ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Tokat Tavası -Tokat (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=194492)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 11:02 AM

Tokat Tavası -Tokat
 
Tokat Tavası -Tokat





Malzemeler:

1 kg kuzu eti

250 gram kuyruk yağı

3 adet kabak

3 adet patlıcan

4 adet patates

5-6 adet yeşilbiber

7-8 adet domates

1 su bardağı su

2 avuç kadar arpacık soğan

1 avuç sarımsak

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı pul biber


Yapılışı:

4 adet patates yıkanır, soyularak küp küp doğranır. 3 adet patlıcan yıkandıktan sonra soyulmadan ortadan ikiye ayrılarak dilimlenir, dilimler 1 santim genişliğinde olmalıdır. 3 adet kabak temizlendikten sonra baş kısımlarından kesilerek ortadan ikiye ayrılır ve dilimlenir. 6 adet yeşilbiber temizlendikten sonra 2 santim büyüklüğünde doğranır. 7 adet domates temizlendikten sonra kabukları soyulmadan küp küp doğranır. 2 avuç arpacık soğan ile 1 avuç sarımsağın kabukları soyulur. Büyük boy güveç 1 parça kuyruk yağı ile dibi yağlanır, ardından ilk olarak güvecin dibine patatesler yerleştirilir. Üzerine 5-6 adet sarımsak ve 5-6 adet arpacık soğan konur. Ardından kabaklar yerleştirilir ve 5-6 adet sarımsak ile 5-6 adet arpacık soğan konulur. Bu işlem her sebze konduktan sonra üstünü örtecek şekilde yapılır. Kabaklardan sonra biberler ve yeniden soğan sarımsak konulduktan sonra 1 kg kuzu eti parça parça konularak yerleştirilir. Kuzu etinin üzerine 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı pul biber serpildikten sonra üzerine parça parça kuyruk yağları konur ve 1 bardak su üzerinde gezdirilerek dökülür. Fırın 250 dereceye ısıtıldıktan sonra 160 dereceye ayarlanır ve sadece üstten pişirme konumunda güveç içine konulur. Güvecin üzerindeki kuyruk yağları eriyince ortalama 30-40 dakika sonra güveç fırından alınıp üzerine küp küp doğranan domatesler ile 1 adet yuvarlak şekilde domates doğrayarak kapak gibi etlerin üzeri örtülür ve yeniden pişmesi için fırına verilir. Tokat tavası ağır ağır pişmesi gerektiğinden 1-1,5 saat sürebilir. Ortalama 4-6 kişilik servis edilir. Eğer evde güveç yoksa herhangi bir borcam (fırın için) ya da teflon büyük boy tencerede kısık ocak ateşinde de yapılabilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.