![]() |
Gida Katki Maddeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gida Katki MaddeleriGıda katkı maddeleri, duyarlı kişilerde allerjik hastalık bulgularına neden olabilirler ![]() değildir ![]() aracılıklı bağışıklık sistemi reaksiyonlarından farklıdır ![]() Bu nedenle, gıda katkı maddelerine karşı gelişebilecek reaksiyonları önceden tespit edebilecek, ya da kişilerin bu maddelere duyarlı olup olmadıklarını ortaya koyabilecek allerji testleri yoktur ![]() Sülfitler (Sulphur dioxide, Sodium sulphite, Sodium bisulphite, Potassium bisulphite and Potassium metasulphite) ![]() değişikliğini önler ![]() Soğuk içeceklerde ve meyve suyu konsantrelerinde sıklıkla kullanılır ![]() Ayrıca şaraplar, fırınlanmış gıdalar, dondurulmuş gıdalar, deniz ürünleri, reçeller, jöleler, kurutulmuş meyveler ve salatalarda bulunur ![]() Solunum yoluyla alındığında orta-ağır derecede astım atağına (astımlı hastaların yaklaşık %5inde), ağızdan alındığında ise ürtikerden anafilaksiye kadar değişen allerjik reaksiyonlara neden olabilirler ![]() Benzoatlar ve Parabenler (Sodium benzoate, Methylparaben, Propylparaben and Heptylparaben) ![]() bozulmasını önlerler ![]() Gıdalarda ve ilaçlarda koruyucu olarak kullanılırlar ![]() çikolata, soslar, sıvı yağlar, margarin, mayonez, süt tozu ve kuru maya gibi bazı gıdaların işlenmesi sırasında gıda koruyucusu olarak eklenirler ![]() Ayrıca erik, tarçın ve böğürtlen türü mevyelerde doğal olarak bulunurlar ![]() Benzoatlarla reaksiyon nadirdir ![]() ve anjioödem ataklarına neden olabilirler ![]() Antioksidanlar (Butylated hydroxyanisole (BHA) ve Butylated hydroxytoluene (BHT)) ![]() gibi gıdalarda, hava ile temas ettiğinde renk değişikliği ve koku oluşmasını önlemek amacıyla kullanılırlar ![]() Duyarlı kişilerde ürtiker ataklarına neden olabilirler ![]() Aspartam Düşük kalorili bir yapay tatlandırıcıdır ![]() Ürtiker, gözde ve dudaklarda anjioödem ve başağrısı gibi reaksiyonlardan sorumlu tutulmaktadır ![]() reaksiyonlara neden olduğu tam olarak kanıtlanmamıştır ![]() tür şikayetleri olan hastaların uzak kalması tavsiye edilir ![]() Monosodyum Glutamat (Glutamik asit) Özellikle uzak doğu (Çin, Japon) ve Türk mutfağında gıdalarda lezzet arttırıcı olarak kullanılır kullanılır ![]() Monosodyum glutamat göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı, bulantı ve kusmaya neden olabilir ![]() huzursuzluk, anormal ağlama ve delirium bulguları orta çıkabilir ![]() adlandırılmaktadır ![]() Sendromun ortaya çıkış mekanizması tam olarak bilinmemektedir ![]() Populasyonun %15-%20?si monosodyum glutamatın küçük dozlarına bile duyarlıdır, bununla birlikte yeterli miktarda monosodyum glutamat alan herhangi bir kişide de aynı klinik bulgular oluşabilmektedir ![]() glutamat alımından sonraki 1 saat içinde ortaya çıkar ![]() süre 14 saate kadar uzayabilir ![]() ailesel bir yatkınlık olduğu düşünülmektedir Tartrazin (E102) Gıda boyaları grubundadır ![]() kullanılır ![]() meşrubatlar, şekerlemeler, dondurmalar, tatlılar, peynirler, konserve sebzeler, sosis, salata sosları, ketçap, mayonez ![]() ![]() ![]() ![]() Nitratlar ve nitritler (E 249 - E 252) Bu maddeler genellikle salam, sosis, işlenmiş et ve balık ürünlerinde hem bozulmayı önleyici olarak, hem de renk verici, lezzet artırıcı olarak kullanılır ![]() başağrısı ve ürtiker ataklarına neden olabilirler ![]() |
![]() |
![]() |
|