![]() |
Gida Allerjisi
Tanımlar Gıdalar insan vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir. Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon allerji değildir. Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı, o gıdayı alan her insanda oluşabilen reaksiyonlardır. Bunlar gıdalar içinde bulunan toksik veya mikrobik maddelere bağlıdır. Gıdalarla oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise, sadece bazı kişilerde oluşur. Genel olarak 2 gruba ayrılır: 1. Allerjik olmayanlar: Örnek; doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilir. Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır). 2. Allerjik gıda reaksiyonları Gıda allerjileri ne oranda görülür? Gıda allerjileri erişkinlerde %1, çocuklarda %2.5 oranında görülmektedir. Bu sayılar iki önemli noktayı işaret eder: 1. Çocuklarda gıda allerjileri daha sıktır, 2. Gıda allerjilerinin bir kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır. Ancak astım ve allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır. En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur? Gıda allerjilerinin %90ı; Çocuklarda Süt Yumurta Yerfıstığı Buğday Soya Fındık, ceviz... Erişkinlerde Yerfıstığı Fındık, ceviz... Balık Deniz kabukluları |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.