![]() |
Ekmek Ve Tahıl Grubu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmek Ve Tahıl GrubuTemel yiyecek grubudur ![]() ![]() Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli yiyeceklerdir ![]() Tahıllar, protein de içerir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek Değişimleri (1 Porsiyon miktarları) Yiyecek Ekmek ( Buğday, Çavdar, Yulaf ) Pratik Ölçü 1 ince dilim (Gr) 25 Light ekmek 2 ince dilim 25 Yufka 1/8 25 Galeta 2-3 adet 20 Un ( Buğday, pirinç, bezelye ) 2 silme çorba kaşığı 15 Tarhana 2 silme çorba kaşığı 15 Pirinç ( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 2 silme çorba kaşığı 15 Bulgur( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 2 silme çorba kaşığı 15 Kuskus ( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 2 silme çorba kaşığı 15 Erişte - çiğ 3 silme çorba kaşığı 15 Şehriye ( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 3 silme çorba kaşığı 15 Kestane 3 orta boy 30 Patlamış mısır ( yağsız ) 1 su bardağı dolusu 20 Haşlanmış mısır ½ adet küçük boy Öneriler Her öğün tam tahıl ürünlerini tüketin ![]() Tüketilecek miktar bireyin ağırlık ve bedensel çalışma durumuna, sağlık durumuna göre değişir ![]() Tam tahıl ürünlerini her gün hatta her öğün yeterli ölçüde tüketin ![]() Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer yiyeceklerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin ![]() |
![]() |
![]() |
|