![]() |
Hangi Besinler Vitamin Yçerir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Besinler Vitamin YçerirHangi Besinler Vitamin Yçerir Besin Grubu Günlük miktar (gram) 1-2 ya? 3-6 ya? 500 500 Süt ve ürünleri kemik geli?imi ve sa?ly?y için gerekli kalsiyumun en önemli kayna?ydyr ![]() Süt veya yo?urt, 25 gr ![]() ![]() ![]() 60-70 90-100 Et, tavuk, balyk, yumurta, kuru baklagil, fyndyk vb ![]() Protein, demir, çinko ve bazy B vitaminlerince zengindir ![]() ![]() 1 adet yumurta, 1 ka?yk kyyma veya küçük parça et, balyk eti, tavuk, 3-4 ka?yk pi?mi? kuru baklagilli bir yemek ![]() 250 300 Taze sebze ve meyvalar Havuç ve ye?il yaprakly sebzeler A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile ye?il yaprakly sebzeler, çilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir ![]() 4-5 ka?yk pi?mi? yemek veya salata, büyüklü?üne göre 2-3 adet meyva ![]() ![]() Tahyllar: Ekmek, bisküvi vb ![]() 50 100 Pirinç, bulgur, makarna, un 40 50 Enerji kayna?yolarak tüketilir ![]() ![]() ![]() 1-2 dilim ekmek, 4-6 ka?yk pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler ![]() Protein Süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller Dokular, kemik ve derinin ana yapy malzemesidir ![]() ![]() Karbonhidrat Tahyllar, meyve, süt ve süt ürünleri Vücut fonksiyonlarynyn devamy için enerji sa?lamak, kaslary çaly?tyrmak A vitamini Koyu ye?il yaprakly sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarysy, karaci?er, tereya?y, margarin Büyüme, geli?me, ba?y?yklyk sisteminin geli?imi, görme fonksiyonu, derinin sa?ly?y için gereklidir ![]() D vitamini Güne? y?yny, balyk ya?y, süt ürünleri Kemik ve di?lerin geli?imini sa?lar E vitamini Ya?ly tohumlar, ye?il yaprakly bitkiler, tahyllar, kuru baklagiller, yumurta, karaci?er Hücre zarynyn dayanyklyly?yny sa?lar, zararly ö?elerden korur, oksijen kullanymyny artyryr C vitamini Ye?il yaprakly sebzeler, turunçgiller ve di?er meyvalar, domates, ye?il biber ![]() ![]() ![]() Ba?y?yklyk sistemini geli?tirir, dokuyu onaryr, vitamin ve minerallerin kullanymyny sa?lar, damar dayanyklyly?yny arttyryr Kalsiyum Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fyndyk, fystyk, ye?il yaprakly sebzeler, kurutulmu? meyvalar Kemik ve di?lerin yapymy, geli?imi ve sa?ly?ynyn korunmasynda etkilidir ![]() ![]() Fosfor Süt ve süt ürünleri, et, sakatat, kuru baklagiller Kemik ve di? yapysy için önemlidir Demir Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemi?ler, pekmez Kansyzly?y önler Sodyum Tuz, tuzlanmy? besinler, peynir, süt,et Hücre çaly?malarynda etkilidir Potasyum Sebze ve meyveler Hücre çaly?malarynda etkilidir |
![]() |
![]() |
|