|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| besinler, besleyici, gerçekten, tükettiğimiz |
Tükettiğimiz Besinler Gerçekten Besleyici Mi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tükettiğimiz Besinler Gerçekten Besleyici Mi![]() Sağlıklı beslenmek için bütün besinlerden yeteri ölçüde tüketmemiz gerekmekte ama bu besinler eğer taze değilse sağlığımızdan da olabiliriz ![]() Satın aldığımız yiyecekleri son kullanım tarihi geçmeden tüketmek ayrıca sebze ve meyve alırken taze olmalarına dikkat etmemiz önemli ![]() Domates Konserve domates, ketçup veya salçanın buzdolabında saklansa dahi 3 ayda likopen değeri P azalmaktadır Likopenin birçok kanser türüyle ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır![]() Patates Uygun saklama koşullarına rağmen 8 ayda patateste %40 oranında C vitamini eksilmektedir Patatesi marketten belki haftalık olarak almaktayız ama marketteki raflara gelmesi ayları bulabilmekte![]() Zeytinyağı Üretiminden 6 ay sonra antioksidan değeri %40 azalmaktadır, tüketim süreci 2 yılı bulan yağlarda bulunabilmekte Mümkün olduğu kadar ısıdan, ışıktan ve hava ile temastan korumalıyız ve eğer tüketim sıklığımız az ise küçük şişelerde olanları tercih etmeliyiz![]() Reçeller Özellikle çilek, vişne, böğürtlen, ahududu reçellerinde oda sıcaklığında 2 aydan fazla beklediğinde antosiyanin değeri ortalama -20 azalmakta Antosiyaninler de antioksidan özelliğe sahiptirler; hücre yaşlanmasını önleyici dolayısıyla kanser, kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır Reçelleri buzdolabında saklamak koruyucu bir yöntem olacaktır![]() Yeşil çay Yeşil çaydaki en etkili antioksidan kateşindir ve özellikle kanser riskini azalttığı bilinmektedir 6 aylık raf ömründen sonra antioksidan değeri yaklaşık 2 azalmaktadır, oksijenle temastan ve ışıktan etkilenmektedir![]() Baharatlar Yapılan çalışmalara göre kırmızı biberde hasattan 9 ay sonra kapsaisin değeri düşmekte Kapsaisin, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkta koruyucu etkisi olabilmekte, zayıflama diyeti uygulayanlarda da metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı kilo kaybını hızlandırabilmektedir
|
|
|
|