Yorum Size Kalmıs |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yorum Size Kalmıs![]() Bu fotoğraf, paramparça olmuş bir kamyonun içinde, tanınmaz halde yanmış bir Irak askerini gösteriyor ![]() Kamyonun arka tarafından güneş ışığı geliyor Çevredeki herşey yanmış ya da parçalanmıştı Bu yüzden fotoğraf neredeyse siyah beyaz çekilmiş gibi görünüyor![]() Sabah erken saatlerdi, bütün geceyi ayakta geçirmiştik Bir, bir buçuk saat içinde bir ateşkes ilan edilmesi bekleniyordu Nasıriye'den Basra'ya doğru ilerliyorduk Ve bu görüntüyle karşılaştık![]() ![]() Otobanın ortasında tek başına duran bir kamyon![]() Amerikan ordusundan bir görevliyle beraberdim "Ölülerin fotoğraflarını çekmeyi anlayamıyorum" dedi bana![]() ![]() Ne söyleyeceğimi bilemedim Aklıma gelen ilk şey "Eğer ben bu fotoğrafları çekmezsem, annem ve pekçok kişi, savaşın filmlerde gördükleri gibi olduğunu sanmaya devam edecekler" demek oldu "![]() Bu fotoğraf dokuz yaşındaki Vietnamlı kız çocuğu Kim Fuk'u, cildi yanıklar içinde koşarken gösteriyor ![]() Kim'in arkasında, Güney Vietnamlı askerleri de kaçarken görüyorsunuz Kim'in kardeşleri de yanında Birisi, geri dönmüş yoğun, siyah dumana bakıyor![]() Kim çok kötü görünüyordu, öleceğini düşündüm ![]() O gün, pekçok fotoğraf çekmiştim ve kasabadan ayrılmak üzereydim Tam o sırada iki uçak gördüm Her iki uçak da dörder tane napalm bombası attı![]() Beş dakika sonra yardım çığlıkları atan insanlar koşmaya, kaçmaya başladılar ![]() Kim beni gördüğü anda, Vietnamca, "bana su verin Yanıyorum, kavruluyorum" diye bağırmaya başladı![]() Ona biraz su verdim ve yardım edeceğimi söyledim Onu arabama alıp yaklaşık 15 kilometre ötedeki hastaneye götürdüm![]() Hastane ölen ya da ölmek üzere olan Vietnamlılar'la, askerlerle doluydu Kimse çocuklarla ilgilenmiyordu![]() Gazeteci olduğumu söyledim Kim'in ölmesini istemediğimi haykırdım![]() Yardım ettiler ![]() ![]() "![]() Bu fotoğrafı 19 Nisan 1995'te, Oklahama bombalamasında çektim ![]() Fotoğrafta bir itfaiyeci, cansız bir bebeği kucaklamış, okşuyor ![]() Bu fotoğrafta beni en etkileyen özelliklerden birisi, itfaiye erinin, çocuğu bir polis memurundan almadan önce eldivenlerini çıkarmış olması ![]() İtfaiye erleri sert, ateşe dayanıklı eldivenler kullanırlar ![]() Yaşayıp yaşamadığından emin bile olmadığı bu bebeği kucağına almadan önce eldivenlerini çıkaran itfaiye erinin, belki de farkında olmadan ne kadar düşünceli davrandığını görmek beni çok etkiledi ![]() Kucağındaki bebeğe bakan itfaiyecinin yüzündeki ifade, "Korkma Ben artık yanındayım![]() ![]() Herşey düzelecek Senin için ne gerekiyorsa yapacağım" der gibi![]() Kucağındaki kız çocuğunun ölü olduğunun farkında değil ![]() ![]() "sudan'li cocuk fotografi ve kisa oykusu: Bu fotograf 1994'de Sudan'daki kitlik sirasinda cekildi ve fotografci Kevin Carter'a Pulitzer odulunu kazandirdi ![]() Cocuk emekleyerek 1 km otedeki Birlesmis Milletleryemek kampina gitmeye calisiyor ![]() Arkasindaki akbaba, cocugun olmesini bekliyor ![]() Fotografi ceken Kevin Carter, fotografi ceker cekmez oradan ayriliyor ve kimse cocuga ne oldugunu bilmiyor ![]() Fotografci Kevin Carter 3 ay sonra depresyona giriyor ve intihar ediyor ![]() Ve dunya hala donuyor? ![]() EMEGE SAYGI |
|
|
|