Tokat Tavası -Tokat |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tokat Tavası -TokatTokat Tavası -Tokat Malzemeler: 1 kg kuzu eti 250 gram kuyruk yağı 3 adet kabak 3 adet patlıcan 4 adet patates 5-6 adet yeşilbiber 7-8 adet domates 1 su bardağı su 2 avuç kadar arpacık soğan 1 avuç sarımsak 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı pul biber Yapılışı: 4 adet patates yıkanır, soyularak küp küp doğranır 3 adet patlıcan yıkandıktan sonra soyulmadan ortadan ikiye ayrılarak dilimlenir, dilimler 1 santim genişliğinde olmalıdır 3 adet kabak temizlendikten sonra baş kısımlarından kesilerek ortadan ikiye ayrılır ve dilimlenir 6 adet yeşilbiber temizlendikten sonra 2 santim büyüklüğünde doğranır 7 adet domates temizlendikten sonra kabukları soyulmadan küp küp doğranır 2 avuç arpacık soğan ile 1 avuç sarımsağın kabukları soyulur Büyük boy güveç 1 parça kuyruk yağı ile dibi yağlanır, ardından ilk olarak güvecin dibine patatesler yerleştirilir Üzerine 5-6 adet sarımsak ve 5-6 adet arpacık soğan konur Ardından kabaklar yerleştirilir ve 5-6 adet sarımsak ile 5-6 adet arpacık soğan konulur Bu işlem her sebze konduktan sonra üstünü örtecek şekilde yapılır Kabaklardan sonra biberler ve yeniden soğan sarımsak konulduktan sonra 1 kg kuzu eti parça parça konularak yerleştirilir Kuzu etinin üzerine 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı pul biber serpildikten sonra üzerine parça parça kuyruk yağları konur ve 1 bardak su üzerinde gezdirilerek dökülür Fırın 250 dereceye ısıtıldıktan sonra 160 dereceye ayarlanır ve sadece üstten pişirme konumunda güveç içine konulur Güvecin üzerindeki kuyruk yağları eriyince ortalama 30-40 dakika sonra güveç fırından alınıp üzerine küp küp doğranan domatesler ile 1 adet yuvarlak şekilde domates doğrayarak kapak gibi etlerin üzeri örtülür ve yeniden pişmesi için fırına verilir Tokat tavası ağır ağır pişmesi gerektiğinden 1-1,5 saat sürebilir Ortalama 4-6 kişilik servis edilir Eğer evde güveç yoksa herhangi bir borcam (fırın için) ya da teflon büyük boy tencerede kısık ocak ateşinde de yapılabilir |
|
|
|