Kadayıf Mantı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kadayıf MantıMalzemeler: Mantı için; Kadayıf, 250 gr ![]() Kıyma, 100 gr ![]() Köfte baharı, 1 çay kaşığı Karabiber, ½ çay kaşığı Pul biber, ½ çay kaşığı Kimyon, ½ çay kaşığı Maydanoz, 1 bağ Tuz, 1 çay kaşığı Ekmek içi, 1 avuç (veya galeta onu, 1 tatlı kaşığı) Sıvı yağ veya tereyağı (eritilmiş), 2 çorba kaşığı Yoğurt için Yoğurt, 3 bardak Sarımsak, 4 diş Tuz Sos için; Domates salçası, 2 tatlı kaşığı Biber salçası, 2 tatlı kaşığı Domates püresi, 4 çorba kaşığı Karabiber, 1 tatlı kaşığı Taze kekik, 2 dal Taze nane, 1 dal Sıvı yağ veya tereyağı, 4 çorba kaşığı Yapılışı: Bu tarifi pratik olarak şöyle özetleyebiliriz: Artık pek çoğumuzun derin dondurucusunda acil zamanlar için hazırda köfte bulunuyor Birkaç köfteyi iç olarak kullanabilir, kadayıflara sararak top top mantılar yapabilirsiniz Kadayıf toplarını fırının ızgarasında kızartıp, üzerlerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos koyunca, klasik mantıya göre daha hafif ve bol çıtırtılı bir tada kavuşacaksınız! Gelelim tarifin ayrıntısına Kıymaya, köfte baharı, karabiber, kimyon, pul biber, ekmek içi (veya galeta unu) ekleyin ve köfte kıvamına gelecek şekilde yoğurun Sonra maydanozu içine kıyıp 1 dakika daha yoğurun Yoğurduğunuz köfteyi sıkıştırarak fındık boyutuna getirin, sonra aldığınız uzun bir kadayıf tutamını çevire çevire kıymanın üzerine sarın (her bir kadayıf topu 2 cm çapında olsun) Bu sırada yanınızda bir tabak sıvı yağ veya seviyorsanız eritilmiş tereyağı bulunsun Avcunuzu bu yağla yağlayın, böylece elimizde top haline getirirken kadayıf otomatik olarak yağlanacaktır (yine de çok hafif olacaktır)![]() Kadayıf toplarını fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisini üzerine dizin ve fırının 200 derece ızgarasını yakın Yemeğiniz 10 dakikada pişecektir Ara ara karıştırarak her tarafının kızardığına emin olun![]() Oda sıcaklığındaki yoğurdu çırpın ve krema kıvamına getirin, sonra 4 diş sarımsağı havanda dövüp yoğurda ekleyin Ağız tadınıza göre tuz ekleyin Kadayıf tuzsuz olacağından normalden fazla tuz koyabilirsiniz![]() Sosu içinse, bir kaba koyduğunuz sıvı yağ/tereyağı, biber salçası, domates salçası ve domates püresini ateşe koyun ve malzemeler kaynayıp birbirlerini kabul edinceye kadar karıştırın Sonra ateşten alıp içine çekme karabiber, taze nane ve taze kekik ekleyin Mantınızı sunarken yoğurdu da, sosu da etrafı kirletmeye çalışır gibi serpin tabağa ve taze kekik ve yeşilliklerle yemeğinize renk katın
|
|
|
|