![]() |
Gida Allerjisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gida AllerjisiTanımlar Gıdalar insan vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir ![]() Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon allerji değildir ![]() Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı, o gıdayı alan her insanda oluşabilen reaksiyonlardır ![]() toksik veya mikrobik maddelere bağlıdır ![]() Gıdalarla oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise, sadece bazı kişilerde oluşur ![]() Genel olarak 2 gruba ayrılır: 1 ![]() doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilir ![]() parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır) ![]() 2 ![]() Gıda allerjileri ne oranda görülür? Gıda allerjileri erişkinlerde %1, çocuklarda %2 ![]() görülmektedir ![]() Bu sayılar iki önemli noktayı işaret eder: 1 ![]() daha sıktır, 2 ![]() kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır ![]() Ancak astım ve allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır ![]() En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur? Gıda allerjilerinin %90ı; Çocuklarda Süt Yumurta Yerfıstığı Buğday Soya Fındık, ceviz ![]() ![]() ![]() Erişkinlerde Yerfıstığı Fındık, ceviz ![]() ![]() ![]() Balık Deniz kabukluları |
![]() |
![]() |
|