![]() |
Bir Tartışma Konusu; Evren |
![]() |
![]() |
#1 |
İSİMSİZ KARANLIK
|
![]() Bir Tartışma Konusu; EvrenForumda bir tartışma konusu açmak istedim arkadaşlar, sizin de fikirlerinizi almak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşam ve Evren ilişkisi nedir? Evrenin bir sonu var mı? Evrende başka yaşamlar var mıdır? Sorularımızı çoğaltabiliriz, ama sizden öncelikle ilk soru hakkında fikir beyan etmenizi rica ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() İlk yorumlardan sonra ben de kendi fikrimi beyan edeceğim arkaaşlar, sizlerin değerli fikirlerinizi beklyorum ![]() ![]() ![]() İlginiz için teşekkürler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ergenekon
|
![]() Çok ilgi duyduğum bir konu ![]() ![]() Elbette başka dünyalarda hayat konusuna daha sonra değinmek istiyorum,çünkü bu konuda çok ilginç bulgular var ![]() Çok küçük sayısal değişikliklere hassas olan evrenin şu andaki yapısının, çok dikkatli bir bilinç tarafından ortaya çıkarıldığına karşı çıkmak çok zordur ![]() ![]() ![]() ![]() Evrendeki bu kusursuz tasarım yeryüzü ölçülerinde de açıkça görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeryüzünde bu saydıklarımızın yanısıra yaşamı destekleyen daha birçok hayati önemde denge vardır Bu dengeler modern bilimde önemli bir ilkenin doğuşuna da yol açmıştır ![]() ![]() "Fizik ve biyoloji kanunlarındaki uyum ve akılla karşılaşan birisinin düzenleyici bir aklın varlığını kabul etmemesi imkansızdır" Tüm bunlar göstermektedir ki, modern bilimin evrenin ve yaşamın kökeniyle ilgili bulgularında "kazalara" yer yoktur ![]() ![]() Sayıları iyice artan bilimadamlarına göre, doğanın kanunları ve değişmezleri o kadar ‘iyi ayarlanmıştır ki ‘ , ve yaşamın varolması için o kadar çok tesadüf gerçekleşmiştir ki , evrenin , kasıtlı bir planlama ve zeka sonucunda ortaya çıktığı söylenebilir ![]() Aslında, bu ‘ince ayar’ o kadar belirgin, ve bu ‘tesadüfler ‘ o kadar sayısızdır ki, birçok bilimadamı , evrenin insanlığı yaratmak uğruna kasıtlı ortaya konulduğunu ileri süren ‘Antrofik Esası’ savunmaya başlamıştır ![]() ![]() Doğa kanunlarını biraz olsun değiştirirseniz, ya da doğanın sabitlerinde birazcık oynama yaparsanız, - bir elektronun yükü gibi - , doğanın gelişimi o kadar değişir ki , akıllı hayatların varolması imkansız hale gelebilir ![]() Bu sabitlerden herhangi birini ,herhangi bir yöne çok ufak bir oranda kaysaydı , yıldızlar, oluşumlarından sonraki 1 milyon yıl içinde sönerlerdi ve evrim için hiçbir zamanımız olmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kozmolojistler, uzay-zaman sürecininn sonlu mu sonsuz mu , bağımlı mı bağımsız mı olduğu hakkında tartışmaktadırlar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Evren ve Yaşam... |
![]() |
![]() |
#3 | |
İSİMSİZ KARANLIK
|
![]() Evren ve Yaşam...Alıntı:
![]() Ancak fikirlerinize tamamen katılmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lâkin, tüm bunların yanında bir kavram var ki, tüm bu düzeni yıkmak istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Entropi, ilk olarak, ısıyla ilgili bir kavram olarak doğmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Isı, evrende hayatın olması için gereken en önemli şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Entropinin arttığı yerler de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bu anlattıklarım, Rudolf Clausius'un öncülük ettiği "Entropinin Korunmaması Yasası"nın doğurduklarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Entropinin Evren üzerindeki yaşlandırıcı etkilerine ilişkin bu ürpertici düşünce Clausius’un 1868 yılında yaptığı keşfinin bir sonucuydu ![]() ![]() Entropinin düzensizliğin bir ölçüsü olduğunu matematiksel olarak kanıtlayan Boltzmann, Clausius’un Entropinin Korunmaması Yasasının Evrenin sakinleşmesinin yanı sıra daha kaotik bir hale dönüşmesi anlamına geldiği sonucuna varmıştı ![]() Doğal olarak buda, Evrenin başlangıçta çok gergin ve çok iyi düzenlenmiş olması gerektiği anlamına geliyordu; sanki milyarlarca yıl önce, Bir Şey ya da Birisi mükemmel işleyen zemberekli bir saat yapmış ve onu hiç aksamayacak bir şekilde kurup bırakmıştı ![]() ![]() Evren, bugünde hala oldukça iyi düzenlenmiş durumdaydı ve bütün parçaları bilimsel bir hassaslıkla çalışıyordu ![]() ![]() Ancak zaman geçtikçe Evren bütün bu seçkin özelliklerini yitiriyordu: Sıcak ve soğuk bölgeler birbirine karışıyor, güç kaynağı tükenen makineler çürüyüp toprağa karışıyordu ![]() ![]() Boltzmann’ın entropiye ilişkin bu kaotik yorumu, entropinin korkutuculuğunu, anlaşılmaz acımasızlığını biraz daha arttırmıştır ![]() ![]() ![]() Hayatın yaratılması doğal olmayan bir şeydi, doğal düzensizliğin geçici olarak bozulmasıydı ![]() ![]() Entropinin Korunmaması Yasası hayatın ileriye doğru, doğumdan ölüme doğru yaşanmasını gerektiriyordu ![]() ![]() Bunun tersini arzulamak, Evrenin entropisinin zamanla azalmasın arzulamak demekti ki, böyle bir şey imkânsızdı ![]() ![]() Fikirlerimi kısaca derlemek gerekirse; yaşam, doğaya ve evrenin yasalarına aykırıdır ![]() ![]() ![]() İlgilenenler için; fikirlerimi oluşturmamda bana büyük ölçüde yardımcı olan - ve küçük alıntılar yaptığım - Michael GUILLEN'in Dünyayı Değiştiren Beş Denklem isimli kitabındaki YARARSIZ BİR DENEYİM, Rudolf Clausius ve Termodinamiğin İkinci Yasası bölümünü okumanızı tavsiye ederim ![]() Bunlar dışında, her türlü karşıt ve yandaş yorumlarınızı duymayı heyecanla bekliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ergenekon
|
![]() Ben bu bölümde Kuran-ı Kerimde Evren ve başka dünyalar konusunu kısaca ele almak istiyorum ![]() ![]() İnsan aklının kavrama sınırlarını zorlayan evren, varolduğu ilk andan itibaren hassas dengeler üzerinde ve büyük bir düzen içerisinde hiç şaşmadan işlemektedir ![]() ![]() ![]() İlk teori, evrenin sınırsız olduğunu, sonsuzdan beri varolduğunu, sonsuza kadar da varlığını ve şu anki durumunu koruyacağını savunmaktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa daha sonraları elde edilen bilimsel bulgularla bu teori tamamıyla çökmüş oldu ![]() ![]() Bu teori ise evrenin bir başlangıcı olduğunu savunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bilimsel gerçek, Kuran'da da şöyle haber verilir: O, gökleri ve yeri yoktan varedendir ![]() Yapılan araştırmalar ve elde edilen bilimsel veriler zaman içinde "Büyük Patlama" teorisini destekleyerek teorinin daha da kuvvetlenmesini sağladı ![]() ![]() Ancak esas çarpıcı olan, geliştirilen bu teorinin ve onu destekleyen kanıtların, 1400 yıl önce Allah tarafından gönderilmiş olan ilahi bir kitabın, "Kuran'ı Kerim"in açıklamalarıyla paralellik göstermesiydi ![]() O inkar edenler görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer, birbiriyle bitişik iken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık ![]() Evrende, bizim dünyamızdan başka gezegenlerde de başka güneş sistemlerinde de hayatın, hatta fiziksel akıllı varlıkların olduğuna dair Kur'ân'da işaretler vardır ![]() "Göklerde ve yerde olanların hepsi, ister istemez Allah'a secde ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|