ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Gida Allerjisi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=287637)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 03:37 AM

Gida Allerjisi
 





Tanımlar


Gıdalar insan
vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir.
Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon
allerji değildir.

Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı,
o gıdayı alan her insanda oluşabilen
reaksiyonlardır. Bunlar gıdalar içinde bulunan
toksik veya
mikrobik maddelere bağlıdır.



Gıdalarla
oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise,
sadece bazı kişilerde oluşur.
Genel olarak 2 gruba ayrılır:



1. Allerjik olmayanlar: Örnek;
doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı
insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden
olabilir. Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri
parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır).


2. Allerjik gıda reaksiyonları

Gıda allerjileri ne oranda görülür?


Gıda
allerjileri erişkinlerde %1,
çocuklarda %2.5 oranında
görülmektedir.


Bu sayılar iki
önemli noktayı işaret eder:



1. Çocuklarda gıda allerjileri
daha sıktır,



2. Gıda allerjilerinin bir
kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır.


Ancak astım ve
allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu
şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır.


En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur?


Gıda
allerjilerinin %90ı;

Çocuklarda

Süt

Yumurta

Yerfıstığı

Buğday

Soya

Fındık, ceviz...


Erişkinlerde


Yerfıstığı

Fındık, ceviz...

Balık

Deniz kabukluları


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.