![]() |
Soğuk Mezeler
Yılbaşı Mezeleri Hazırlanışı - Yılbaşı İçin Meze Tarifleri Soğuk Mezeler Tarifi - Soğuk Mezeler Nasıl Yapılır - Soğuk Mezeler Malzemeleri
Bakla Fava Malzemeler 2 bardak kuru bakla ¾ bardak zeytinyağı (1 bardaktan az) 2 soğan 1 çay kaşığı şeker 1 limon 1 avuç maydanoz yaprağı 8-10 zeytin, Tuz Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır. İnce doğranmış soğan, zeytinyağında hafif kavrulur. Süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 3-4 bardak su konup pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Çukur bir tabağa alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir. Hibeş Malzemeler 1 su bardağı tahin 2 limon suyu Yarım kahve fincanı zeytinyağ 2 kahve kaşığı kimyon 3 diş sarımsak 1 kahve kaşığı tuz 1 kahve kaşığı acı kırmızı biber Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır. Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en sonra konur.) Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerinde gezdirilir. Turşu, zeytin vs. ile süslenir. Tarator Malzemeler 1 su bardağı ceviz içi 1 kahve fincanı tahin 2 diş sarımsak 2 limon suyu Yarım demet maydanoz yaprağı Tuz Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur. Limon suyu ilave edilip karıştırılır. Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır. Salata tabağına alınıp turşu, zeytin ve limon dilimleri ile süslenir. Not: Tarator baston sandviç dilimlerine sürülerek de ikram edilebilir. Şaka Şuka Malzemeler 2 büyük patlıcan 300 gr. dolmalık biber 100 gr. acı sivri biber 1 yumurta ½ kg. domates 1 çay bardağı zeytinyağ Biberlerin hepsi küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur, patlıcan küçük kuşbaşı doğranıp biberin içine atılır. Kavrulur, domates rendelenip ilave edilir. 10 dakika döndürülür, ineceğine yakın yumurta ilave edilip devamlı karıştırılarak iki dakika sonra indirilir. Soğuk veya sıcak olarak yenebilir. Haydari Malzemeler 1 su bardağı süzme yoğurt 3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi 3 diş sarmısak Kuru nane 1 fincan zeytinyağı tuz Üzerine serpmek için kırmızı biber Arzuya göre sivri biber Sarımsağı ezin. Beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, az tuzla beraber karıştırın. Arzu ederseniz sivri biberleri ince ince kesip dekore edin. Mamzama Malzemeler 6 patlıcan 3 domates 5-6 sivri biber 1 demet maydanoz 750 gr. yoğurt 3 diş sarımsak 2 kaşık yağ 1 çay kaşığı kırmızı biber Tuz Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. Kabukları soyulup incecik kıyılır. Domates, biber ve maydanoz küçük küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir. Arnavut Ciğeri Malzemeler 500 gr. kuzu ciğeri 2 iri soğan (piyaz doğranmış) 1 bağ maydanoz (kıyılmış) 1 çay kaşığı tuz 2 tatlı kaşığı kırmızı biber 120 gr. (1 su bardağı) un yeterince çiçek yağı Ciğerleri, zarları çıkarıldıktan sonra, ceviz büyüklüğünde doğrayınız.(Hazır doğranmış şekilde de marketlerde satılmaktadır) Kırmızı biberin yarısını ciğerlerin üstüne serpip bol unda unlayınız. Fazla unu silkeleyiniz. Bir tavada yağı iyice kızdırınız. Ciğerleri 1-2 dakika bu çok kızgın yağda pişirip hemen bir servis tabağına alınız. Üstüne tuzunu serpiniz. Kızgın yağdan 2 çorba kaşığı alarak ayrı bir sahanda harlı ateşe koyunuz; kalan kırmızı biberi de katarak bir-iki kere karıştırıp, ocaktan alınız. Yağı ciğerlerin üstüne dökünüz.Küçük doğranmış soğan ve maydanozla süsleyerek servis yapınız Humus Malzemeler 1.5 bardak nohut Yarım bardak tahin Yarım bardak zeytinyağ 3 çay kaşığı kırmızı biber 4-5 diş sarımsak 3 limon (üzeri için:zeytin, turşu, maydanoz) Tuz Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır. İyice haşlanıp kabukları alınır. Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür. Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur. Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir. Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir. NOT.Biraz yoğurt kullanılsa güzel olur. Karnıbahar Pane Malzemeler Bir orta boy karnabahar 2 adet yumurta Bir su bardağı bira Bir su bardağı un Tuz, kırmızı biber Kızartmak için çiçek yağı Karnabaharı tuzlu suda haşlayın. Sonra çiçek çiçek ayırın. Her bir çiçeği önce tuz karıştırılmış una sonra bira ile çırpılmış yumurtalara bulayıp kızgın yağa atıp kızartın. Yağını süzerek servis tabağına alın. Üzerine kırmızı biber serpin, ayrıca yanında sarmısaklı yoğurt verebilirsiniz. Zeytinyağlı Havuç Ezmesi Malzemeler ½ kg. havuç ½ su bardağı zeytinyağı 2 soğan ½ kg. yoğurt 2 diş sarımsak 1 avuç maydanoz yaprağı Tuz Havuç kazınıp rendelenir. Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırılmak suretiyle pişirilir. Soğuyunca sarmısaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir. acı Biberli Avokado (6 kişilik) Malzemeler 1 demet taze soğan 2 acı biber 6 yemek kaşığı domates püresi 1-2 yemek kaşığı üzüm sirkesi Tuz 2 yemek akşığı zeytinyağı 3 olgun avokado 1 yemek kaşığı limon suyu Taze soğan ve acı biberleri çok ince kıyın. Domates püresini sirke, tuz ve yağla karıştırın. Soğan ve biberi ilave edip çekmesi için bir müddet bekleyin. Avokadoları ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın. Kestiğiniz kenarlarını limon suyu ile ovun. Kazırladığınız karışımı avokadoların ortasına doldurun. Domatesli Enginar Malzemeler 4 enginar 1 lt. (5 su bardağı) su 2 ½ tatlı kaşığı tuz 2 çorba kaşığı zeytinyağ 2 soğan (ince doğranmış) 2 diş sarmısak (ince kıyılmış) 1 kahve kaşığı karabiber 350 gr. domates 1 çorba kaşığı domates salç0ası 2 çorba kaşığı konyak ½ su bardağı beyaz şarap 1 su bardağı tavuk suyu Baharat torbası: 3 sap maydanoz 1 defne yaprağı 1 fiske kekik Enginarların saplarını kesip, sert ve çürük dış yapraklarını çıkarıp attıktan sonra, üstünden 7 cm. boyunda kalacak biçimde kesiniz. Enginarları dörde bölüp, kaşıkla içlerini kazıyınız. Büyük bir tencerede 5 su bardağı suyla 2 tatlı kaşığı tuzu kaynatınız. Enginarları içine atıp 5 dakika daha kaynatınız. Enginarları tencereden çıkarıp kağıt peçete üstünde süzülmeye bırakınız. Bir başka büyük tencerede zeytinyağını orta ateşte kızdırıp, soğan ve sarmısağı ekleyerek yumuşayıncaya kadar kavurunuz. Haşlanmış enginarları da tencereye koyup geri kalan ½ tatlı kaşığı tuzu ve biberi de serperek domatesleri, domates salçasını ve konyağı ekleyiniz. Harlı ateşte kaynattıktan sonra tencerenin üstünü kapayarak, hafif ateşte 45 dakika pişiriniz. Suyu fazlaysa ateşin altını açıp suyu biraz daha buharlaştırdıktan sonra, tencereden baharat torbasını çıkarıp hemen servis yapınız. Deniz Ürünlü Kanepeler Malzemeler 120 gr. Pavurya eti (haşlanıp ayıklanmış) 250 gr. Karides (haşlanıp kabukları ayıklanmış, veya hazır dondurulmuş) 60 gr. (4 çorba kaşığı) tereyağ, yumuşatılmış 2 çorba kaşığı ekşi krema (iyice çırpılmış) Kahve kaşığının ucuyla pul kırmızı biber 1 kahve kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı limon suyu Küçük sandviç ekmekleri ya da ince dilimlenmiş tost ekmeği dilimleri Pavurya etini, tereyağı ve kremayı bir havan koyup, karışımı yumuşayıncaya kadar dövünüz. Sonra bu karışımı elektrikli çırpıcıyla yarım dakika kadar çırpıp orta boy bir kaseye koyunuz. İçine pul kırmızı biberi, tuzu, limon suyunu bir çatalla ezip karıştırarak katınız. Karidesleri de parçalamadan, bütün olarak kaseye koyup karıştırınız. Kasenin üstünü aluminyum kağıtla kapatıp 1 saat buzdolabında beklettikten sonra karışımı kanepeler üstüne sürerek servis Kabak Mücver Malzeme 4 adet orta boy kabak 3 Yumurta 3 kahve fincanı Un 1 demet taze soğan 1 demet dereotu 1 demet taze nane Kızartma için sıvı yağ Tuz, karabiber Hazırlanışı Kabakların üzerini kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş kabağın suyunu tel süzgeçte süzün. Taze soğan, dereotu ve naneleri ince ince kıyarak kabakla karıştırın. Yumurtayı da ekleyip bulamaç haline getirin. Bir tavada yağı kızdırın, hazırladığınız karışımı çorba kaşığıyla kızgın yağa dökerek çift taraflı olarak kızartın. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın. KISIR Malzemeler 1 yemek kaşığı dom. salçası 2 su bardağı ince bulgur 2 su bardağı sıcak su 1 yemek kaşığı biber 1 demet maydanoz 4 adet taze soğan 4 adet taze sarımsak, 1 orta boy kuru soğan, Tuz 2 yemek kaşığı nar ekşisi 1 yemek kaşığı kuru nane, 2 yemek kaşığı pulbiber 1 tatlı kaşığı karabiber HAZIRLANIŞI: Leğenin içine tuz, simit (ince bulgur) ve salça konur. Kaynar su ile karıştırılarak üzeri kapatılır, 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta kuru soğan, ince ince ayrı bir kaba kıyılır; başka bir kaba yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz ince ince doğranır. Dinlenmeye bırakılan simitin içine baharatları ve ince kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulur. Yoğurma işi bittikten sonra içine doğranmış yeşil soğan, maydanoz, nar ekşisi, yeşil sarımsak ve yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılır. Marul, turşu ve ayranla birlikte servis yapılır. NOT: İsteğe göre içine ince ince doğranmış domates ve salatalık ilave edilebilir SOYA FİLİZİ SALATASI Malzemesi 1 kutu soya filizi 1 demet dereotu 1 demet maydanoz 3 diş sarmısak 1 çorba kaşığı limon sirkesi 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 3 adet minik kırmızı turp yeteri kadar tuz Hazırlanışı Tüm malzeme yıkanır, ince ince kıyılır. Sarmısak tuzla dövülür, içine limon ve zeytinyağı eklenir, karışımın üzerine dökülür. TAZE BÖRÜLCE SALATASI Malzemesi 200 g. taze börülce 1 demet dereotu 1 demet maydanoz 1 çorba kaşığı limon sirkesi yeteri kadar sarmısak, limon, sızma zeytinyağı, tuz Hazırlanışı Börülceler yıkanır, kılçıkları ayıklanır, ortalarından ikiye bölünür. Kaynayan tuzlu suda, yumuşayıncaya dek haşlanır. Yumuşayan börülceler soğuk sudan geçirilir. Ötede sarmısak tuzla dövülür, limon ve sirke eklenir. İnce kıyılmış maydanoz ve dereotu ile birlikte börülcelerin üzerine dökülür. Zevke göre, dilerseniz üstüne sarmısaklı yoğurt da dökebilirsiniz. KIRMIZI BİBER SALATASI Malzemesi yarım kilo kırmızı salçalık biber 5 diş sarmısak 1 demet maydanoz yeteri kadar sarmısak, limon, sızma zeytinyağı, tuz Hazırlanışı Kırmızı biberler közlenir, zarları soyulur, çekirdekleri çıkartılır, ince ince doğranır. Maydanoz ince ince kıyılır ve biberlerin üzerine dökülür. Sarmısak tuzla dövülür, limon ve sirke eklenir, ince kıyılmış dereotu ile birlikte biberlerin üzerine dökülür. MANTAR SALATASI Malzemesi 1 kutu mantar 1 baş morsoğan 1 demet maydanoz 3 diş sarmısak 1 çorba kaşığı elma sirkesi 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 1 çorba kaşığı kapari Hazırlanışı Mantar, bol tuzlu suda yumuşayana dek haşlanır, soğuk sudan geçirilir, ince ince kıyılır. Soğan halka halka doğranır. Sarmısak ve maydanoz ince ince kıyılır, mantar ile birlikte harman edilir. 1 çorba kaşığı kapari eklenir. Sirke ve zeytinyağı ile karıştırılır. AKDENİZ YEŞİLLİKLERİ, BARBEKÜ SOSLU TAVUK VE LİMONLU KUSKUS 1 adet büyük tavuk göğsü, dilimlenmiş Susam Malzemesi 100 gr. İtalyan kuskus 1 biber, küp kesilmiş 1 patlıcan, küp kesilmiş 1 kabak, küp kesilmiş 1 limonun suyu Balzamik sos Barbekü sos için: Ketçap Hardal Bal Karabiber Kuskus için İtalyan kuskusunu biber, patlıcan, kabak ve limon suyu ile pişirin. Tavuk göğsünü dilimleyin, barbekü sosuna batırın ve fırında pişirin. Ayrı bir tavada susamları az yağla hafifçe kavurun ve pişmiş olan tavuk dilimlerinin üzerine serpin. Balzamik sos için balzamik sirke, zeytinyağı ve tuzu karıştırın ve yeşilliklerin üzerine dökün. Sebze ve limonlu kuskusu servis tabağının bir köşesine koyun. Yeşillikleri de servis tabağına yerleştirin ve üzerlerine tavuk dilimlerini koyun. Servis edin. ANÇUEZ EZMESİ Malzemesi 1 çorba kaşığı zeytinyağına yatırılmış kapari 6 adet zeytinyağına yatırılmış ançuez 1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz 2 çay kaşığı limon suyu 3 adet yumurta 100 gr. tereyağ karabiber tuz Yumurtaları haşlayın, sarılarını alıp, iyice ezin. Ançuezlerin kılçıklarını ayırıp blender yardımıyla macun kıvamına getirin. Kaparileri havanda iyice dövün. Tereyağını küçük parçalara böldükten sonra, tahta kaşıkla yardımıyla iyice ezip krema kıvamına getirin. Buna tuz, karabiber serpip maydanoz, yumurta sarısı, kapari ve ançuez ilave edin. İyice karıştırıp birbirlerine yedirdikten sonra, 2-3 damla limon suyu damlatın. Bu şekilde hazırladığınız ezmeyi, kanepe ekmeklerine sürüp servis yapın. AŞIKLAR SALATASI Malzemesi 1 avocado 300 gr. karides (haşlanmış ve kabukları soyulmuş) 4 ceviz (içi) Mayonez Ketçap Çiğ krema Avokadoyu ikiye bölün, çekirdeğini çıkarın ve küp şeklinde doğrayın. Bir kasede karidesler, ufalanmış ceviz içiyle avokadoları karıştırın. Başka bir kasede 4 kaşık mayonezi 1 kaşık ketçap ve 1 kaşık çiğ krema ile karıştırın. Bu sosu salataya dökün ve karıştırdıktan sonra, servisten önce buzdolabında soğutun. AVOKADO SALATASI Malzemesi 1 Avokado Karışık yeşillikler İstenen miktarda güneşte kurutulmuş domates İnce kesilmiş parmezan peyniri Sos için: Balzamik sirke Hardal Bal Zeytinyağı Taze çekilmiş karabiber Sos için olan malzemeleri karıştırın ve yeşilliklerin üzerine dökün. Üzerine dilimlenmiş avokadoyu yerleştirin. Kuru domatesleri ekleyin. En son parmezan dilimlerini koyup servis edin. AVOKADOLU SÜRPRİZ Malzemesi 1 olgun avokado 1 yemek kaşığı limon suyu 2 domates 2 küçük soğan 1/2 kırmızı biber 50 gr. gravyer peyniri 4 yaprak marul 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 havuç tuz, karabiber Avokadoyu boylamasına ikiye bölün. Çekirdeğini ve bir kaşık yardımıyla etli kısmını çıkarın. (Daha sonra serviste kullanılacak olan kabuğunu zedelememeye dikkat edin). Meyveyi küçük küçük doğrayın, kararmaması için limon suyu ile karıştırın ve bir tencereye koyun. Bu arada soğanları soyup ince ince doğrayın. Domatesleri ortasından ikiye ayırın ve çekirdeklerini çıkarttıktan sonra ufak parçalar halinde doğrayın. Biberleri küçük küçük doğrayın, peyniri ise küp şeklinde küçük küçük kesin. Tüm malzemeleri tencereye yerleştirip dikkatli bir şekilde, ama iyice karıştırın. Hazırladığınız salatayı avokado kabuklarının içine doldurun. Tabağınızı marul yaprakları, ince dilimlenmiş havuçlar ve çeşitli yeşillikler ile süsleyin. ISPANAKLI PATATES SALATASI Malzemesi 1/2 kg küçük patates, küp küp doğranmış 1 kırmızı biber 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi 2 yemek kaşığı zeytinyağı (tercihen ekstra sızma) 1 diş sarımsak, kıyılmış 1 fincan kıyılmış kereviz sapı 2 fincan ıspanak yaprağı Patatesleri yedi dakika kadar haşlayın. Geniş bir kaba alın. Kırmızı biberi közleyin. Bir poşedin içinde 10 daika bekletin. Biberi soyun, çekirdeklerini çıkarıp doğrayın. Patateslere ekleyin. Bacon'ı 3 dakika kavurun. Kağıt havluyla süzün. Sirke, zeytinyağı ve sarımsağı kısık ateşte 1 dakika pişirin. Bacon ile birlikte patateslere ekleyin. Kereviz sapı ve ıspanağı katıp karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. BAKDUNSİEH (Ortadoğu usulü tahinli maydanoz salatası) Malzemesi 2 demet maydanoz 1/2 fincan tahin 1 diş sarımsak 2 limon suyu tuz Maydanozu yıkayıp saplarını ayıklayın. İncecik kıyın. Tahin, sarımsak, limon suyu ve tuzu blenderda iyice çırpın. Dilerseniz biraz su ekleyerek kıvamını arzunuza göre ayarlayabilirsiniz. Maydonozları içine ekleyip harmanlayın. Bu meze, özellikle balık yemekleriyle çok iyi gider. BALZAMİK SİRKEDE DİNLENDİRİLMİŞ SEBZE POTPURİSİ Malzemesi 1 demet pancar yaprağı, kıyılmış 1 diş sarmısak, ince kıyılmış 1/4 tatlı kaşığı tuz 150 g küçük brokoli parçaları 2 1/2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 2 havuç, uzunlamasına ikiye bölünmüş ve verevine dilimlenmiş 2 küçük şalgam, soyulmuş, dikdörtgen parçalar halinde kesilmiş 250 g kabak, uzunlamasına yarıya bölünmüş, verevine dilimlenmiş 3 küçük soğan, kıyılmış 6 yemek kaşığı balzamik sirke kara biber Büyük bir tencereye 3 litre su koyun, 1 tatlı kaşığı tuz dökün ve tuzlu suyu kaynatın. Bu arada yağın 1 1/2 kaşığını orta ateşteki büyük bir tavada ısıtın. Soğan ve sarmısağı ekleyip 2 dakika pişirin. Pancar yaprakları , 1/4 tatlı kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. Devamlı karıştırarak 7 dakika pişirin. Sirkeyi karışıma boşaltın, iyice karıştırın, tavayı ateşten alın. Kaynar suya havuçları atın, 1 dakika pişirin. Şalgam ve brokoliyi havuçlara ekleyin, 2 dakika pişirin. Kabakları ekleyip sadece 30 saniye daha pişirin. Sebzeleri hemen süzün, soğuk sudan geçirin, sebzeler soğuyunca kağıt havlu üstüne alıp süzün.Sebzeleri bir servis kabına çıkarıp tavadaki malzemeyi üstüne dökün. Kalan zeytinyağını da koyun, bol karabiber serpip salatayı iyice harmanlayın. En az 10 dakika buzdolabında soğuttuktan sonra tekrar harmanlayıp servis edin. CAPRİ SALATASI - İTALYAN Malzemesi 4 büyük domates, dilimlenmiş 400 g mozzarella peyniri, dilimlenmiş 4 dal taze fesleğen veya roka 1/4 tatlı kaşığı kekik (roka kullanıyorsanız) 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı tuz karabiber Büyük bir tabağa domates ve mozzarella dilimlerini düzgünce dizin. Fesleğen veya roka yapraklarını iyice yıkayıp kurulayın. Peynir ve domatesin üzerine serpiştirin. Kekik (roka kullanıyorsanız), tuz, biber serpin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. CEVİZLİ PATLICAN SALATASI Malzemesi 3 patlıcan 3 büyük yeşil biber 1/2 bardak ceviz, dövülmüş 3 diş sarımsak 1,5 bardak yoğurt 3 çorba kaşığı zeytinyağı 1/2 çorba kaşığı sirke tuz karabiber 1/3 demet maydanoz Patlıcan ve yeşil biberleri ocakta çevirerek közlendikten sonra kabuklarını soyun. Daha sonra hem patlıcanları hem de biberleri ince ince kıyın. Cevizi bir kapta dövün. Başka bir kapta sarımsağı ezin. Maydanoz dışındaki tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırıp servis tabağına alın. Aldığınız karışımı servis tabağına düzgünce yayın. Son olarak üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın. CEVİZLİ YEŞİL SALATA Malzemesi 1 ad. orta boy göbek salata 10 ad. kiraz domates 2 çorba kaşığı haşlanmış mısır Yarım demet dereotu Ceviz içi Sos İçin Yarım kutu labne 2 çorba kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı harda 1 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz,karabiber Orta boy göbek salatayı iri parçalar halinde doğrayın. Derin bir kaseye aktarın. Kiraz domatesleri, 2 çorba kaşığı haşlanmış mısırı, iri doğranmış dereotunu ve ortadan ikiye ayrılmış ceviz içlerini ekleyip, harmanlayın. Başka bir kapta yarım kutu Pınar Labne'yi 2 çorba kaşığı yoğurdu, 1 tatlı kaşığı hardalı,1 çorba kaşığı zeytinyağını, yeterince tuz ve karabiberleri karıştırın. Karışımı salata malzemesinin üzerine gezdirin ve karıştırın. Servis yapın. DOMATES SALATASI Malzemesi 3 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığı 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında) 250 gr Gorgonzola peyniri (oda sıcaklığında) 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 2 yemek kaşığı balsamik sirke kayatuzu, tane karabiber 2 iri ve olgun kırmızı domates (dilimlenmiş) 2 iri ve olgun sarı domates (dilimlenmiş) 2 iri ve olgun turuncu domates (dilimlenmiş) 3 orta boy çizgili domates (ikiye bölünmüş) cherry domates 6 dilim tost ekmeği 3 yemek kaşığı dövülmüş arpacık soğanı Fırın ızgarasını en üst rafa yerleştirin ve fırını 200 dereceye ısıtın. Bir çanakta çam fıstığı, yağ ve gorgonzolayı bir çatal yardımıyla iyice karıştırın. Başka bir kapta yağ ve sirkeyi çırpın ve tuz-biberle tatlandırın. Diğer yandan servis tabağına domates dilimlerini karışık olarak dizin. Cherry domatesleri üstüne serpiştirin. Hazırlamış olduğunuz sosu, domateslerin üzerine gezdirin. Peynirli karışımı ekmeklerin üzerine ufalayın. Pişirme kağıdının üzerine yerleştirdiğiniz ekmekleri, kenarları kızarıncaya kadar, yaklaşık 1-2 dakika fırında pişirin. Ekmekleri diagonal olarak kesin ve domateslerin etrafına dizin. Üzerine dövülmüş soğanı gezdirip servis yapın. DOMATES VE FESLEĞENLİ MOZARELLA Malzemesi Eşit miktarda olgun domates ve mozarella dilimleri zeytinyağı taze çekilmiş karabiber taze fesleğen Domates ve mozarella dilimlerini ister ayrı tabaklarda, ister geniş bir servis tabağına sırayla dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra karabiber serpin. Fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis yapın. EKŞİLİ ÜÇLÜ BAKLAGİL SALATASI Malzemesi 1 bağ taze soğan, küçük küçük doğranmış 1 bardak buharda pişirilmiş bezelye 1 bardak haşlanmış barbunya 1 bardak haşlanmış nohut 1 çorba kaşığı fındıkyağı 1 diş sarmısak, dövülmüş 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı yabani kekik 100 g kültür mantarı 2 çorba kaşığı limon suyu 4 çorba kaşığı portakal suyu tuz-karabiber Mantar dışındaki tüm sos malzemelerini iyice karıştırın. Mantarı çok ince dilimleyin, sosa ekleyin. Mantarın lezzeti çekmesi için 30 dakika sosu bekletin. Barbunya, nohut, bezelye ve soğanı harmanlayın. Salatanın üstüne sosu gezdirerek servis edin. Fındıkyağı Fiskobirlik aracılığıyla dağıtılıyor. ENGİNAR SALATASI Malzemesi 6 adet enginar 3 adet domates 2 dolmalık biber 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 baş sarmısak 2 çorba kaşığı sirke 1/2 demet maydanoz Enginarları temizlendikten sonra, içine biraz limon sıkılmış kaynar suda 35 dakika kadar kaynatın. Piştikten sonra dilim dilim kesin. Domatesleri, biber ve sarımsağı doğrayın. Ayrı kaba konmuş olan enginarların üzerine bir miktar zeytinyağı dökün ve enginarları diğer malzemelerle karıştırın. Sirke ve artan zeytinyağı ile hazırladığınız sosu salataya döküp karıştırın. FÜME SOMON SALATASI, YOĞURTLU SOS İLE Malzemesi Füme somon dilimleri Çeşitli yeşillikler Kapari Limon Zeytinyağı Yoğurt sos için: 1 yemek kaşığı yoğurt 1 çay kaşığı zeytinyağı Dereotu, ince doğranmış Tuz Yeşillikleri limon ve zeytinyağı ile marine edin ve servis tabağına koyun. Üzerlerine somon dilimlerini yerleştirin. Yoğurt sos için olan tüm malzemeyi karıştırın ve somonların üzerine dökün. Kapari ile süsleyip servis edin. ISPANAK VE MANTAR SALATASI Malzemesi 500 ıspanak 150 gr. mantar 5 çorba kaşığı zeytinyağı 1 limon suyu Tuz,karabiber Ispanakları iyice temizleyin. Suları süzüldükten sonra, önceden yıkayıp dilimlediğiniz mantarlarla birlikte servis tabağına alın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberle hazırladığınız sosu üzerlerine gezdirin. İyice karıştırıp servis yapın. İTALYAN SALATASI Malzemesi 5 adet domates 1 fincan zeytinyağ 4 diş sarmısak Tuz Fesleğen veya taze nane Domatesleri soyup küp küp kesin. Sarmısağı kıyın.zeytinyağı ve sarmısağı domatese ilave edin. Salataya, fesleğen yapraklarını ya da taze naneyi koyun. Tuz serpin. İtalyan salatasını et yemekleriyle servis yapabilirsiniz. KABAK SALATASI Malzemesi 2 adet kabak (Taze kabaklar soymadan yıkanıp haşlanır. Uzunlamasına ikiye bölünür tuzlanır bol yoğurt ve sarımsak karıştırılıp üzerine dökülür. Has zeytinyağı üzerine gezdirilir. 1 demet dereotu kıyılıp üzeri süslenir) 1/2 çay bardağı zeytinyağı 2-3 kaşık sirke 4-5 diş sarmısak Maydanoz, domates Tuz, karabiber Ön hazırlık olarak kabakların kabuklarını soyup, fazla kalın olmayan yuvarlak dilimler halinde doğrayalım. Doğradığımız kabakları tencereye alalım. Su ilave etmeden, kısık ateşte kabakları bir süre haşlayalım. Ara sıra karıştırarak, kabaklar yumuşayana dek pişirelim. Diğer yandan dövülmüş sarmısakları, zeytinyağını, sirke, tuz ve karabiberi karıştıralım. Hazırladığımız bu karışımı kabaklara ilave edelim. Salatayı genişçe bir servis tabağına alalım. İnce ince doğranmış maydanoz ve kabuğu soyulmuş, domates ile birlikte servis yapalım. KARİDES SALATASI Malzemesi 500 gram karides 1 küçük soğan 1 küçük havuç 1 ince dal pırasa 1 kerevizin dal ve yaprağı 1 çay kaşığı tuz Sos yarım su bardağı yoğurt 1 yemek kaşığı ketçap 2 diş sarmısak 1 tatlı kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı limon suyu maydanoz Karidesleri temizleyip hazırlayın. Sosu hazırlamak için yoğurt ve ketçabı karıştırın, bunlara sarmısağı ezerek katın. Sirke, limon suyu, kıyılmış maydanozu da ilave ederek iyice karıştırın. Soğuyan karideslerin önce kafalarını kopartıp kabuklarını zedelemeden soyun, tek sıra olarak yayvan bir servis tabağına dizin, üzerine sosu dökerek sofraya getirin. İsterseniz karıştırmadan sosu ayrı bir kapta söğüş karideslerin yanında servis yapabilirsiniz. KARABİBERLİ MEYVA SALATASI Malzemesi 3 greyfurt 2 kan portakalı 3 portakal 1 limon 1 misket limonu kayatuzu çekilmiş karabiber Tüm meyveleri soyun. Greyfurtu ince halkalar şeklinde dilimleyip cam bir tabağa tek sıra halinde dizin. Portakalları, greyfurttan biraz daha kalın halkalar halinde doğrayıp, bir portakal, bir kan portakalı şeklinde, greyfurt halkalarının üzerine yerleştirin. Limon ve misket limonunu olabildiğince ince dilimleyip (ama dağılacak kadar ince olmamalıdır) en üste koyun. Tuz ve karabiber serpin. Servisten önce 30 dakika dinlendirin. KARİDESLİ AVOKADO KULESİ Malzemesi Az miktarda karışık yeşillikler 1 avokado 4 adet orta boy karides Sos için: Hardal Zeytinyağı Karideslerle avokadoyu küp şeklinde kesin. Yeşilliklerle karıştırın ve kule şeklinde tabağa koyun. Hardal ve zeytinyağını karıştırın ve kulenin etrafına dökün. Servis edin. KARPUZ TURŞUSU Malzemesi Karpuz ile hazırlayabileceğiniz son derece orijinal bir tarif, karpuz turşusu. Bunun için yapmanız gereken karpuzu dilimlemek ve meyvesini ayırmak. 5 santimetre uzunluğunda ve 2,5 santimetre genişliğinde doğradığınız kabukları 5 dakika kadar haşladıktan sonra soğuk suya tutun. Ardından 1,5 litre suya 100 gram tuz ekleyip kabukları içine atın. Altı saat bekletin, suyu süzüp aynı işlemi iki sefer daha tekrarlayın. Son defasında kaynatma süresine birkaç dakika daha ilave edin. Daha sonra bir tencereye 625 ml elma sirkesi, 400 gram şeker, 250 ml su, 2 kaşık karanfil ve bir çubuk tarçın koyup kaynatın. Kaynayınca kabukları ekleyip 40 dakika kadar pişirin. Kavanozları bu karışımla doldurun, soğuduktan sonra sıkıca kapatın. KEÇİ PEYNİRLİ SALATA İLE PATATES MÜCVERİ Malzemesi 1 diş sarmısak, ince kıyılmış 1 küçük soğan, ince kıyılmış 1 yemek kaşığı balzamlı sirke 1/2 tatlı kaşığı Dijon hardalı 2 büyük patates, soyulmuş, rendelenmiş 200 g keçi peyniri, ufalanmış 3 yemek kaşığı zeytinyağı karabiber karışık yeşillik kıyılmış maydanoz pişirmek için zeytinyağı tuz Sirke ve hardalı küçük bir kapta çırpın. Azar azar zeytinyağını ilave edin. Soğan ve sarmısağı ekleyin. Tuzlayıp biberleyin. Yeşillikleri büyük bir kaba alın, bekletin. Patatesleri elinizde sıkıp mümkün olduğu kadar fazla sularını çıkarın. Sıktığınız patatesleri büyük bir kaba alın. Tuz biber ekleyin. Kalın dipli bir tavada 1 yemek kaşığı yağı orta hararetli ateşte ısıtın. 1/3 bardak dolusu patatesi düzgünce tavaya dökün, spatula ile üzerini düzeltin, bardak ağzı çapında daireler haline getirin. Bu şekilde tavaya dört mücver dökün, her mücverin üzerine keçi peynirinin çeyreğini düzgünce serpeleyin. Üstlerine biraz kıyılmış maydanoz koyun. Mücverlerin üzerine aynı miktarda patates koyup aradaki peynirle iyice yapıştırın. Üstlerini spatulayla hafifçe bastırın. Mücverin altı esmerleşene kadar yaklaşık 6 dakika orta hararetli ateşte pişirin. Tavaya bir kaşık yağ ekleyip mücverleri çevirin. Yaklaşık altı dakika daha pişirin. Yeşillikleri sosla karıştırın. Her tabağa biraz salata, bir parça mücver alıp servis edin. KEREVİZ SALATASI Malzemesi 500 gr. kereviz 300 gr. havuç 1 adet yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı hardal 1 tatlı kaşığı limon suyu 1/2 su bardağı zeytinyağ 2 yemek kaşığı yağlı yoğurt Kıyılmış yeşillik Toz şeker Karabiber Tuz Kerevizi ve havuçları yıkayıp kabuklarını soyun. Her ikisini de rendeleyin. Yumurta sarıs, hardal, limon suyu, tuz, karabiber ve bir tutam tuzu bir kaba koyun ve mikserle iyice çırpın. Hazırladığınız karışıma yağı damla damla, sonra incecik akıtarak ilave edin. Koyu bir mayonez oluşana kadar karıştırın. Son olarak yoğurdu ekleyin. Mayonezi iki kaşık yardımı ile sebze ile karıştırın. Üzerine yeşillik serpin ve servis yapın. KREMALI MEYVA SALATASI Malzemesi Krema için 4 yumurta sarısı 120 gr. toz şeker 100 ml. sek beyaz şarap 80 ml. Marsala şarabı 1 limonun kabuğu rendesi Salata için: 30 gr. dilimlenmiş muz 20 gr. taze ahududu 20 gr. dilimlenmiş kivi 40 gr. taze incir, kabuğu soyulmuş 30 gr. kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş elma 20 gr. kara dut Yumurta sarılarını, şeker, beyaz şarap, marsala ve limon kabuklarıyla çırparak benmari usulünde pişirin. Malzeme kabarıncaya kadar çırpmaya devam edin. Kremayı tabağa dökün ve dilimlenmiş meyvaları üzerine yerleştirerek servis yapın. KIRMIZI LAHANA SALATASI Malzemesi 1 kırmızı lahana tuz 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 2 diş sarmısak sirke Kırmızı lahananın dış yapraklarını ayırın. Lahanayı dörde bölün ve ortasındaki sert kısmı alıp atın. Lahanayı bir doğrama tahtası üzerine yatırarak ince ince doğrayın. Yıkayın ve bir süzgece çıkartın. İyice süzülmüş lahanayı bir saklama kabına aktarın. Tuzlayarak karıştırın. Karabiberi ve sarmısakları üzerlerine serpiştirin. Kaba, lahananın üzerini aşacak kadar sirke ilave edin. Lahana salatasını kullanmadan önce en az iki gün buzdolabında bu şekilde dinlendirin. Süzdükten sonra tabaklara aktarıp servis yapın. KISIR Malzemesi 2 1/2 bardak ince bulgur 2 1/2 bardak sıcak su 1/2 marul 4 domates 4 yeşil biber 10 taze soğan 1 büyük demet maydanoz 4 dal taze nane 1/2 su bardağı limon suyu 1/2 su bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 yemek kaşığı biber salçası 9 yemek kaşığı domates salçası tuz karabiber Bulguru geniş bir kaba koyun, üzerine suyu serpin, kapağı kapatın, 15 dakika bekletin. Sebzeleri yıkayın, yeşil biberin sap ve çekirdeklerini ayırın, yeşil soğan, maydanoz ve naneyi ayıklayın. Marul hariç, diğer sebzeleri ince ince doğrayın, bulgura katın. Salça, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve baharatı ayrı bir kapta iyice çırpın. Bulgurun ve sebzelerin üzerine dökün. Tüm malzeme eşit oranda ıslanıncaya kadar karıştırın. Servis tabağının kenarlarına marul yapraklarını dizin, ortasına kısırı koyun. LİMON SOSLU NOHUTLU TON SALATASI Malzemesi 1/4 fincan yağsız yoğurt 3 yemek kaşığı light mayonez 1 1/2 yemek kaşığı Dijon hardalı 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi 1 büyük konserve diyet ton balığı 2 yemek kaşığı limon suyu 1 büyük konserve nohut 1 fincan doğranmış beyaz soğan 1 fincan kıyılmış kereviz sapı 1 fincan kiraz domates (ikiye bölünmüş) 1/2 fincan kıyılmış maydanoz Yoğurt, mayonez, hardal ve limon kabuğunu iyice karıştırın. Geniş bir kapta ton balığını limon suyuyla karıştırın. İçine nohut, soğan, kereviz sapı, domates, maydanoz ve yoğurtlu sosu ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. MAKARNA MERCİMEK SALATASI Malzemesi 1 çorba kaşığı kapari 100 g kırmızı mercimek 100 g spiral makarna 2 çorba kaşığı sirke 2 çorba kaşığı zeytinyağı 2 kornişon, kıyılmış 4-5 dal maydanoz, kıyılmış 4 sap taze soğan 5 domates, küçük doğranmış tuz-karabiber Mercimeği bol suda tencerenin kapağını kapatıp 20-30 dakika yumuşayana kadar kaynatın ve süzüp bekletin. Makarnayı kaynar suda yaklaşık 10 dakika kaynatın. Makarnayı süzüp domates ve mercimekle karıştırın. Tüm sos malzemesini iyice çırpıp makarna ve mercimeğin üstüne dökün. Kıvırcık salata yaprakları üzerinde servis edebilirsiniz. MANGALDA SEBZE SALATASI Malzemesi 1/2 çay bardağı zeytin yağı 1/2 limon 10 orta büyüklükte taze fasulye 2 dolmalık kırmızı biber 2 patlıcan 2 yeşil biber 2 yeşil soğan 3 diş sarmısak Dereotu Fasulyeleri tuzlu suda haşlayın ve süzün. Biberleri uzunlamasına, patlıcan ve soğanları halka halka doğrayıp ızgarada közleyin. Bütün sebzeleri bir fırın kabına dizip üzerine dilimlenmiş sarmısak koyduktan sonra fırında 15 dakika pişirin. Dilerseniz üzerine kaşar peyniri koyup 5 dakika daha pişirebilirsiniz. Fırından çıkardıktan sonra üzerine limon suyu ve zeytin yağını karıştırarak hazırladığınız sosu dökün. Dere otuyla süsleyerek servis yapın. MAYDANOZ SALATASI Malzemesi Bir demet maydanoz 1 çorba kaşığı ince bulgur 1 adet limonun suyu 1 adet beyaz soğan 1 adet domates 1 çay kaşığı beyazbiber 1 tatlı kaşığı nar ekşisi 1 dal taze nane yaprağı 1 çay kaşığı tuz Maydanozu incecik kıyın. Suda bekletip iyice yıkayın. Süzgeçten geçirip, çukur bir kaba alın. İçerisine ince bulguru ilave edin. Beyaz soğanı ve domatesi incecik kıyın. Tuz, beyazbiber ve limon suyunu ekleyin. Servis tabağına alıp, nar ekşisini üzerinde gezdirin. Nane ile süsleyip servis yapın. MİDYE SALATASI Malzemesi 20 adet kabuklu midye 1/2 çay bardağı limon suyu 1/2 çay bardağı zeytinyağı 1 adet küçük soğan 1 çay bardağı beyaz şarap veya su 1 demet maydanoz Tuz, karabiber Midyelerin kıllarını ayıklayıp, temizce yıkayınız. Küçük bir tencereye şarabı veya suyu koyup kaynatınız. Şarap veya su kaynayınca, midyeleri atıp. Çok kuvvetli ateşte 4-5 dakika haşlayınız. Sonra, kevgirle midyeleri çıkarıp, içlerini servis tabağına koyunuz. Tencerede kalan suyu biraz kaynatarak buharlaştırınız. Bu suyu, midyelerin üzerine dökünüz. Soğanı ince halkalara kesip, tuzla ovup, yıkanıp, midyelerin üzerine koyunuz. Limon suyu, zeytinyağı, kıyılmış maydanozu serpip, karıştırınız. Limon dilimleriyle süsleyip, serves yapınız. N o t : İç midyeden de yapılır. Kabuklu olarak yapmak isterseniz, 4-5 dakika kabuklu olarak haşlanır, sonra kabuktan midyeleri çıkartıp, servis tabağına alınır. Diğer malzemeler de yanına konularak servis yapılır MOZARELLALI-PESTOLU DOMATES SALATASI Malzemesi 3 büyük domates 300 g mozzarella peyniri 2 çorba kaşığı fesleğen yaprağı 2 çorba kaşığı taze nane yaprağı 2 çorba kaşığı maydanoz yaprağı 1 çorba kaşığı çam fıstığı 1 çorba kaşığı eski kaşar rendesi 1 diş sarmısak, dövülmüş 1/4 bardak zeytinyağı 1/2 çorba kaşığı balzamlı sirke taze çekilmiş karabiber tuz Büyük yapraklı İtalyan fesleğeni bulamazsanız, küçük yapraklı fesleğen de kullanabilirsiniz. Domates ve mozzarellayı dilimleyin. Pestoyu yapmak için fesleğen, nane, maydanoz, fıstık, kaşar,sarmısak, zeytinyağı ve sirkeyi mutfak robotunda ince bir püre olana kadar çekin. Tuz biber ekin. Sırayla bir domates, bir mozzarella dilimini tabağa dizin. Pestoyu dilimlerin üzerine gezdirin. Taze çekilmiş karabiber ve fesleğen yaprakları ile süsleyebilirsiniz. NAR EKŞİLİ BÖRÜLCE SALATASI Malzemesi Yarım kg börülce 4-5 diş sarmısak 1 çorba kaşığı nar ekşisi veya elma sirkesi 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı 3 çorba kaşığı dövülmüş ceviz Tuz Temizlenmiş börülceleri bütün olarak haşlayalım. Bu arada sarmısakları iyice dövüp, 1 çorba kaşığı nar ekşisine veya elma sirkesine ilave edelim. Üzerine sızma zeytinyağını ve tuzunu da ekleyip, çırpma teli ile karıştıralım. Bütün olarak haşladığımız börülceleri servis tabağına dizelim. Hazırladığımız nar ekşili sosu üzerine gezdirelim. Dövülmüş ceviz serpip, servis yapalım. Aşçının notu: Nar ekşisini aktarlarda bulabilirsiniz. Biz yemeği, Ege'de yaygın yetişen pembe karabiber ile süsledik. Arzu edenler bu salatayı, nar tanesi ile de süsleyebilir. NAR EKŞİLİ KARIŞIK OT SALATASI Malzemesi 1 demet karışık ot (hindiba, roka, göbek, kıvırcık, semizotu) 2 çorba kaşığı nar ekşisi 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı taze çekilmiş karabiber tuz 2 dilim tost ekmeği, hafifçe fırınlanmış Otları yıkayıp isteğinize göre doğrayın, geniş bir kaba alın. Nar ekşisi, zeytinyağı, karabiber ve tuzu karıştırıp otların üzerine dökün. Tost ekmeklerini küçük küpler halinde doğrayın. Salatayla karıştırıp hemen servis edin. PANZANELLA Malzemesi 1 kalın dilim ekmek (sert bir ekmek cinsi seçin veya 2 gün beklettikten sonra kullanın) 2 orta boy domates, dilimlenmiş 1/4 orta boy kırmızı soğan, çok ince dilimlenmiş 1 kereviz sapı 8 yaprak taze fesleğen (birkaç parçaya koparın) tuz, karabiber 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı Küp küp doğradığınız ekmekleri bir çanağa koyun. Domatesleri üzerine dizin. Üzerine soğan, kereviz ve fesleğenleri ekleyin. Tuz ve biberle tatlandırın ve biraz zeytinyağı gezdirin. İyice karıştırıp birkaç saat bekletin. Buzdolabına koymayın. Panzanella, Toskana yöresine özgü bir yemektir. Evde bulabileceğiniz malzemelere uyarlayabileceğiniz Panzanella'yı kimi kereviz, kimi salatalık, kimiyse sarımsakla yapar. Bu salatayı biraz erken hazırlayıp bekletirseniz, lezzeti daha da artacaktır. PARMESANLI KRUTONLU DENİZ ÜRÜNLERİ SALATASI Malzemesi 450 gr kalamar 300 gr karides (bütün) 400 gr istiridye 600 gr ahtapot 2 limon 6 gr ekstra sızma zeytinyağı 10 ml zeytinyağı 5 gr tuz 5 gr maydanoz 3 gr taze fesleğen 150 gr beyaz ekmek 50 gr parmesan peyniri 3 gr sarımsak 30 gr kıvırcık salata 50 gr kırmızı biber İstiridyeleri birkaç saat soğuk tuzlu suda bekletin. Karidesleri ayıklayın, ahtapotu haşlayıp doğrayın. Biberleri ince ince kesin, sarımsakları kıyın. İstiridyeleri açıp zeytinyağı, tuz ve biberle sote edin. Kalamarları ve karidesleri zeytinyağı ve biberle sote edin. Ahtapotu irice parçalar halinde doğrayın. Tüm deniz mahsullerini biberler, kıyılmış maydanoz ve fesleğenle birlikte geniş bir kapta karıştırın. Ekstra sızma zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin. Parmesanlı krutonun hazırlanışı : Ekmekleri dilimleyin. Zeytinyağı ve rendelenmiş parmesan serpin. Birkaç dakika fırında kızartın. Kıvırcık salatayla servis yapın. PATATES SALATASI Malzemesi 400 gr. patates 400 gr. fasulye 1 haşlanmış yumurta 1 domates 8 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı sirke Tuz Patatesleri, kabuklarını soymadan, bol tuzlu suda haşlayın. Fasulyelerin kılçıklarını alıp yıkadıktan sonra ayrı bir tencerede haşlayın. Haşlanmış patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Fasulyelerle birlikte patatesleri salata tabağına dizin. Zeytinyağı, sirke ve tuzla hazırladığınız sosu üzerlerine dökün. Domates ve yumurta dilimleri ile süsleyerek servis yapın. PİMPİRİM PİYAZI Malzemesi 250 gr. pirpirim 1 kabuğu soyulmuş domates 1 yeşil biber 1 kırmızı biber 1 soğan tuz toz kırmızıbiber kuru sumak 1 limonun suyu veya 1 yemek kaşığı nar pekmezi Pirpirim, bildiğiniz semizotunun yabanisine verilen isim. Yaz boyu Gaziantep sokaklarında Çingeneler tarafından satılır. Hafif ekşi harika bir tadı vardır. Ülkemizin birçok yerinde bunun tarlada yetişenini de kullanabilirisiniz. Bu nefis sebzeden harika yemekler yapmak da mümkün. Pirpirimi üzerindeki toprak gidinceye kadar yıkayıp, normal irilikte doğrayalım. Domates ve diğer malzemeleri ise minik minik kıyalım. Tuz, kırmızıbiber, kuru sumak ve benim tercihim nar pekmezini de bu karışımın üzerine koyup karıştıralım. PORTAKAL GREYFRUT DİLİMLİ ISPANAK SALATASI Malzemesi 200 gr. ıspanak 1 portakal, dilimlenmiş 1 greyfurt, dilimlenmiş 20 gr. badem 1/4 portakalın kabuğu Sos için: Greyfurt suyu Şeker, tuz, Zeytinyağı Tarçın Portakal kabuğu Sos için olan bütün malzemeyi karıştırın. Taze ıspanak yapraklarını sos ile karıştırın. Servis tabağına yerleştirin. Portakal ve greyfurt dilimlerini ıspanak yapraklarının üzerine koyun. Bademleri ekleyin ve servis edin. PORTAKAL SOSLU ISPANAK & KARİDES SALATASI Malzemesi Ispanak 1 bardak karides 2 iri mantar portakal Sos için: 1/2 bardak taze sıkılmış portakal suyu 2 çay kaşığı sirke 1/4 bardak zeytinyağı 1/2 çay kaşığı tarhun limon suyu tuz, karabiber Karides, dilimlenmiş mantar ve portakal dilimlerini, yıkanmış ıspanaklarla karıştırın. Sos için portakal suyunu kaynatıp, tüm malzemelerle karıştırın. Salataya dökerek hemen servis edin. Dilerseniz portakal yerine mandalina da kullanabilirsiniz. ROKFOR VE CEVİZLİ ELMA SALATASI Malzemesi 1/4 bardak kırmızı üzüm sirkesi 1 tatlı kaşığı kekik 1/2 bardak artı 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 1 göbek salata 1 bardak karışık yeşillik (tere, roka, ıspanak) 6 golden elma, kabuğu çekirdeği çıkarılmış, 1 cm eninde dilimlenmiş 1 çorba kaşığı şeker 1 bardak Roquefort peyniri, ufalanmış 1/2 bardak ceviz, kavrulmuş, iri kıyılmış tuz karabiber Sirke, kekik, 1/2 bardak zeytinyağını tuz ve karabiberle birlikte çırpın. Kalan 1 çorba kaşığı zeytinyağını kalın dipli bir tavada kısık ateşte ısıtın. Elma ve şekerleri tavaya ekleyip elmalar yumuşayana kadar yaklaşık 8 dakika pişirin. Ateşin altını açıp 5 dakika daha elmaları esmerleştirin. Yeşillikleri yıkayıp kabaca doğrayın. Büyük bir salata çanağına alın. Elmaları yeşilliğin üzerine yerleştirin. Salatanın üzerine Roquefort ve cevizi serpiştirin. Salata sosunun yarısını salatanın üzerine gezdirin, kalan sosu ayrıca masaya getirin. SEBZELİ, ANÇÜEZLİ SALATA Malzemesi 600 gr. taze fasulye 200 gr. dil peyniri 3/4 çorba kaşığı ançüez ezmesi 6 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı sirke Tuz, biber Fasulyelerin kılçıklarını temizleyip yıkayın ve tuzlu suda ya da buharda haşlayın. Sonra süzüp soğuk sudan geçirin. Ayrı bir yerde peynirleri ince uzun dilimler halinde kesin. Ançüez ezmesini yağ ve sirkeyle karıştırın ve peynirleri bu sosun içinde 1 saat bekletin. Soslu peynirleri fasulyelerle karıştırın. Gerekirse biraz daha yağ ve sirke ilave edin. Karıştırıp, servis yapmadan önce yarım saat bekletin. SEMİZOTU SALATASI Malzemesi 1/2 kilo semizotu 1 su bardağı yoğurt 1 çorba kaşığı çekilmiş ceviz 2 diş sarımsak 1 adet domates Tuz, kara biber, kırmızı biber Semizotunu iyice yıkayarak ayırın. Sarımsağı döverek yoğurtla karıştırın. Domatesin kabuklarını soyup küçük doğrayın. Domatesleri, sarımsaklı yoğurdu, tuz, karabiber, dövülmüş cevizi semiz otu yapraklarıyla karıştırın. Servis tabağına alarak üzerine kırmızı biber ve ceviz serpin. TAVUK CİĞERLİ ROKA SALATASI Malzemesi 2 kırmızı soğan 6 çorba kaşığı soya yağı 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi tuz, karabiber 2 çorba kaşığı çam fıstığı 600 g tavuk ciğeri, küp doğranmış 3 taze soğan 1 bağ roka Kırmızı soğanları ince ince doğrayın. Soğanları 3 çorba kaşığı soya yağının içinde çam fıstıkları ile birlikte kavurun. Sosun soğumasını bekleyip sirke, tuz ve karabiber ile çırpın. Tavuk ciğerlerini, bir tavada kızdırdığınız soya yağında kızartın. Taze soğanları halka şeklinde doğrayın, ciğerle birlikte bir kaç kez çevirip servis tabağına alın. Diğer tarafta rokayı ince ince doğrayın. Rokanın üzerine ciğeri yerleştirin. Soğanlı sosu salatanın üzerine gezdirerek servis edin. TAZE FASULYELİ KÖRİLİ TAVUK SALATASI Malzemesi 2 kg taze fasulye (ikiye bölünmüş) 2 fincan dövülmüş tavuk göğüs eti (yaklaşık 3 tavuk göğsü) 1 fincan kırmızı soğan, ince kıyılmış 5 yemek kaşığı kişniş 2 çay kaşığı köri 1/3 fincan yağsız yoğurt 3 yemek kaşığı light mayonez 1 yemek kaşığı misket limon suyu 2 yemek kaşığı kavrulmuş badem Fasulyeleri tuzlu suda haşlayın, ancak diri kalmasına özen gösterin. (5 dakika kadar) Soğuk sudan geçirip süzün. Tavuk, soğan ve kişnişi ekleyip karıştırın. Köriyi bir tavada 30 saniye kadar pişirin. Bir kaba alın. Yoğurt, mayonez, limonsuyu ve köriyi iyice karıştırın. Tavuklu karışıma ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Badem ve kalan kişnişi üzerine serpin. TOMATES A LA PROVENÇAL Malzemesi Domates Maydanoz Sarımsak Ekmek Tuz Karabiber Zeytinyağı Ortadan dikey olarak kesilen domatesin çekirdekleri çıkarılır, üzerlerine maydanoz, sarımsak, ekmek kırıntıları, tuz ve karabiber serpiştirilip, zeytinyağı gezdirildikten sonra kısa bir süre fırınlanarak yapılır. TON BALIKLI KUŞKONMAZ Malzemesi 400 gr. kuşkonmaz 2 yumurta 80 gr. ton balığı 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 kaşık kepere 1 limon suyu Tuz, karabiber Kuşkonmazları buharda pişirin ve soğumaya bırakın. Yumurta sarılarını diğer malzemelerle birlikte mikserde çekin ve elde ettiğiniz kremayı, kar gibi beyaz olana dek çırpılmış yumurta beyazı ile karıştırın. Kuşkonmazları iki servis tabağına yerleştirin, üzerlerine sosu dökün. TOSKANA USULÜ TAVUK SALATASI Malzemesi 400 gr tavuk göğüs eti 30 gr kıvırcık salata 150 gr küçük domates 5 gr taze biberiye 6 gr tuz 4 gr ekstra sızma zeytinyağı 100 ml balsamik sirke 50 gr zeytinyağı 300 gr beyaz ekmek 150 gr domates 4 gr kekik Tavuğu, biraz sirke, zeytinyağı, tuz ve biberle hazırlayacınız karışımın içinde birkaç saat dinlendirin. Zeytinyağı, biberiye ve yarıya kesilmiş domateslerle birlikte dilimlediğiniz tavuğu sote edin. Ekmekleri birkaç dakika suya tutun, sonra ufalayın ve küp küp doğranmış domateslerle karıştırın. Kekik, tuz ve biberle tatlandırın. Ekmekli karışımı tabaklara yayın. Üzerine tavuk dilimleri, domates ve salata yapraklarını yerleştirin. TUNUS SALATASI Malzemesi 3 patates 3 havuç 120 gr. emmenthal peynir 100 gr. siyah zeytin 100 gr. yeşil zeytin 150 gr. bezelye 6 adet küçük enginar turşusu 10 gr. ince kıyılmış maydanoz 3 çorba kaşığı sirke Ançüez 6 kaşık zeytinyağı Tuz, karabiber Patatesleri ve havuçları tuzlu suda haşlayın. Peynir ve sebzeleri küçük küçük doğrayıp salata tabağına alın. Konserve veya haşlanmış taze bezelyeleri ve çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri ilave edin. Enginar turşusunu ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Bir kasede zeytinyağı, sirke ve ezilmiş ançüezi karıştırın. Yeterli miktarda tuz ve karabiber serpikten sonra sosu salataya karıştırın. Yarım saat bekletin. Üzerini zeytinlerle süsleyerek servis yapın. UZAK DOĞU USULÜ SALATA Malzemesi 2 çorba kaşığı sirke ( tercihen pirinç sirkesi ) 1 diş sarmısak ( ince kıyılmış ) bir tutam zencefil 1/4 tatlı kaşığı susamyağı ( ya da tahin ) 1 çorba kaşığı çiçekyağı 1 iri salatalık bir küçük taze havuç ( kazınıp ince şeritler halinde kesilmiş ) 1/4 küçük kabak ( kazınıp , ince şeritler halinde doğranmış ) 4 çorba kaşığı turp filizi ( iteğe bağlı ) Sirke , sarmısak , zencefil , susamyağı ( ya da tahin ) çiçekyağını bir salata kasesinde karıştırıp , bir kenara bırakın. Kanallı bıçakla salatıkların üstünde uzunlamasına 2'ye keserek , her iki parçayı da ince ince dilimleyin. Salatık dilimleri , havuç şeritleri , kabak şeritleri ve turp filizlerini kasede hazırlamış olduğunuz sosun içine koyup , iyice karştırın. Kaseyi buzdolabına kaldırıp , 3 saat kadar soğuttuktan sonra servis yapın. YOĞURTLU PATLICAN SALATASI Malzemesi 6 kemer patlıcanı 1 bardak süzme yoğurt 2 diş sarmısak, dövülmüş tuz Patlıcanları bıçağın ucuyla delerek kömür ateşinde patlıcanlar yumuşayıp kabukları yanıncaya kadar pişirin. Ilınmalarını bekleyin. Kabuklarını soyduktan sonra bir karıştırma kabına koyun. Önce patlıcanlar iyice ezilinceye kadar bir kaşıkla vurarak karıştırın. Yoğurdu ve sarmısağı ilave edip tekrar karıştırarak tuzunu katın. Soğuk olarak servis yapın. YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI Malzemesi 1 çay bardağı zeytinyağı 1,5 tatlı kaşığı tuz 2 su bardağı yoğurt 300 g semizotu Semizotunu ince ince kıyın. Yoğurt, tuz ve zey tinyağı semizotuna ekleyip karıştırın. Dereotuyla süsleyerek servis yapın. BULGURLU YEŞİL MERCİMEK MEZESİ Malzemesi Malzemeler1 su bardağı ince bulgur 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1 su bardağı salça 1 limon suyu yeterince tuz 1 tatlı kaşığı pul biber 1/2 demet maydanoz 1/2 yeşil soğan 200 gr üzüm yaprağı 3 su bardağı su 1 çay bardağı dövülmüş ceviz Bulgur, haşlanmış mercimek, salça ve suyu karıştırıp 30 dakika bekletin. Beklettiğiniz karışıma tuz, biber ve limon suyu ilave edin. Maydanoz ve yeşil soğanı ince ince doğrayın. Dövülmüş cevizle beraber üzerine serperek üzüm yaprağıyla servise sunun. YUNAN TAVUK SALATASI Malzemesi 3 fincan pişmiş ve küp küp doğranmış tavuk göğüs eti 2 orta boy salatalık, soyulmuş ve doğranmış 1¼ fincan beyaz peynir, ezilmiş 2/3 fincan doğranmış zeytin ¼ fincan doğranmış maydanoz 1 fincan mayonez 1/2 fincan yoğurt 1 yemek kaşığı kekik 3 diş sarımsak, kıyılmış marul yaprakları yarımşar dilimler halinde kesilmiş tost ekmeği Büyük bir kapta tavuk, salatalık, peynir, zeytin ve maydanozu karıştırın. Ayrı bir kasede mayonez, yoğurt ve kekiği çırpın. Her iki karışımı beraber harmanlayın, üstünü örtüp buzdolabına koyun. Soğuyunca, dilimlenmiş ekmekler ve marul yapraklarıyla servis edin. YUNAN USULÜ CEVİZLİ VE BEYAZ PEYNİRLİ ELMA SALATASI Malzemesi 1/2 fincan zeytinyağı 2 yemek kaşığı sirke 11/2 yemek kaşığı hardal 1/2 yemek kaşığı dereotu 3 elma (çekirdekleri çıkarılıp 2 santim eninde dilimlenecek) 1 demet su teresi 1/2 fincan beyaz peynir (ezilmiş) 1/2 fincan az kıyılmış ceviz içi Zeytinyağı, sirke, hardal ve dereotunu çırpın. Sosun yarısını ayırın, geri kalanını elmalarla harmanlayın. Suteresini dört tabağa eşit olarak dizin. Ayırdığınız sosu üzerine gezdirin. Elma dilimlerini tabaklara bölüştürün. Beyaz peynir ve cevizle süsleyin. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.