![]() |
Astim Tanisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astim TanisiAstım tanısı, hastanın tıbbi hikayesinin (şikayetlerinin seyri) değerlendirilmesi, muayene bulgularının yorumlanması, bazı laboratuvar tetkiklerinin ve solunum fonksiyon testlerinin uygulanması ile konur ![]() ŞİKAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİÖksürük: Öksürük bazen astımın tek belirtisi olabilir ![]() öksürük genellikle kuru (balgamsız), ataklar halinde tekrarlayan ve enfeksiyon tedavilerine dirençlidir ![]() gece sabaha karşı ya da efor sonrasında ortaya çıkar ![]() aşırı gülme, üzüntü gibi duygusal durumlarla, iyi ve kötü kokular gibi tahriş edici etkenlerle de öksürük ve diğer astım belirtileri ortaya çıkabilir ![]() Hırıltılı solunum ve hışıltı (vizing): Astımda diğer bir önemli şikayettir ![]() ama aynı kolaylıkla nefesini veremez ![]() havayollarından geçen hava hırıltıya ya da ıslık benzeri bir ses (vizing) neden olur ![]() olarak yorumlanmamalıdır ![]() benzer bulgular olabilir, ama astımda bu bulgular inatçı ve tekrarlayıcıdır ![]() Nefes Darlığı: Bronş kaslarının kasılması ve bronş içi salgıların artması ile hava yolları daralmış olduğundan hasta nefes alıp vermekte zorlanır ![]() Özellikle nefes vermek uzamış ve zorlaşmıştır ![]() MUAYENE BULGULARININ YORUMLANMASI Astım ataklar halinde seyreden bir hastalıktır ![]() bulguları tamamen normal olabilir ![]() dönemlerde doktorun değerlendirebileceği muayene bulguları ortaya çıkar ![]() (nezle) gibi astımla birlikte olabilen hastalıklara ait muayene bulguları da olabilir ![]() LABORATUVAR TETKİKLERİ ve SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ Astım hastalığının tanısını doğrudan koyabilecek BİR KAN TETKİKİ YOKTUR ![]() hastalıkların ayırt edilebilmesi için yapılmalıdır ![]() Astım tanısında asıl değerli olan solunum fonksiyon testleridir ![]() spirometre denilen bir cihazla ya da daha basit fakat yine de değerli veriler sağlayan PEFmetre ile uygulanır ![]() Allerji testlerinin astım tanısında doğrudan değeri olmamakla birlikte, astımın nedeni belirlemek ve tedaviyi yönlendirmek açısından yapılması gereklidir ![]() |
![]() |
![]() |
|