ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Kadayıf Mantı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=242238)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 08:34 PM

Kadayıf Mantı
 
Malzemeler:

Mantı için;

Kadayıf, 250 gr.
Kıyma, 100 gr.
Köfte baharı, 1 çay kaşığı
Karabiber, ½ çay kaşığı
Pul biber, ½ çay kaşığı
Kimyon, ½ çay kaşığı
Maydanoz, 1 bağ
Tuz, 1 çay kaşığı
Ekmek içi, 1 avuç (veya galeta onu, 1 tatlı kaşığı)
Sıvı yağ veya tereyağı (eritilmiş), 2 çorba kaşığı

Yoğurt için

Yoğurt, 3 bardak
Sarımsak, 4 diş
Tuz

Sos için;

Domates salçası, 2 tatlı kaşığı
Biber salçası, 2 tatlı kaşığı
Domates püresi, 4 çorba kaşığı
Karabiber, 1 tatlı kaşığı
Taze kekik, 2 dal
Taze nane, 1 dal
Sıvı yağ veya tereyağı, 4 çorba kaşığı


Yapılışı:

Bu tarifi pratik olarak şöyle özetleyebiliriz: Artık pek çoğumuzun derin dondurucusunda acil zamanlar için hazırda köfte bulunuyor. Birkaç köfteyi iç olarak kullanabilir, kadayıflara sararak top top mantılar yapabilirsiniz. Kadayıf toplarını fırının ızgarasında kızartıp, üzerlerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos koyunca, klasik mantıya göre daha hafif ve bol çıtırtılı bir tada kavuşacaksınız!
Gelelim tarifin ayrıntısına. Kıymaya, köfte baharı, karabiber, kimyon, pul biber, ekmek içi (veya galeta unu) ekleyin ve köfte kıvamına gelecek şekilde yoğurun. Sonra maydanozu içine kıyıp 1 dakika daha yoğurun.
Yoğurduğunuz köfteyi sıkıştırarak fındık boyutuna getirin, sonra aldığınız uzun bir kadayıf tutamını çevire çevire kıymanın üzerine sarın (her bir kadayıf topu 2 cm. çapında olsun). Bu sırada yanınızda bir tabak sıvı yağ veya seviyorsanız eritilmiş tereyağı bulunsun. Avcunuzu bu yağla yağlayın, böylece elimizde top haline getirirken kadayıf otomatik olarak yağlanacaktır (yine de çok hafif olacaktır).
Kadayıf toplarını fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisini üzerine dizin ve fırının 200 derece ızgarasını yakın. Yemeğiniz 10 dakikada pişecektir. Ara ara karıştırarak her tarafının kızardığına emin olun.
Oda sıcaklığındaki yoğurdu çırpın ve krema kıvamına getirin, sonra 4 diş sarımsağı havanda dövüp yoğurda ekleyin. Ağız tadınıza göre tuz ekleyin. Kadayıf tuzsuz olacağından normalden fazla tuz koyabilirsiniz.
Sosu içinse, bir kaba koyduğunuz sıvı yağ/tereyağı, biber salçası, domates salçası ve domates püresini ateşe koyun ve malzemeler kaynayıp birbirlerini kabul edinceye kadar karıştırın. Sonra ateşten alıp içine çekme karabiber, taze nane ve taze kekik ekleyin.
Mantınızı sunarken yoğurdu da, sosu da etrafı kirletmeye çalışır gibi serpin tabağa ve taze kekik ve yeşilliklerle yemeğinize renk katın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.