ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Gyda Zehirlenmesi - Besin Zehirlenmesi Belirtileri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=234295)

Prof. Dr. Sinsi 07-14-2012 01:08 PM

Gyda Zehirlenmesi - Besin Zehirlenmesi Belirtileri
 
Besin kaynakly hastalyk, içine yabancy etmen kary?my? besin tüketimi sonucu meydana gelen herhangi bir hastalyktyr. Genelde besin zehirlenmesi de kullanylsa da bu genelde hatalydyr.
Gerçek besin zehirlenmesi besinde bulunan yabancy bir kimyasal madde veya do?al toksinipatojen bakteri, virüs, prion veya parazitlerin neden oldu?u besin yollu enfeksiyondur. Bu tür enfeksiyonlar genelde besinin hataly depolanmasy, hazyrlanmasy veya servisinin yapylmasyndan kaynaklanyr. Yemek hazyrlanmasy syrasynda, onda evvel ve sonra hijyen kurallaryna uyulmasy bir hastaly?yn bula?ma olasyly?yny azaltyr. Besinin hastaly?a yol açmamasy için onun takibine beslenme güvenli?i denir. Besin kaynakly hastalyklar çevreye etki eden pek çok toksin tarafyndan da meydana gelebilir. Kimyasal maddeler tarafyndan neden olan besin kaynakly hastalyklar için Besin kirleticileri yemek yoluyla meydana gelir. Besin kaynakly hastalyklaryn ço?u aslynda maddesine bakynyz.


Ba?lyca etmenler

[*]Bakteriler[*]Kimyasallar[*]Alerji reaksiyonlar

Bakterilere ba?ly gyda zehirlenmeleri

Gydalarymyzyn ço?unda çe?itli bakteriler bulunmaktadyr. Ancak bunlar do?al ?ekillerde ve belli bir oranda bulunur. Ancak bu bakteri sayysy ve türleri çe?itli etmenlere göre de?i?ebilir. A?yry bakteri ço?almasy, farkly bakteri türleri gibi etmenlerden bir ya da birkaçy gyda maddesi üzerinde vuku bulursa. Bu olay sonucunda söz konusu besin vücuda alyndy?ynda gyda zehirlenmesine yol açabilmektedir. Isy ve zaman faktörleri gyda üzerlerindeki bakteri olu?umlarynda do?rudan rol oynar.

=Saat----Bakteri sayysy

01:00-----------101:20-----------201:40-----------403:00-----------51205:00-----------32,76807:00-----------2,097,152 Örnek; Saat ba?yna X gyda maddesinde X bakterisinin ortalama ço?alma sayysy.
Ayryca bakterilerinin ço?almasynda en önemli etmenlerden biri ortamyn ysy seviyesidir. 5 ila 60 °C ysy seviyeleri arasy bakterilerin üremesi açysyndan uygun ortamlardyr. Bir ba?ka etmende ortamyn nem seviyesidir. Nem'in yüksek olu?u bakterilere elveri?li bir ortam hazyrlar.
Çe?itli gyda maddelerinde bakteriler, daha rahat üreyebilmektedirler bunlar;
  • Et
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Kümes hayvanlary eti
  • Y?lem görmü? etler
  • Deniz ürünleri

Gyda zehirlenmelerine açan ba?lyca bakteriler ve genellikle bulundu?u yiyecekler

  • Salmonella: Genellikle kümes hayvanlaryndan elde edilen ürünlerde.
  • Bacillus cereus: Tahyllar,et ürünleri ve pirinç.
  • Staphylococcus aureus: Et ve kümes hayvanlarynyn ürünlerinde, krema ve mayonez içeren çe?itli gyda maddelerinde.

Kimyasallar

Gyda maddelerine çe?itli kimyasallar eklendi?i ya da kary?ty?ynda kimyasal maddenin özelli?ine ba?ly olarak gyda zehirleyici bir unsura sahip olabilir. Söz konusu kimyasallaryn ba?lyca zehirleme sebepleri toksik veya toksik etki meydana getirici olu?udur. Yani bir kimyasal maddenin vücudu zehirleyebilmesi için vücudun i?leyi?ini, hücreleri, sinir sistemi gibi bir ya da birden fazla unsuru do?rudan ya da dolayly olarak etkilemesi gerekir.

Ba?lyca etkileri

  • Sindirim sistemi bozukluklary: Bulanty, kusma, karyn a?rysy, ishal
  • Sinir sistemi bozukluklary: Bilinç kayby, havale, rahatsyzlyk hissi, hareketlerde uyumsuzluk
  • Solunum sistemi bozukluklary: Nefes darly?y, morarma, solunum durmasy
  • Dola?ym sistemi bozukluklary: Nabyz bozuklu?u, kalp durmasy
  • Sarylyk

Alerjik reaksiyonlar

Çe?itli maddelere kar?y vücut tolerans seviyesi dü?ük ya da a?yry duyarly olabilir. Bu durumda ortaya çykan bazy durumlara alerjik reaksiyon denmektedir.


Gyda zehirlenmesi - Wikipedia





Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.