|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
avoidant, bozukluğu, disorder, kaçıngan, kişilik, personality |
![]() |
Kaçıngan Kişilik Bozukluğu (Avoidant Personality Disorder)... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kaçıngan Kişilik Bozukluğu (Avoidant Personality Disorder)...Temel Çatışmaları: Bu kişiler, diğerlerine yakın olmak ve kendi entellektüel ve mesleki potansiyellerine ulaşmak istedikleri halde, incinecekleri ve acı çekecekleri korkusuyla ya da itilecekleri ve başarısız olacakları korkusuyla, hem insanlardan hem de başarıdan uzak dururlar ![]() Diğerlerine Bakışları: Çevrelerindeki diğer insanları potansiyel olarak eleştirici, ilgisiz ve emir verici olarak görürler ![]() Temel Şemaları: "Değersizim, hiç bir işe yaramam ![]() ![]() "Sevilmeyecek biriyim ![]() ![]() fark yoktur ![]() dair koşulsuz bir garanti alabilmeliyim ![]() Fonksiyonel Olmayan İnançları: "Eğer insanlar bana yakınlaşırlarsa, gerçek beni fark ederler ve reddedilirim ![]() ![]() benim için korkunç bir şey olur ![]() Stratejileri: "En iyisi riskli insan ilişkilerinden uzak durmaktır ![]() olursa olsun kendimden uzak tutmalıyım ![]() olursam, aklımı bir başka yere vermeliyim (içki, ilaç, obsesyon vb ![]() ![]() Temel Korkuları: "Ne olduğum anlaşılırsa beni aşağılayacaklardır, iteceklerdir ![]() Tipik Davranışları: Değerlendirileceği ortamlardan uzak durmak, kaçınmak ![]() girmek zorunda kaldıklarında, dikkatleri olabildiğince kendi üstlerinden uzaklaştırmak ![]() ve değerlendirilme korkusuyla iş ortamlarında yeni sorumluluklar almamak, ilerlemek için uğraşmamak ![]() Duyguları: Yakın ilişkilerden alacakları doyumdan ve başarının getireceği mutluluktan uzak kaldıkları için, temel duyguları anksiyete ve keder karışımıdır (disfori) ![]() değerlendirilme tehlikesine bağlı olarak anksiyete yaşarlar ![]() toleransları çok düşük olduğu için, kendilerini daha etkili biçimde ifade etmekten, utangaçlıklarını yenmekten kaçınırlar ![]() anksiyete duygularına çok duyarlıdırlar ![]() bu duyguları belirtmekten kaçınırlar ![]() kişiliğin tersine, beklentilerini azaltarak ve diğerleriyle yakın ilişkiye girmeyerek başarısızlıktan kurtulmaya çalışırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|