ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Hangi Besinler Vitamin Yçerir (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234465)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 12:40 PM

Hangi Besinler Vitamin Yçerir
 
Hangi Besinler Vitamin Yçerir

Besin Grubu
Günlük miktar (gram)

1-2 ya?
3-6 ya?


500
500

Süt ve ürünleri
kemik geli?imi ve sa?ly?y için gerekli kalsiyumun en önemli kayna?ydyr.
Süt veya yo?urt, 25 gr. peynir 100 gr. süt yerine geçer.


60-70
90-100

Et, tavuk, balyk, yumurta, kuru baklagil, fyndyk vb.
Protein, demir, çinko ve bazy B vitaminlerince zengindir. Kuru baklagil, fyndyk, fystyk gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var.

1 adet yumurta, 1 ka?yk kyyma veya küçük parça et, balyk eti, tavuk, 3-4 ka?yk pi?mi? kuru baklagilli bir yemek.


250
300

Taze sebze ve meyvalar Havuç ve ye?il yaprakly sebzeler
A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile ye?il yaprakly sebzeler, çilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir.
4-5 ka?yk pi?mi? yemek veya salata, büyüklü?üne göre 2-3 adet meyva. (Turunçgil, domates, ?eftali, elma vb.)

Tahyllar: Ekmek, bisküvi vb.
50
100

Pirinç, bulgur, makarna, un
40
50

Enerji kayna?yolarak tüketilir. Az miktarda protein ve bazy B vitaminleri içerir. En de?erlisi bulgurdur.
1-2 dilim ekmek, 4-6 ka?yk pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler.

Protein
Süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller
Dokular, kemik ve derinin ana yapy malzemesidir. Büyüme ile do?rudan etkilidir.

Karbonhidrat
Tahyllar, meyve, süt ve süt ürünleri
Vücut fonksiyonlarynyn devamy için enerji sa?lamak, kaslary çaly?tyrmak

A vitamini
Koyu ye?il yaprakly sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarysy, karaci?er, tereya?y, margarin
Büyüme, geli?me, ba?y?yklyk sisteminin geli?imi, görme fonksiyonu, derinin sa?ly?y için gereklidir.

D vitamini
Güne? y?yny, balyk ya?y, süt ürünleri
Kemik ve di?lerin geli?imini sa?lar

E vitamini
Ya?ly tohumlar, ye?il yaprakly bitkiler, tahyllar, kuru baklagiller, yumurta, karaci?er
Hücre zarynyn dayanyklyly?yny sa?lar, zararly ö?elerden korur, oksijen kullanymyny artyryr

C vitamini
Ye?il yaprakly sebzeler, turunçgiller ve di?er meyvalar, domates, ye?il biber...
Ba?y?yklyk sistemini geli?tirir, dokuyu onaryr, vitamin ve minerallerin kullanymyny sa?lar, damar dayanyklyly?yny arttyryr

Kalsiyum
Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fyndyk, fystyk, ye?il yaprakly sebzeler, kurutulmu? meyvalar
Kemik ve di?lerin yapymy, geli?imi ve sa?ly?ynyn korunmasynda etkilidir. Kan pyhtyla?masyny sa?lar.

Fosfor
Süt ve süt ürünleri, et, sakatat, kuru baklagiller
Kemik ve di? yapysy için önemlidir

Demir
Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemi?ler, pekmez
Kansyzly?y önler

Sodyum
Tuz, tuzlanmy? besinler, peynir, süt,et
Hücre çaly?malarynda etkilidir

Potasyum
Sebze ve meyveler
Hücre çaly?malarynda etkilidir




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.