![]() |
Soğuk Mezeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğuk MezelerYılbaşı Mezeleri Hazırlanışı - Yılbaşı İçin Meze Tarifleri Soğuk Mezeler Tarifi - Soğuk Mezeler Nasıl Yapılır - Soğuk Mezeler Malzemeleri Bakla Fava Malzemeler 2 bardak kuru bakla ¾ bardak zeytinyağı (1 bardaktan az) 2 soğan 1 çay kaşığı şeker 1 limon 1 avuç maydanoz yaprağı 8-10 zeytin, Tuz Bakla ayıklanıp yıkanır ![]() ![]() zeytinyağında hafif kavrulur ![]() konup pişirilir ![]() ![]() alınır ![]() ![]() yaprakları ile süslenir ![]() Hibeş Malzemeler 1 su bardağı tahin 2 limon suyu Yarım kahve fincanı zeytinyağ 2 kahve kaşığı kimyon 3 diş sarımsak 1 kahve kaşığı tuz 1 kahve kaşığı acı kırmızı biber Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır ![]() azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir ![]() tuz en sonra konur ![]() ![]() Turşu, zeytin vs ![]() ![]() Tarator Malzemeler 1 su bardağı ceviz içi 1 kahve fincanı tahin 2 diş sarımsak 2 limon suyu Yarım demet maydanoz yaprağı Tuz Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur ![]() ![]() yaprakları katılır ![]() ile süslenir ![]() edilebilir ![]() Şaka Şuka Malzemeler 2 büyük patlıcan 300 gr ![]() 100 gr ![]() 1 yumurta ½ kg ![]() 1 çay bardağı zeytinyağ Biberlerin hepsi küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur, patlıcan küçük kuşbaşı doğranıp biberin içine atılır ![]() ilave edilir ![]() devamlı karıştırılarak iki dakika sonra indirilir ![]() yenebilir ![]() Haydari Malzemeler 1 su bardağı süzme yoğurt 3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi 3 diş sarmısak Kuru nane 1 fincan zeytinyağı tuz Üzerine serpmek için kırmızı biber Arzuya göre sivri biber Sarımsağı ezin ![]() tuzla beraber karıştırın ![]() dekore edin ![]() Mamzama Malzemeler 6 patlıcan 3 domates 5-6 sivri biber 1 demet maydanoz 750 gr ![]() 3 diş sarımsak 2 kaşık yağ 1 çay kaşığı kırmızı biber Tuz Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir ![]() soyulup incecik kıyılır ![]() patlıcanlara katılır ![]() ![]() biberli yağ gezdirilir ![]() Arnavut Ciğeri Malzemeler 500 gr ![]() 2 iri soğan (piyaz doğranmış) 1 bağ maydanoz (kıyılmış) 1 çay kaşığı tuz 2 tatlı kaşığı kırmızı biber 120 gr ![]() yeterince çiçek yağı Ciğerleri, zarları çıkarıldıktan sonra, ceviz büyüklüğünde doğrayınız ![]() doğranmış şekilde de marketlerde satılmaktadır) Kırmızı biberin yarısını ciğerlerin üstüne serpip bol unda unlayınız ![]() ![]() tavada yağı iyice kızdırınız ![]() pişirip hemen bir servis tabağına alınız ![]() ![]() yağdan 2 çorba kaşığı alarak ayrı bir sahanda harlı ateşe koyunuz; kalan kırmızı biberi de katarak bir-iki kere karıştırıp, ocaktan alınız ![]() ciğerlerin üstüne dökünüz ![]() servis yapınız Humus Malzemeler 1 ![]() Yarım bardak tahin Yarım bardak zeytinyağ 3 çay kaşığı kırmızı biber 4-5 diş sarımsak 3 limon (üzeri için:zeytin, turşu, maydanoz) Tuz Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır ![]() ![]() makinasından geçirilir veya havanda dövülür ![]() tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur ![]() limon suyu ilave edilir ![]() maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir ![]() NOT ![]() ![]() Karnıbahar Pane Malzemeler Bir orta boy karnabahar 2 adet yumurta Bir su bardağı bira Bir su bardağı un Tuz, kırmızı biber Kızartmak için çiçek yağı Karnabaharı tuzlu suda haşlayın ![]() ![]() önce tuz karıştırılmış una sonra bira ile çırpılmış yumurtalara bulayıp kızgın yağa atıp kızartın ![]() ![]() kırmızı biber serpin, ayrıca yanında sarmısaklı yoğurt verebilirsiniz ![]() Zeytinyağlı Havuç Ezmesi Malzemeler ½ kg ![]() ½ su bardağı zeytinyağı 2 soğan ½ kg ![]() 2 diş sarımsak 1 avuç maydanoz yaprağı Tuz Havuç kazınıp rendelenir ![]() ![]() Havuç ilave edilip karıştırılır ![]() karıştırılmak suretiyle pişirilir ![]() servis tabağına alınır ![]() ![]() acı Biberli Avokado (6 kişilik) Malzemeler 1 demet taze soğan 2 acı biber 6 yemek kaşığı domates püresi 1-2 yemek kaşığı üzüm sirkesi Tuz 2 yemek akşığı zeytinyağı 3 olgun avokado 1 yemek kaşığı limon suyu Taze soğan ve acı biberleri çok ince kıyın ![]() yağla karıştırın ![]() bekleyin ![]() ![]() kenarlarını limon suyu ile ovun ![]() ortasına doldurun ![]() Domatesli Enginar Malzemeler 4 enginar 1 lt ![]() 2 ½ tatlı kaşığı tuz 2 çorba kaşığı zeytinyağ 2 soğan (ince doğranmış) 2 diş sarmısak (ince kıyılmış) 1 kahve kaşığı karabiber 350 gr ![]() 1 çorba kaşığı domates salç0ası 2 çorba kaşığı konyak ½ su bardağı beyaz şarap 1 su bardağı tavuk suyu Baharat torbası: 3 sap maydanoz 1 defne yaprağı 1 fiske kekik Enginarların saplarını kesip, sert ve çürük dış yapraklarını çıkarıp attıktan sonra, üstünden 7 cm ![]() ![]() dörde bölüp, kaşıkla içlerini kazıyınız ![]() suyla 2 tatlı kaşığı tuzu kaynatınız ![]() kaynatınız ![]() bırakınız ![]() soğan ve sarmısağı ekleyerek yumuşayıncaya kadar kavurunuz ![]() enginarları da tencereye koyup geri kalan ½ tatlı kaşığı tuzu ve biberi de serperek domatesleri, domates salçasını ve konyağı ekleyiniz ![]() kaynattıktan sonra tencerenin üstünü kapayarak, hafif ateşte 45 dakika pişiriniz ![]() buharlaştırdıktan sonra, tencereden baharat torbasını çıkarıp hemen servis yapınız ![]() Deniz Ürünlü Kanepeler Malzemeler 120 gr ![]() 250 gr ![]() 60 gr ![]() 2 çorba kaşığı ekşi krema (iyice çırpılmış) Kahve kaşığının ucuyla pul kırmızı biber 1 kahve kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı limon suyu Küçük sandviç ekmekleri ya da ince dilimlenmiş tost ekmeği dilimleri Pavurya etini, tereyağı ve kremayı bir havan koyup, karışımı yumuşayıncaya kadar dövünüz ![]() çırpıp orta boy bir kaseye koyunuz ![]() suyunu bir çatalla ezip karıştırarak katınız ![]() bütün olarak kaseye koyup karıştırınız ![]() kapatıp 1 saat buzdolabında beklettikten sonra karışımı kanepeler üstüne sürerek servis Kabak Mücver Malzeme 4 adet orta boy kabak 3 Yumurta 3 kahve fincanı Un 1 demet taze soğan 1 demet dereotu 1 demet taze nane Kızartma için sıvı yağ Tuz, karabiber Hazırlanışı Kabakların üzerini kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin ![]() Rendelenmiş kabağın suyunu tel süzgeçte süzün ![]() naneleri ince ince kıyarak kabakla karıştırın ![]() ![]() yağı kızdırın, hazırladığınız karışımı çorba kaşığıyla kızgın yağa dökerek çift taraflı olarak kızartın ![]() Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın ![]() KISIR Malzemeler 1 yemek kaşığı dom ![]() 2 su bardağı ince bulgur 2 su bardağı sıcak su 1 yemek kaşığı biber 1 demet maydanoz 4 adet taze soğan 4 adet taze sarımsak, 1 orta boy kuru soğan, Tuz 2 yemek kaşığı nar ekşisi 1 yemek kaşığı kuru nane, 2 yemek kaşığı pulbiber 1 tatlı kaşığı karabiber HAZIRLANIŞI: Leğenin içine tuz, simit (ince bulgur) ve salça konur ![]() karıştırılarak üzeri kapatılır, 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır ![]() tarafta kuru soğan, ince ince ayrı bir kaba kıyılır; başka bir kaba yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz ince ince doğranır ![]() içine baharatları ve ince kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulur ![]() Yoğurma işi bittikten sonra içine doğranmış yeşil soğan, maydanoz, nar ekşisi, yeşil sarımsak ve yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılır ![]() Marul, turşu ve ayranla birlikte servis yapılır ![]() NOT: İsteğe göre içine ince ince doğranmış domates ve salatalık ilave edilebilir SOYA FİLİZİ SALATASI Malzemesi 1 kutu soya filizi 1 demet dereotu 1 demet maydanoz 3 diş sarmısak 1 çorba kaşığı limon sirkesi 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 3 adet minik kırmızı turp yeteri kadar tuz Hazırlanışı Tüm malzeme yıkanır, ince ince kıyılır ![]() ve zeytinyağı eklenir, karışımın üzerine dökülür ![]() TAZE BÖRÜLCE SALATASI Malzemesi 200 g ![]() 1 demet dereotu 1 demet maydanoz 1 çorba kaşığı limon sirkesi yeteri kadar sarmısak, limon, sızma zeytinyağı, tuz Hazırlanışı Börülceler yıkanır, kılçıkları ayıklanır, ortalarından ikiye bölünür ![]() Kaynayan tuzlu suda, yumuşayıncaya dek haşlanır ![]() sudan geçirilir ![]() ![]() kıyılmış maydanoz ve dereotu ile birlikte börülcelerin üzerine dökülür ![]() Zevke göre, dilerseniz üstüne sarmısaklı yoğurt da dökebilirsiniz ![]() KIRMIZI BİBER SALATASI Malzemesi yarım kilo kırmızı salçalık biber 5 diş sarmısak 1 demet maydanoz yeteri kadar sarmısak, limon, sızma zeytinyağı, tuz Hazırlanışı Kırmızı biberler közlenir, zarları soyulur, çekirdekleri çıkartılır, ince ince doğranır ![]() ![]() Sarmısak tuzla dövülür, limon ve sirke eklenir, ince kıyılmış dereotu ile birlikte biberlerin üzerine dökülür ![]() MANTAR SALATASI Malzemesi 1 kutu mantar 1 baş morsoğan 1 demet maydanoz 3 diş sarmısak 1 çorba kaşığı elma sirkesi 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 1 çorba kaşığı kapari Hazırlanışı Mantar, bol tuzlu suda yumuşayana dek haşlanır, soğuk sudan geçirilir, ince ince kıyılır ![]() ![]() kıyılır, mantar ile birlikte harman edilir ![]() ![]() Sirke ve zeytinyağı ile karıştırılır ![]() AKDENİZ YEŞİLLİKLERİ, BARBEKÜ SOSLU TAVUK VE LİMONLU KUSKUS 1 adet büyük tavuk göğsü, dilimlenmiş Susam Malzemesi 100 gr ![]() 1 biber, küp kesilmiş 1 patlıcan, küp kesilmiş 1 kabak, küp kesilmiş 1 limonun suyu Balzamik sos Barbekü sos için: Ketçap Hardal Bal Karabiber Kuskus için İtalyan kuskusunu biber, patlıcan, kabak ve limon suyu ile pişirin ![]() pişirin ![]() tavuk dilimlerinin üzerine serpin ![]() zeytinyağı ve tuzu karıştırın ve yeşilliklerin üzerine dökün ![]() limonlu kuskusu servis tabağının bir köşesine koyun ![]() tabağına yerleştirin ve üzerlerine tavuk dilimlerini koyun ![]() ![]() ANÇUEZ EZMESİ Malzemesi 1 çorba kaşığı zeytinyağına yatırılmış kapari 6 adet zeytinyağına yatırılmış ançuez 1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz 2 çay kaşığı limon suyu 3 adet yumurta 100 gr ![]() karabiber tuz Yumurtaları haşlayın, sarılarını alıp, iyice ezin ![]() ayırıp blender yardımıyla macun kıvamına getirin ![]() dövün ![]() iyice ezip krema kıvamına getirin ![]() yumurta sarısı, kapari ve ançuez ilave edin ![]() yedirdikten sonra, 2-3 damla limon suyu damlatın ![]() ezmeyi, kanepe ekmeklerine sürüp servis yapın ![]() AŞIKLAR SALATASI Malzemesi 1 avocado 300 gr ![]() 4 ceviz (içi) Mayonez Ketçap Çiğ krema Avokadoyu ikiye bölün, çekirdeğini çıkarın ve küp şeklinde doğrayın ![]() kasede karidesler, ufalanmış ceviz içiyle avokadoları karıştırın ![]() kasede 4 kaşık mayonezi 1 kaşık ketçap ve 1 kaşık çiğ krema ile karıştırın ![]() Bu sosu salataya dökün ve karıştırdıktan sonra, servisten önce buzdolabında soğutun ![]() AVOKADO SALATASI Malzemesi 1 Avokado Karışık yeşillikler İstenen miktarda güneşte kurutulmuş domates İnce kesilmiş parmezan peyniri Sos için: Balzamik sirke Hardal Bal Zeytinyağı Taze çekilmiş karabiber Sos için olan malzemeleri karıştırın ve yeşilliklerin üzerine dökün ![]() dilimlenmiş avokadoyu yerleştirin ![]() ![]() dilimlerini koyup servis edin ![]() AVOKADOLU SÜRPRİZ Malzemesi 1 olgun avokado 1 yemek kaşığı limon suyu 2 domates 2 küçük soğan 1/2 kırmızı biber 50 gr ![]() 4 yaprak marul 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 havuç tuz, karabiber Avokadoyu boylamasına ikiye bölün ![]() kısmını çıkarın ![]() zedelememeye dikkat edin) ![]() limon suyu ile karıştırın ve bir tencereye koyun ![]() ince ince doğrayın ![]() çıkarttıktan sonra ufak parçalar halinde doğrayın ![]() doğrayın, peyniri ise küp şeklinde küçük küçük kesin ![]() tencereye yerleştirip dikkatli bir şekilde, ama iyice karıştırın ![]() Hazırladığınız salatayı avokado kabuklarının içine doldurun ![]() marul yaprakları, ince dilimlenmiş havuçlar ve çeşitli yeşillikler ile süsleyin ![]() ISPANAKLI PATATES SALATASI Malzemesi 1/2 kg küçük patates, küp küp doğranmış 1 kırmızı biber 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi 2 yemek kaşığı zeytinyağı (tercihen ekstra sızma) 1 diş sarımsak, kıyılmış 1 fincan kıyılmış kereviz sapı 2 fincan ıspanak yaprağı Patatesleri yedi dakika kadar haşlayın ![]() ![]() közleyin ![]() ![]() çıkarıp doğrayın ![]() ![]() ![]() havluyla süzün ![]() pişirin ![]() ![]() katıp karıştırın ![]() ![]() BAKDUNSİEH (Ortadoğu usulü tahinli maydanoz salatası) Malzemesi 2 demet maydanoz 1/2 fincan tahin 1 diş sarımsak 2 limon suyu tuz Maydanozu yıkayıp saplarını ayıklayın ![]() ![]() suyu ve tuzu blenderda iyice çırpın ![]() arzunuza göre ayarlayabilirsiniz ![]() ![]() meze, özellikle balık yemekleriyle çok iyi gider ![]() BALZAMİK SİRKEDE DİNLENDİRİLMİŞ SEBZE POTPURİSİ Malzemesi 1 demet pancar yaprağı, kıyılmış 1 diş sarmısak, ince kıyılmış 1/4 tatlı kaşığı tuz 150 g küçük brokoli parçaları 2 1/2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 2 havuç, uzunlamasına ikiye bölünmüş ve verevine dilimlenmiş 2 küçük şalgam, soyulmuş, dikdörtgen parçalar halinde kesilmiş 250 g kabak, uzunlamasına yarıya bölünmüş, verevine dilimlenmiş 3 küçük soğan, kıyılmış 6 yemek kaşığı balzamik sirke kara biber Büyük bir tencereye 3 litre su koyun, 1 tatlı kaşığı tuz dökün ve tuzlu suyu kaynatın ![]() ısıtın ![]() ![]() tatlı kaşığı tuz ve karabiber ekleyin ![]() pişirin ![]() ![]() Kaynar suya havuçları atın, 1 dakika pişirin ![]() ekleyin, 2 dakika pişirin ![]() ![]() Sebzeleri hemen süzün, soğuk sudan geçirin, sebzeler soğuyunca kağıt havlu üstüne alıp süzün ![]() üstüne dökün ![]() iyice harmanlayın ![]() harmanlayıp servis edin ![]() CAPRİ SALATASI - İTALYAN Malzemesi 4 büyük domates, dilimlenmiş 400 g mozzarella peyniri, dilimlenmiş 4 dal taze fesleğen veya roka 1/4 tatlı kaşığı kekik (roka kullanıyorsanız) 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı tuz karabiber Büyük bir tabağa domates ve mozzarella dilimlerini düzgünce dizin ![]() veya roka yapraklarını iyice yıkayıp kurulayın ![]() serpiştirin ![]() ![]() zeytinyağı gezdirin ![]() CEVİZLİ PATLICAN SALATASI Malzemesi 3 patlıcan 3 büyük yeşil biber 1/2 bardak ceviz, dövülmüş 3 diş sarımsak 1,5 bardak yoğurt 3 çorba kaşığı zeytinyağı 1/2 çorba kaşığı sirke tuz karabiber 1/3 demet maydanoz Patlıcan ve yeşil biberleri ocakta çevirerek közlendikten sonra kabuklarını soyun ![]() ![]() bir kapta dövün ![]() ![]() malzemeleri bir kapta iyice karıştırıp servis tabağına alın ![]() karışımı servis tabağına düzgünce yayın ![]() yaprakları ile süsleyip servis yapın ![]() CEVİZLİ YEŞİL SALATA Malzemesi 1 ad ![]() 10 ad ![]() 2 çorba kaşığı haşlanmış mısır Yarım demet dereotu Ceviz içi Sos İçin Yarım kutu labne 2 çorba kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı harda 1 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz,karabiber Orta boy göbek salatayı iri parçalar halinde doğrayın ![]() aktarın ![]() dereotunu ve ortadan ikiye ayrılmış ceviz içlerini ekleyip, harmanlayın ![]() Başka bir kapta yarım kutu Pınar Labne'yi 2 çorba kaşığı yoğurdu, 1 tatlı kaşığı hardalı,1 çorba kaşığı zeytinyağını, yeterince tuz ve karabiberleri karıştırın ![]() ![]() Servis yapın ![]() DOMATES SALATASI Malzemesi 3 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığı 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında) 250 gr Gorgonzola peyniri (oda sıcaklığında) 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 2 yemek kaşığı balsamik sirke kayatuzu, tane karabiber 2 iri ve olgun kırmızı domates (dilimlenmiş) 2 iri ve olgun sarı domates (dilimlenmiş) 2 iri ve olgun turuncu domates (dilimlenmiş) 3 orta boy çizgili domates (ikiye bölünmüş) cherry domates 6 dilim tost ekmeği 3 yemek kaşığı dövülmüş arpacık soğanı Fırın ızgarasını en üst rafa yerleştirin ve fırını 200 dereceye ısıtın ![]() çanakta çam fıstığı, yağ ve gorgonzolayı bir çatal yardımıyla iyice karıştırın ![]() tatlandırın ![]() dizin ![]() ![]() domateslerin üzerine gezdirin ![]() ufalayın ![]() kızarıncaya kadar, yaklaşık 1-2 dakika fırında pişirin ![]() olarak kesin ve domateslerin etrafına dizin ![]() gezdirip servis yapın ![]() DOMATES VE FESLEĞENLİ MOZARELLA Malzemesi Eşit miktarda olgun domates ve mozarella dilimleri zeytinyağı taze çekilmiş karabiber taze fesleğen Domates ve mozarella dilimlerini ister ayrı tabaklarda, ister geniş bir servis tabağına sırayla dizin ![]() karabiber serpin ![]() ![]() EKŞİLİ ÜÇLÜ BAKLAGİL SALATASI Malzemesi 1 bağ taze soğan, küçük küçük doğranmış 1 bardak buharda pişirilmiş bezelye 1 bardak haşlanmış barbunya 1 bardak haşlanmış nohut 1 çorba kaşığı fındıkyağı 1 diş sarmısak, dövülmüş 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı yabani kekik 100 g kültür mantarı 2 çorba kaşığı limon suyu 4 çorba kaşığı portakal suyu tuz-karabiber Mantar dışındaki tüm sos malzemelerini iyice karıştırın ![]() dilimleyin, sosa ekleyin ![]() bekletin ![]() ![]() sosu gezdirerek servis edin ![]() dağıtılıyor ![]() ENGİNAR SALATASI Malzemesi 6 adet enginar 3 adet domates 2 dolmalık biber 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 baş sarmısak 2 çorba kaşığı sirke 1/2 demet maydanoz Enginarları temizlendikten sonra, içine biraz limon sıkılmış kaynar suda 35 dakika kadar kaynatın ![]() ![]() ve sarımsağı doğrayın ![]() zeytinyağı dökün ve enginarları diğer malzemelerle karıştırın ![]() artan zeytinyağı ile hazırladığınız sosu salataya döküp karıştırın ![]() FÜME SOMON SALATASI, YOĞURTLU SOS İLE Malzemesi Füme somon dilimleri Çeşitli yeşillikler Kapari Limon Zeytinyağı Yoğurt sos için: 1 yemek kaşığı yoğurt 1 çay kaşığı zeytinyağı Dereotu, ince doğranmış Tuz Yeşillikleri limon ve zeytinyağı ile marine edin ve servis tabağına koyun ![]() Üzerlerine somon dilimlerini yerleştirin ![]() karıştırın ve somonların üzerine dökün ![]() ![]() ISPANAK VE MANTAR SALATASI Malzemesi 500 ıspanak 150 gr ![]() 5 çorba kaşığı zeytinyağı 1 limon suyu Tuz,karabiber Ispanakları iyice temizleyin ![]() dilimlediğiniz mantarlarla birlikte servis tabağına alın ![]() suyu, tuz ve karabiberle hazırladığınız sosu üzerlerine gezdirin ![]() karıştırıp servis yapın ![]() İTALYAN SALATASI Malzemesi 5 adet domates 1 fincan zeytinyağ 4 diş sarmısak Tuz Fesleğen veya taze nane Domatesleri soyup küp küp kesin ![]() ![]() domatese ilave edin ![]() koyun ![]() ![]() ![]() KABAK SALATASI Malzemesi 2 adet kabak (Taze kabaklar soymadan yıkanıp haşlanır ![]() bölünür tuzlanır bol yoğurt ve sarımsak karıştırılıp üzerine dökülür ![]() zeytinyağı üzerine gezdirilir ![]() 1/2 çay bardağı zeytinyağı 2-3 kaşık sirke 4-5 diş sarmısak Maydanoz, domates Tuz, karabiber Ön hazırlık olarak kabakların kabuklarını soyup, fazla kalın olmayan yuvarlak dilimler halinde doğrayalım ![]() alalım ![]() ![]() sıra karıştırarak, kabaklar yumuşayana dek pişirelim ![]() sarmısakları, zeytinyağını, sirke, tuz ve karabiberi karıştıralım ![]() Hazırladığımız bu karışımı kabaklara ilave edelim ![]() servis tabağına alalım ![]() domates ile birlikte servis yapalım ![]() KARİDES SALATASI Malzemesi 500 gram karides 1 küçük soğan 1 küçük havuç 1 ince dal pırasa 1 kerevizin dal ve yaprağı 1 çay kaşığı tuz Sos yarım su bardağı yoğurt 1 yemek kaşığı ketçap 2 diş sarmısak 1 tatlı kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı limon suyu maydanoz Karidesleri temizleyip hazırlayın ![]() karıştırın, bunlara sarmısağı ezerek katın ![]() maydanozu da ilave ederek iyice karıştırın ![]() kafalarını kopartıp kabuklarını zedelemeden soyun, tek sıra olarak yayvan bir servis tabağına dizin, üzerine sosu dökerek sofraya getirin ![]() karıştırmadan sosu ayrı bir kapta söğüş karideslerin yanında servis yapabilirsiniz ![]() KARABİBERLİ MEYVA SALATASI Malzemesi 3 greyfurt 2 kan portakalı 3 portakal 1 limon 1 misket limonu kayatuzu çekilmiş karabiber Tüm meyveleri soyun ![]() tabağa tek sıra halinde dizin ![]() halkalar halinde doğrayıp, bir portakal, bir kan portakalı şeklinde, greyfurt halkalarının üzerine yerleştirin ![]() olabildiğince ince dilimleyip (ama dağılacak kadar ince olmamalıdır) en üste koyun ![]() ![]() ![]() KARİDESLİ AVOKADO KULESİ Malzemesi Az miktarda karışık yeşillikler 1 avokado 4 adet orta boy karides Sos için: Hardal Zeytinyağı Karideslerle avokadoyu küp şeklinde kesin ![]() şeklinde tabağa koyun ![]() dökün ![]() ![]() KARPUZ TURŞUSU Malzemesi Karpuz ile hazırlayabileceğiniz son derece orijinal bir tarif, karpuz turşusu ![]() ayırmak ![]() doğradığınız kabukları 5 dakika kadar haşladıktan sonra soğuk suya tutun ![]() Ardından 1,5 litre suya 100 gram tuz ekleyip kabukları içine atın ![]() bekletin, suyu süzüp aynı işlemi iki sefer daha tekrarlayın ![]() kaynatma süresine birkaç dakika daha ilave edin ![]() Daha sonra bir tencereye 625 ml elma sirkesi, 400 gram şeker, 250 ml su, 2 kaşık karanfil ve bir çubuk tarçın koyup kaynatın ![]() ekleyip 40 dakika kadar pişirin ![]() soğuduktan sonra sıkıca kapatın ![]() KEÇİ PEYNİRLİ SALATA İLE PATATES MÜCVERİ Malzemesi 1 diş sarmısak, ince kıyılmış 1 küçük soğan, ince kıyılmış 1 yemek kaşığı balzamlı sirke 1/2 tatlı kaşığı Dijon hardalı 2 büyük patates, soyulmuş, rendelenmiş 200 g keçi peyniri, ufalanmış 3 yemek kaşığı zeytinyağı karabiber karışık yeşillik kıyılmış maydanoz pişirmek için zeytinyağı tuz Sirke ve hardalı küçük bir kapta çırpın ![]() ![]() Soğan ve sarmısağı ekleyin ![]() ![]() alın, bekletin ![]() sularını çıkarın ![]() ![]() ekleyin ![]() ısıtın ![]() üzerini düzeltin, bardak ağzı çapında daireler haline getirin ![]() tavaya dört mücver dökün, her mücverin üzerine keçi peynirinin çeyreğini düzgünce serpeleyin ![]() ![]() üzerine aynı miktarda patates koyup aradaki peynirle iyice yapıştırın ![]() Üstlerini spatulayla hafifçe bastırın ![]() yaklaşık 6 dakika orta hararetli ateşte pişirin ![]() ekleyip mücverleri çevirin ![]() ![]() sosla karıştırın ![]() edin ![]() KEREVİZ SALATASI Malzemesi 500 gr ![]() 300 gr ![]() 1 adet yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı hardal 1 tatlı kaşığı limon suyu 1/2 su bardağı zeytinyağ 2 yemek kaşığı yağlı yoğurt Kıyılmış yeşillik Toz şeker Karabiber Tuz Kerevizi ve havuçları yıkayıp kabuklarını soyun ![]() ![]() Yumurta sarıs, hardal, limon suyu, tuz, karabiber ve bir tutam tuzu bir kaba koyun ve mikserle iyice çırpın ![]() sonra incecik akıtarak ilave edin ![]() karıştırın ![]() ![]() ile karıştırın ![]() ![]() KREMALI MEYVA SALATASI Malzemesi Krema için 4 yumurta sarısı 120 gr ![]() 100 ml ![]() 80 ml ![]() 1 limonun kabuğu rendesi Salata için: 30 gr ![]() 20 gr ![]() 20 gr ![]() 40 gr ![]() 30 gr ![]() 20 gr ![]() Yumurta sarılarını, şeker, beyaz şarap, marsala ve limon kabuklarıyla çırparak benmari usulünde pişirin ![]() edin ![]() servis yapın ![]() KIRMIZI LAHANA SALATASI Malzemesi 1 kırmızı lahana tuz 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 2 diş sarmısak sirke Kırmızı lahananın dış yapraklarını ayırın ![]() ortasındaki sert kısmı alıp atın ![]() yatırarak ince ince doğrayın ![]() ![]() süzülmüş lahanayı bir saklama kabına aktarın ![]() ![]() Karabiberi ve sarmısakları üzerlerine serpiştirin ![]() aşacak kadar sirke ilave edin ![]() gün buzdolabında bu şekilde dinlendirin ![]() servis yapın ![]() KISIR Malzemesi 2 1/2 bardak ince bulgur 2 1/2 bardak sıcak su 1/2 marul 4 domates 4 yeşil biber 10 taze soğan 1 büyük demet maydanoz 4 dal taze nane 1/2 su bardağı limon suyu 1/2 su bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 yemek kaşığı biber salçası 9 yemek kaşığı domates salçası tuz karabiber Bulguru geniş bir kaba koyun, üzerine suyu serpin, kapağı kapatın, 15 dakika bekletin ![]() yeşil soğan, maydanoz ve naneyi ayıklayın ![]() ince doğrayın, bulgura katın ![]() ayrı bir kapta iyice çırpın ![]() ![]() malzeme eşit oranda ıslanıncaya kadar karıştırın ![]() kenarlarına marul yapraklarını dizin, ortasına kısırı koyun ![]() LİMON SOSLU NOHUTLU TON SALATASI Malzemesi 1/4 fincan yağsız yoğurt 3 yemek kaşığı light mayonez 1 1/2 yemek kaşığı Dijon hardalı 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi 1 büyük konserve diyet ton balığı 2 yemek kaşığı limon suyu 1 büyük konserve nohut 1 fincan doğranmış beyaz soğan 1 fincan kıyılmış kereviz sapı 1 fincan kiraz domates (ikiye bölünmüş) 1/2 fincan kıyılmış maydanoz Yoğurt, mayonez, hardal ve limon kabuğunu iyice karıştırın ![]() ton balığını limon suyuyla karıştırın ![]() domates, maydanoz ve yoğurtlu sosu ekleyin ![]() ![]() MAKARNA MERCİMEK SALATASI Malzemesi 1 çorba kaşığı kapari 100 g kırmızı mercimek 100 g spiral makarna 2 çorba kaşığı sirke 2 çorba kaşığı zeytinyağı 2 kornişon, kıyılmış 4-5 dal maydanoz, kıyılmış 4 sap taze soğan 5 domates, küçük doğranmış tuz-karabiber Mercimeği bol suda tencerenin kapağını kapatıp 20-30 dakika yumuşayana kadar kaynatın ve süzüp bekletin ![]() kaynatın ![]() ![]() malzemesini iyice çırpıp makarna ve mercimeğin üstüne dökün ![]() yaprakları üzerinde servis edebilirsiniz ![]() MANGALDA SEBZE SALATASI Malzemesi 1/2 çay bardağı zeytin yağı 1/2 limon 10 orta büyüklükte taze fasulye 2 dolmalık kırmızı biber 2 patlıcan 2 yeşil biber 2 yeşil soğan 3 diş sarmısak Dereotu Fasulyeleri tuzlu suda haşlayın ve süzün ![]() ve soğanları halka halka doğrayıp ızgarada közleyin ![]() fırın kabına dizip üzerine dilimlenmiş sarmısak koyduktan sonra fırında 15 dakika pişirin ![]() pişirebilirsiniz ![]() yağını karıştırarak hazırladığınız sosu dökün ![]() yapın ![]() MAYDANOZ SALATASI Malzemesi Bir demet maydanoz 1 çorba kaşığı ince bulgur 1 adet limonun suyu 1 adet beyaz soğan 1 adet domates 1 çay kaşığı beyazbiber 1 tatlı kaşığı nar ekşisi 1 dal taze nane yaprağı 1 çay kaşığı tuz Maydanozu incecik kıyın ![]() ![]() çukur bir kaba alın ![]() ![]() domatesi incecik kıyın ![]() ![]() tabağına alıp, nar ekşisini üzerinde gezdirin ![]() yapın ![]() MİDYE SALATASI Malzemesi 20 adet kabuklu midye 1/2 çay bardağı limon suyu 1/2 çay bardağı zeytinyağı 1 adet küçük soğan 1 çay bardağı beyaz şarap veya su 1 demet maydanoz Tuz, karabiber Midyelerin kıllarını ayıklayıp, temizce yıkayınız ![]() şarabı veya suyu koyup kaynatınız ![]() ![]() Çok kuvvetli ateşte 4-5 dakika haşlayınız ![]() çıkarıp, içlerini servis tabağına koyunuz ![]() kaynatarak buharlaştırınız ![]() ![]() halkalara kesip, tuzla ovup, yıkanıp, midyelerin üzerine koyunuz ![]() suyu, zeytinyağı, kıyılmış maydanozu serpip, karıştırınız ![]() dilimleriyle süsleyip, serves yapınız ![]() ![]() Kabuklu olarak yapmak isterseniz, 4-5 dakika kabuklu olarak haşlanır, sonra kabuktan midyeleri çıkartıp, servis tabağına alınır ![]() yanına konularak servis yapılır MOZARELLALI-PESTOLU DOMATES SALATASI Malzemesi 3 büyük domates 300 g mozzarella peyniri 2 çorba kaşığı fesleğen yaprağı 2 çorba kaşığı taze nane yaprağı 2 çorba kaşığı maydanoz yaprağı 1 çorba kaşığı çam fıstığı 1 çorba kaşığı eski kaşar rendesi 1 diş sarmısak, dövülmüş 1/4 bardak zeytinyağı 1/2 çorba kaşığı balzamlı sirke taze çekilmiş karabiber tuz Büyük yapraklı İtalyan fesleğeni bulamazsanız, küçük yapraklı fesleğen de kullanabilirsiniz ![]() ![]() fesleğen, nane, maydanoz, fıstık, kaşar,sarmısak, zeytinyağı ve sirkeyi mutfak robotunda ince bir püre olana kadar çekin ![]() ![]() bir domates, bir mozzarella dilimini tabağa dizin ![]() üzerine gezdirin ![]() süsleyebilirsiniz ![]() NAR EKŞİLİ BÖRÜLCE SALATASI Malzemesi Yarım kg börülce 4-5 diş sarmısak 1 çorba kaşığı nar ekşisi veya elma sirkesi 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı 3 çorba kaşığı dövülmüş ceviz Tuz Temizlenmiş börülceleri bütün olarak haşlayalım ![]() dövüp, 1 çorba kaşığı nar ekşisine veya elma sirkesine ilave edelim ![]() sızma zeytinyağını ve tuzunu da ekleyip, çırpma teli ile karıştıralım ![]() olarak haşladığımız börülceleri servis tabağına dizelim ![]() ekşili sosu üzerine gezdirelim ![]() ![]() Aşçının notu: Nar ekşisini aktarlarda bulabilirsiniz ![]() yaygın yetişen pembe karabiber ile süsledik ![]() tanesi ile de süsleyebilir ![]() NAR EKŞİLİ KARIŞIK OT SALATASI Malzemesi 1 demet karışık ot (hindiba, roka, göbek, kıvırcık, semizotu) 2 çorba kaşığı nar ekşisi 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı taze çekilmiş karabiber tuz 2 dilim tost ekmeği, hafifçe fırınlanmış Otları yıkayıp isteğinize göre doğrayın, geniş bir kaba alın ![]() zeytinyağı, karabiber ve tuzu karıştırıp otların üzerine dökün ![]() ekmeklerini küçük küpler halinde doğrayın ![]() edin ![]() PANZANELLA Malzemesi 1 kalın dilim ekmek (sert bir ekmek cinsi seçin veya 2 gün beklettikten sonra kullanın) 2 orta boy domates, dilimlenmiş 1/4 orta boy kırmızı soğan, çok ince dilimlenmiş 1 kereviz sapı 8 yaprak taze fesleğen (birkaç parçaya koparın) tuz, karabiber 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı Küp küp doğradığınız ekmekleri bir çanağa koyun ![]() ![]() Üzerine soğan, kereviz ve fesleğenleri ekleyin ![]() ve biraz zeytinyağı gezdirin ![]() ![]() Buzdolabına koymayın ![]() ![]() bulabileceğiniz malzemelere uyarlayabileceğiniz Panzanella'yı kimi kereviz, kimi salatalık, kimiyse sarımsakla yapar ![]() bekletirseniz, lezzeti daha da artacaktır ![]() PARMESANLI KRUTONLU DENİZ ÜRÜNLERİ SALATASI Malzemesi 450 gr kalamar 300 gr karides (bütün) 400 gr istiridye 600 gr ahtapot 2 limon 6 gr ekstra sızma zeytinyağı 10 ml zeytinyağı 5 gr tuz 5 gr maydanoz 3 gr taze fesleğen 150 gr beyaz ekmek 50 gr parmesan peyniri 3 gr sarımsak 30 gr kıvırcık salata 50 gr kırmızı biber İstiridyeleri birkaç saat soğuk tuzlu suda bekletin ![]() ahtapotu haşlayıp doğrayın ![]() ![]() İstiridyeleri açıp zeytinyağı, tuz ve biberle sote edin ![]() karidesleri zeytinyağı ve biberle sote edin ![]() doğrayın ![]() birlikte geniş bir kapta karıştırın ![]() ekleyin ![]() Parmesanlı krutonun hazırlanışı : Ekmekleri dilimleyin ![]() rendelenmiş parmesan serpin ![]() ![]() salatayla servis yapın ![]() PATATES SALATASI Malzemesi 400 gr ![]() 400 gr ![]() 1 haşlanmış yumurta 1 domates 8 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı sirke Tuz Patatesleri, kabuklarını soymadan, bol tuzlu suda haşlayın ![]() kılçıklarını alıp yıkadıktan sonra ayrı bir tencerede haşlayın ![]() patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın ![]() salata tabağına dizin ![]() üzerlerine dökün ![]() ![]() PİMPİRİM PİYAZI Malzemesi 250 gr ![]() 1 kabuğu soyulmuş domates 1 yeşil biber 1 kırmızı biber 1 soğan tuz toz kırmızıbiber kuru sumak 1 limonun suyu veya 1 yemek kaşığı nar pekmezi Pirpirim, bildiğiniz semizotunun yabanisine verilen isim ![]() sokaklarında Çingeneler tarafından satılır ![]() vardır ![]() kullanabilirisiniz ![]() ![]() Pirpirimi üzerindeki toprak gidinceye kadar yıkayıp, normal irilikte doğrayalım ![]() ![]() kırmızıbiber, kuru sumak ve benim tercihim nar pekmezini de bu karışımın üzerine koyup karıştıralım ![]() PORTAKAL GREYFRUT DİLİMLİ ISPANAK SALATASI Malzemesi 200 gr ![]() 1 portakal, dilimlenmiş 1 greyfurt, dilimlenmiş 20 gr ![]() 1/4 portakalın kabuğu Sos için: Greyfurt suyu Şeker, tuz, Zeytinyağı Tarçın Portakal kabuğu Sos için olan bütün malzemeyi karıştırın ![]() karıştırın ![]() ![]() ıspanak yapraklarının üzerine koyun ![]() ![]() PORTAKAL SOSLU ISPANAK & KARİDES SALATASI Malzemesi Ispanak 1 bardak karides 2 iri mantar portakal Sos için: 1/2 bardak taze sıkılmış portakal suyu 2 çay kaşığı sirke 1/4 bardak zeytinyağı 1/2 çay kaşığı tarhun limon suyu tuz, karabiber Karides, dilimlenmiş mantar ve portakal dilimlerini, yıkanmış ıspanaklarla karıştırın ![]() ![]() Salataya dökerek hemen servis edin ![]() kullanabilirsiniz ![]() ROKFOR VE CEVİZLİ ELMA SALATASI Malzemesi 1/4 bardak kırmızı üzüm sirkesi 1 tatlı kaşığı kekik 1/2 bardak artı 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 1 göbek salata 1 bardak karışık yeşillik (tere, roka, ıspanak) 6 golden elma, kabuğu çekirdeği çıkarılmış, 1 cm eninde dilimlenmiş 1 çorba kaşığı şeker 1 bardak Roquefort peyniri, ufalanmış 1/2 bardak ceviz, kavrulmuş, iri kıyılmış tuz karabiber Sirke, kekik, 1/2 bardak zeytinyağını tuz ve karabiberle birlikte çırpın ![]() Kalan 1 çorba kaşığı zeytinyağını kalın dipli bir tavada kısık ateşte ısıtın ![]() dakika pişirin ![]() ![]() Yeşillikleri yıkayıp kabaca doğrayın ![]() ![]() Elmaları yeşilliğin üzerine yerleştirin ![]() cevizi serpiştirin ![]() kalan sosu ayrıca masaya getirin ![]() SEBZELİ, ANÇÜEZLİ SALATA Malzemesi 600 gr ![]() 200 gr ![]() 3/4 çorba kaşığı ançüez ezmesi 6 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı sirke Tuz, biber Fasulyelerin kılçıklarını temizleyip yıkayın ve tuzlu suda ya da buharda haşlayın ![]() ![]() uzun dilimler halinde kesin ![]() peynirleri bu sosun içinde 1 saat bekletin ![]() karıştırın ![]() ![]() yapmadan önce yarım saat bekletin ![]() SEMİZOTU SALATASI Malzemesi 1/2 kilo semizotu 1 su bardağı yoğurt 1 çorba kaşığı çekilmiş ceviz 2 diş sarımsak 1 adet domates Tuz, kara biber, kırmızı biber Semizotunu iyice yıkayarak ayırın ![]() ![]() Domatesin kabuklarını soyup küçük doğrayın ![]() tuz, karabiber, dövülmüş cevizi semiz otu yapraklarıyla karıştırın ![]() tabağına alarak üzerine kırmızı biber ve ceviz serpin ![]() TAVUK CİĞERLİ ROKA SALATASI Malzemesi 2 kırmızı soğan 6 çorba kaşığı soya yağı 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi tuz, karabiber 2 çorba kaşığı çam fıstığı 600 g tavuk ciğeri, küp doğranmış 3 taze soğan 1 bağ roka Kırmızı soğanları ince ince doğrayın ![]() içinde çam fıstıkları ile birlikte kavurun ![]() tuz ve karabiber ile çırpın ![]() soya yağında kızartın ![]() birlikte bir kaç kez çevirip servis tabağına alın ![]() ince doğrayın ![]() ![]() üzerine gezdirerek servis edin ![]() TAZE FASULYELİ KÖRİLİ TAVUK SALATASI Malzemesi 2 kg taze fasulye (ikiye bölünmüş) 2 fincan dövülmüş tavuk göğüs eti (yaklaşık 3 tavuk göğsü) 1 fincan kırmızı soğan, ince kıyılmış 5 yemek kaşığı kişniş 2 çay kaşığı köri 1/3 fincan yağsız yoğurt 3 yemek kaşığı light mayonez 1 yemek kaşığı misket limon suyu 2 yemek kaşığı kavrulmuş badem Fasulyeleri tuzlu suda haşlayın, ancak diri kalmasına özen gösterin ![]() dakika kadar) Soğuk sudan geçirip süzün ![]() karıştırın ![]() ![]() ![]() Yoğurt, mayonez, limonsuyu ve köriyi iyice karıştırın ![]() ekleyin ![]() ![]() serpin ![]() TOMATES A LA PROVENÇAL Malzemesi Domates Maydanoz Sarımsak Ekmek Tuz Karabiber Zeytinyağı Ortadan dikey olarak kesilen domatesin çekirdekleri çıkarılır, üzerlerine maydanoz, sarımsak, ekmek kırıntıları, tuz ve karabiber serpiştirilip, zeytinyağı gezdirildikten sonra kısa bir süre fırınlanarak yapılır ![]() TON BALIKLI KUŞKONMAZ Malzemesi 400 gr ![]() 2 yumurta 80 gr ![]() 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 kaşık kepere 1 limon suyu Tuz, karabiber Kuşkonmazları buharda pişirin ve soğumaya bırakın ![]() malzemelerle birlikte mikserde çekin ve elde ettiğiniz kremayı, kar gibi beyaz olana dek çırpılmış yumurta beyazı ile karıştırın ![]() servis tabağına yerleştirin, üzerlerine sosu dökün ![]() TOSKANA USULÜ TAVUK SALATASI Malzemesi 400 gr tavuk göğüs eti 30 gr kıvırcık salata 150 gr küçük domates 5 gr taze biberiye 6 gr tuz 4 gr ekstra sızma zeytinyağı 100 ml balsamik sirke 50 gr zeytinyağı 300 gr beyaz ekmek 150 gr domates 4 gr kekik Tavuğu, biraz sirke, zeytinyağı, tuz ve biberle hazırlayacınız karışımın içinde birkaç saat dinlendirin ![]() domateslerle birlikte dilimlediğiniz tavuğu sote edin ![]() dakika suya tutun, sonra ufalayın ve küp küp doğranmış domateslerle karıştırın ![]() ![]() yayın ![]() ![]() TUNUS SALATASI Malzemesi 3 patates 3 havuç 120 gr ![]() 100 gr ![]() 100 gr ![]() 150 gr ![]() 6 adet küçük enginar turşusu 10 gr ![]() 3 çorba kaşığı sirke Ançüez 6 kaşık zeytinyağı Tuz, karabiber Patatesleri ve havuçları tuzlu suda haşlayın ![]() küçük doğrayıp salata tabağına alın ![]() bezelyeleri ve çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri ilave edin ![]() turşusunu ve kıyılmış maydanozu ekleyin ![]() ezilmiş ançüezi karıştırın ![]() sonra sosu salataya karıştırın ![]() ![]() süsleyerek servis yapın ![]() UZAK DOĞU USULÜ SALATA Malzemesi 2 çorba kaşığı sirke ( tercihen pirinç sirkesi ) 1 diş sarmısak ( ince kıyılmış ) bir tutam zencefil 1/4 tatlı kaşığı susamyağı ( ya da tahin ) 1 çorba kaşığı çiçekyağı 1 iri salatalık bir küçük taze havuç ( kazınıp ince şeritler halinde kesilmiş ) 1/4 küçük kabak ( kazınıp , ince şeritler halinde doğranmış ) 4 çorba kaşığı turp filizi ( iteğe bağlı ) Sirke , sarmısak , zencefil , susamyağı ( ya da tahin ) çiçekyağını bir salata kasesinde karıştırıp , bir kenara bırakın ![]() salatıkların üstünde uzunlamasına 2'ye keserek , her iki parçayı da ince ince dilimleyin ![]() turp filizlerini kasede hazırlamış olduğunuz sosun içine koyup , iyice karştırın ![]() servis yapın ![]() YOĞURTLU PATLICAN SALATASI Malzemesi 6 kemer patlıcanı 1 bardak süzme yoğurt 2 diş sarmısak, dövülmüş tuz Patlıcanları bıçağın ucuyla delerek kömür ateşinde patlıcanlar yumuşayıp kabukları yanıncaya kadar pişirin ![]() ![]() soyduktan sonra bir karıştırma kabına koyun ![]() ezilinceye kadar bir kaşıkla vurarak karıştırın ![]() edip tekrar karıştırarak tuzunu katın ![]() ![]() YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI Malzemesi 1 çay bardağı zeytinyağı 1,5 tatlı kaşığı tuz 2 su bardağı yoğurt 300 g semizotu Semizotunu ince ince kıyın ![]() tinyağı semizotuna ekleyip karıştırın ![]() ![]() BULGURLU YEŞİL MERCİMEK MEZESİ Malzemesi Malzemeler1 su bardağı ince bulgur 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1 su bardağı salça 1 limon suyu yeterince tuz 1 tatlı kaşığı pul biber 1/2 demet maydanoz 1/2 yeşil soğan 200 gr üzüm yaprağı 3 su bardağı su 1 çay bardağı dövülmüş ceviz Bulgur, haşlanmış mercimek, salça ve suyu karıştırıp 30 dakika bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() YUNAN TAVUK SALATASI Malzemesi 3 fincan pişmiş ve küp küp doğranmış tavuk göğüs eti 2 orta boy salatalık, soyulmuş ve doğranmış 1¼ fincan beyaz peynir, ezilmiş 2/3 fincan doğranmış zeytin ¼ fincan doğranmış maydanoz 1 fincan mayonez 1/2 fincan yoğurt 1 yemek kaşığı kekik 3 diş sarımsak, kıyılmış marul yaprakları yarımşar dilimler halinde kesilmiş tost ekmeği Büyük bir kapta tavuk, salatalık, peynir, zeytin ve maydanozu karıştırın ![]() Ayrı bir kasede mayonez, yoğurt ve kekiği çırpın ![]() harmanlayın, üstünü örtüp buzdolabına koyun ![]() ve marul yapraklarıyla servis edin ![]() YUNAN USULÜ CEVİZLİ VE BEYAZ PEYNİRLİ ELMA SALATASI Malzemesi 1/2 fincan zeytinyağı 2 yemek kaşığı sirke 11/2 yemek kaşığı hardal 1/2 yemek kaşığı dereotu 3 elma (çekirdekleri çıkarılıp 2 santim eninde dilimlenecek) 1 demet su teresi 1/2 fincan beyaz peynir (ezilmiş) 1/2 fincan az kıyılmış ceviz içi Zeytinyağı, sirke, hardal ve dereotunu çırpın ![]() kalanını elmalarla harmanlayın ![]() ![]() Ayırdığınız sosu üzerine gezdirin ![]() ![]() Beyaz peynir ve cevizle süsleyin ![]() |
![]() |
![]() |
|