![]() |
Atatürk'ün Matematik İle İlgili Anısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Matematik İle İlgili AnısıAtatürk'ün matematik ile ilgili anısı Atatürk'ün, kendisinin yazmış olduğu geometri kitabı sayesinde, bir çok matematiksel terimin Türkçe olarak değiştirildiğini, kolay ve anlaşılır hale getirildiğini hepimiz biliyoruz ![]() ![]() Açı derler açı! ![]() ![]() Tarih 1937 Kasım ayının on üçü ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrencilerden birine: - Defterinizdeki hendese( geometri) davasını (teoremini) tahtada anlat! ![]() ![]() ![]() Çocuk davanın (teoremin) şeklini çizdi ![]() - Şu zaviye (açı), şu zaviyeye müsavidir (eşittir), mütebadil (karşı) ve mütecavir (yan) zaviye olduğu için şu hatlar (çizgiler) birbirine müvazidir (paraleldir), dedi ![]() Atatürk, bir aralık öğretmene ve bizlere dönerek: - Anlamıyorum, dediler ![]() Atatürk'ün burada ?anlamıyorum? sözünden ne demek istediklerini elbette ki takdir buyurursunuz (anlarsınız)! ![]() ![]() Öğretmen: - Paşam, programlar böyledir, dedi ![]() Atatürk: - Ben hoca olsam böyle okutmam ![]() Öğretmen: - Istılahlar (terimler) henüz değişmedi ![]() Atatürk: - Bunu okutmak budalalıktır ![]() Öğretmen: - Paşam, kitaplar böyledir ![]() Atatürk: - Getir kitabı, dedi ![]() Kitap geldi ![]() - Buna ne derler? Çocuk yine: - Zaviye, dedi ![]() Atatürk işte o zaman, gür sesiyle buna: - Açı derler, açı! Dediler ![]() Sonra tahtaya bir şekil çizerek bizlere bugünkü terimlerle ilk dersi verdiler ![]() Bu olay üzerine durumu yüksek ( Milli Eğitim) Bakanlığa bildirdik ![]() ![]() Böylece 1937 ders yılında Türkçe terimler okullarda kullanılmaya başlandı ![]() Cemal GÜLTEKİN İstanbul 1946 |
![]() |
![]() |
|