Özbek Edebiyatından Örnekler |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Özbek Edebiyatından ÖrneklerEDEBİ ESERLERDEN ÖRNEKLER 1) Yeni Özbek Latin Alfabesi ile yazılan örnekler a) Qarg’ish: Beddua Juvonmarg bo’l nodon! Yaramas!: Genç yaşta öl nadan! Tilingni tishla yoqqanga tufur tavba de: Dilini ısır ateşe tükür tövbe de Suvlarga oqsin yellarga uchsin Tog’larga ursin toshlarga ursin Mening qarg’amdan yiroqqa Arvoh ursin Suya aksın rüzgara karışsın Dağlara taşlara vursun Benim bedduamdan uzağa İşi berbat olsun b) Olqish: Dualar Omin oy borib omon qayt olgin oldirma solgin soldirma ushlaganing oltin ko’zlaganing kumush tishlaganing bol dushmanlaring lol bolsin Ollahu akbar: Mevla Sağ salamet git gel; al verme; sol soldurma; tuttuğun altın gördüğün gümüş olsun; yiyeceğin bol düşmanların lal olsun Amin Omin oy ko’rdim oyboshi olti ko’rdim yanagi yilga boshimni omon bag’rimni butun ko’rdim Ollahu akbar: Ayı gördüm maşallah ayın başına ulaşırım işallah; Ulu Rabbim yeni yılda başım sağ içim rahat olsun Amin Omin shu yerda yotganlarning ruhi-arvohi shod bo’lsin Hudo rahmat qilsin joylari jannatda bo’lsin Ollahu akbar: Ulu Allah’ım Burada yatanların ruhları şad olsun Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Amin c) Ağıtlar: Con otam conim otam Conimga darmonim otam Har nechük dardü alamga Malhamim bolgan otam Suyab otga mindirgan Suyganimni kiydirgan Non desam navvot bergan Suv desam sharbat bergan Bosh belginam boylagan Nozik ko’nglim ovlagan Voy otam conim otam Conimga malhamim otam Orqa sochim oldirib Ardoqlab o’stirgan otam Yelka sochim to’r- to’r o’rdirib To’rlarga o’stirgan otam Türkiye Türkçesi ile söylenişi: Can atam canım atam Canımın dermanı atam Her türlü derdi elemime Melhem olan atam Dayanak olup ata bindiren Beğendiklerimi giydiren Ekmek desem çörek veren Su desem şerbet verdi Boylu boyunca uzanan Nazik gönlümü yakan Eyvah atam canım atam Canıma melhemim atam Uzayan saçlarımı kestirip Gözetip büyüten atam Belik belik saçlarımı ördürüp Beliklerimi uzatan atam şeklinde babanın kaybından duyulan acı dile getirilirken bir annenin ölümüne yakılan diğer bir anonim ağıtta ise duygular şöyle dile getirilmektedir: Onam yotar cho’zilib Tanidan coni üzilib Onamni ko’rgan bandani Ko’ngillari buzilib Onam desam o’leman Havuz suvidek to’laman Onaconimni yod olsam Oçilgan guldek so’laman Qabristonning yo’llarin Tuproqlari maydadir Manim anam ölibdi Endi körmak kaydadır Qaro yerlar qattiqmikin vo onam Yoningizga borsammikin vo onam Sochingizni oqartirib o’stirganingiz Qaro tog’ ekanini bilmabman vo onam Sariq dard ekan bilmabman vo onam (Nasriddinov 1996:43) Türkiye Türkçesi ile söylenişi: Anam yatar uzanıp Teninden canı çekilip Anamı gören kulların Gönülleri üzülüp Anam desem ölürüm Havuz suyu gibi dolarım Anacığımı yad etsem Açılan gül gibi solarım Kabristanın yolları Toz topraktır Benim anam öldü Şimdi görmek ne mümkün Kara yerler sert mi eyvah anam Yanınıza gelsem mi eyvah anam Saçınızı ağartıp büyüttüğünüz Kara dağ olduğunu bilmedim eyvah anam Sarı dert olduğunu bilmedim eyvah anam |
|