Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
proteinler

Proteinler

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Proteinler



Proteinler

Hücrelerin yapy ta?laryny olu?turan proteinler, sindirim enzimleri tarafyndan parçalanarak, daha basit yapydaki amino asitlere ayrylyrlar
Amino asitlerin bile?iminde; C (karbon), H (Hidrojen), O (Oksijen), N (Azot) ve bunlara ek olarak da S (kükürt) bulunur Toplam 20 çe?it amino asit vardyr Bunlaryn içinde vücut tarafyndan yapylamayan, sadece besinlerden elde edilen 8 tanesine elzem amino asitler denir Elzem amino asitler; triptofan, treonin, izolösin, lösin, lizin, fenilalanin, metionin ve valindir
Hücreler bir yandan yykylyr, di?er yandan yenilenir Proteinlerin yardymyyla gerçekle?en bu yykylma ve yenilenme syrasynda, proteinlerin ço?u dy?ary atylyr Vücutta kysa süreli yetersizlikleri giderecek kadar, az miktarda protein saklanyr Vücuda alynan proteinlerin bir kysmy dy?ky ile dy?ary atylyr
Protein kaynaklary, hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayrylyr Hayvansal kaynaklaryn yüzde 97’si, bitkisel kaynaklaryn ise yüzde 60-70’i sindirilir Proteinlerin sindirimi midede ba?lar Ardyndan ince ba?yrsa?a geçer, oradan da kana kary?yr Kan dola?ymy ile karaci?ere ta?ynan amino asitler, burada enerjiye dönü?ür Bu dönü?üm syrasynda amino asitlerden olu?an amonyak, üreye dönü?erek, idrar yoluyla dy?ary atylyr

Proteinler ne i?e yarar?
· Hücreleri onaryr ve yeniler
· Enfeksiyonlarla sava?an antikorlary üretir
· Hücre içi ve hücre dy?y syvylaryn ozmotik dengede tutulmasyny sa?lar
· Beden fonksiyonlaryyla birlikte, sinir ve kas çaly?malaryny koordine eden hormonlar ve enzimler için gereklidir

Vücudun ne kadar proteine ihtiyacy var?
Günlük enerjinin yüzde 10-15’i proteinden kar?ylanmalydyr Bütün besin gruplaryndan tüketen bir ki?inin günlük protein ihtiyacy, kilosu ba?yna 1 gramdyr Yani sa?lykly ve dengeli beslenen 60 kilogramlyk bir ki?inin, günde 60 gram protein tüketmesi yeterlidir
Enerji sa?lamak için fazladan alynan protein, ya?a dönü?erek depolanyr Fazla protein tüketen bir vücut suyla birlikte, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi temel minerallerini kaybeder

Protein kaynaklary nelerdir?
Hayvansal kaynaklary; yumurta, et, tavuk, balyk, süt ve peynirdir Bunlardan yumurta, et, tavuk ve balyk, elzem amino asitleri sa?lar
Bitkisel protein kaynaklary; mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller, fyndyk, tahyllar, bulgur, tam bu?day ekme?idir Çok az miktarda da olsa, bazy ye?il sebzelerde protein bulunur ama emilimleri çok dü?üktür

Kaynak





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.