() 8 ![]() 3 ![]() 4 ![]() Mercimek 1 pors ![]() 4 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Ekmek/pirinç/makarna Çavdar ekmeği 1 dilim 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Ekşi hamur ekmeği 1 dilim 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Beyaz ekmek 1 dilim 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Tam buğday ekmeği 1 dilim 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Kahverengi pirinç 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Beyaz pirinç 1 pors ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Makarna (pişmiş) 1 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Makarna (kepekli, pişmiş) 1 pors ![]() 3 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Kuruyemiş Badem 1/2 pors ![]() 3 ![]() 0 ![]() 3 ![]() Yer fıstığı 1/2 pors ![]() 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() Ceviz 1/2 pors ![]() 1 ![]() 0 ![]() 0 ![]() Susam 1/2 pors ![]() 3 ![]() 0 ![]() 2 ![]() Ayçekirdeği 1/2 pors ![]() 2 ![]() 0 ![]() 1 ![]() * [/b] Kaynak: Dr ![]() |
![]() |
![]() |
|