ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Tükettiğimiz Besinler Gerçekten Besleyici Mi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=242924)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:54 PM

Tükettiğimiz Besinler Gerçekten Besleyici Mi
 



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Sağlıklı beslenmek için bütün besinlerden yeteri ölçüde tüketmemiz gerekmekte ama bu besinler eğer taze değilse sağlığımızdan da olabiliriz.

Satın aldığımız yiyecekleri son kullanım tarihi geçmeden tüketmek ayrıca sebze ve meyve alırken taze olmalarına dikkat etmemiz önemli.

Domates Konserve domates, ketçup veya salçanın buzdolabında saklansa dahi 3 ayda likopen değeri P azalmaktadır. Likopenin birçok kanser türüyle ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

Patates Uygun saklama koşullarına rağmen 8 ayda patateste %40 oranında C vitamini eksilmektedir. Patatesi marketten belki haftalık olarak almaktayız ama marketteki raflara gelmesi ayları bulabilmekte.

Zeytinyağı Üretiminden 6 ay sonra antioksidan değeri %40 azalmaktadır, tüketim süreci 2 yılı bulan yağlarda bulunabilmekte. Mümkün olduğu kadar ısıdan, ışıktan ve hava ile temastan korumalıyız ve eğer tüketim sıklığımız az ise küçük şişelerde olanları tercih etmeliyiz.

Reçeller Özellikle çilek, vişne, böğürtlen, ahududu reçellerinde oda sıcaklığında 2 aydan fazla beklediğinde antosiyanin değeri ortalama -20 azalmakta. Antosiyaninler de antioksidan özelliğe sahiptirler; hücre yaşlanmasını önleyici dolayısıyla kanser, kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Reçelleri buzdolabında saklamak koruyucu bir yöntem olacaktır.

Yeşil çay Yeşil çaydaki en etkili antioksidan kateşindir ve özellikle kanser riskini azalttığı bilinmektedir. 6 aylık raf ömründen sonra antioksidan değeri yaklaşık 2 azalmaktadır, oksijenle temastan ve ışıktan etkilenmektedir.

Baharatlar Yapılan çalışmalara göre kırmızı biberde hasattan 9 ay sonra kapsaisin değeri düşmekte. Kapsaisin, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkta koruyucu etkisi olabilmekte, zayıflama diyeti uygulayanlarda da metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı kilo kaybını hızlandırabilmektedir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.