07-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gyda Zehirlenmesi - Besin Zehirlenmesi Belirtileri
Besin kaynakly hastalyk, içine yabancy etmen kary?my? besin tüketimi sonucu meydana gelen herhangi bir hastalyktyr Genelde besin zehirlenmesi de kullanylsa da bu genelde hatalydyr
Gerçek besin zehirlenmesi besinde bulunan yabancy bir kimyasal madde veya do?al toksinipatojen bakteri, virüs, prion veya parazitlerin neden oldu?u besin yollu enfeksiyondur Bu tür enfeksiyonlar genelde besinin hataly depolanmasy, hazyrlanmasy veya servisinin yapylmasyndan kaynaklanyr Yemek hazyrlanmasy syrasynda, onda evvel ve sonra hijyen kurallaryna uyulmasy bir hastaly?yn bula?ma olasyly?yny azaltyr Besinin hastaly?a yol açmamasy için onun takibine beslenme güvenli?i denir Besin kaynakly hastalyklar çevreye etki eden pek çok toksin tarafyndan da meydana gelebilir Kimyasal maddeler tarafyndan neden olan besin kaynakly hastalyklar için Besin kirleticileri yemek yoluyla meydana gelir Besin kaynakly hastalyklaryn ço?u aslynda maddesine bakynyz
Ba?lyca etmenler
[*]Bakteriler[*]Kimyasallar[*]Alerji reaksiyonlar
Bakterilere ba?ly gyda zehirlenmeleri
Gydalarymyzyn ço?unda çe?itli bakteriler bulunmaktadyr Ancak bunlar do?al ?ekillerde ve belli bir oranda bulunur Ancak bu bakteri sayysy ve türleri çe?itli etmenlere göre de?i?ebilir A?yry bakteri ço?almasy, farkly bakteri türleri gibi etmenlerden bir ya da birkaçy gyda maddesi üzerinde vuku bulursa Bu olay sonucunda söz konusu besin vücuda alyndy?ynda gyda zehirlenmesine yol açabilmektedir Isy ve zaman faktörleri gyda üzerlerindeki bakteri olu?umlarynda do?rudan rol oynar
=Saat----Bakteri sayysy
01:00-----------101:20-----------201:40-----------403:00-----------51205:00-----------32,76807:00-----------2,097,152 Örnek; Saat ba?yna X gyda maddesinde X bakterisinin ortalama ço?alma sayysy
Ayryca bakterilerinin ço?almasynda en önemli etmenlerden biri ortamyn ysy seviyesidir 5 ila 60 °C ysy seviyeleri arasy bakterilerin üremesi açysyndan uygun ortamlardyr Bir ba?ka etmende ortamyn nem seviyesidir Nem'in yüksek olu?u bakterilere elveri?li bir ortam hazyrlar
Çe?itli gyda maddelerinde bakteriler, daha rahat üreyebilmektedirler bunlar;
- Et
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri
- Kümes hayvanlary eti
- Y?lem görmü? etler
- Deniz ürünleri
Gyda zehirlenmelerine açan ba?lyca bakteriler ve genellikle bulundu?u yiyecekler
- Salmonella: Genellikle kümes hayvanlaryndan elde edilen ürünlerde
- Bacillus cereus: Tahyllar,et ürünleri ve pirinç

- Staphylococcus aureus: Et ve kümes hayvanlarynyn ürünlerinde, krema ve mayonez içeren çe?itli gyda maddelerinde

Kimyasallar
Gyda maddelerine çe?itli kimyasallar eklendi?i ya da kary?ty?ynda kimyasal maddenin özelli?ine ba?ly olarak gyda zehirleyici bir unsura sahip olabilir Söz konusu kimyasallaryn ba?lyca zehirleme sebepleri toksik veya toksik etki meydana getirici olu?udur Yani bir kimyasal maddenin vücudu zehirleyebilmesi için vücudun i?leyi?ini, hücreleri, sinir sistemi gibi bir ya da birden fazla unsuru do?rudan ya da dolayly olarak etkilemesi gerekir
Ba?lyca etkileri
- Sindirim sistemi bozukluklary: Bulanty, kusma, karyn a?rysy, ishal
- Sinir sistemi bozukluklary: Bilinç kayby, havale, rahatsyzlyk hissi, hareketlerde uyumsuzluk
- Solunum sistemi bozukluklary: Nefes darly?y, morarma, solunum durmasy
- Dola?ym sistemi bozukluklary: Nabyz bozuklu?u, kalp durmasy
- Sarylyk
Alerjik reaksiyonlar
Çe?itli maddelere kar?y vücut tolerans seviyesi dü?ük ya da a?yry duyarly olabilir Bu durumda ortaya çykan bazy durumlara alerjik reaksiyon denmektedir
Gyda zehirlenmesi - Wikipedia
|
|
|