Düğü Pilavı - Tokat |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Düğü Pilavı - TokatDüğü Pilavı - Tokat Malzemeler: 2 Su bardağı yarma düğüsü 250 gram pastırma 1 kase kuru bakla 1 adet kuru soğan 2 adet yeşilbiber 2 adet domates 1 adet patates 3 kaşık tereyağı 1 demet dereotu 1 çorba kaşığı domates salçası 1 avuç kurutulmuş reyhan Sıcak su Tuz Yapılışı: 1 kase kuru bakla, bir gece önceden suya bırakılır 1 gündür suda bekletilen baklaların suyu süzülüp temiz su konarak orta boy tencerede yüksek ocak ateşte yumuşayana kadar kaynatılır Bir kâseye 1 adet büyük boy kuru soğan temizlenerek küp küp doğranır 2 adet yeşilbiber ve 2 adet domates yıkanarak biberler ince ince doğranır Domatesler kabukları soyulmadan küçük küpler halinde doğranır 1 adet patates önce temizlenir ardından soyulup küpler halinde doğranır Orta boy teflon tencerede (çelik tencere de olabilir) 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir Ardından doğranmış soğanlar eklenerek kızan yağ ile birilikte kavrulur Hemen ardından 2 adet doğranmış yeşilbiberler de eklenerek harmanlanmaya devam edilir Harca küp şeklinde doğranmış 1 adet patatesler de eklenerek birkaç kez harmanlanır ve ardından 2 adet doğranmış domates eklenir Ortalama 1 dakika sonra 250 gram pastırma, büyük parçalara bölünerek harca karıştırılır Suyu süzülen kuru bakla yüksek ocak ateşteki tenceremize ilave edilir ve karıştırılır 1 demet dereotu iyice temizlendikten sonra küçük parçalara bölünür ve yüksek ocak ateşteki tenceremiz orta ocak ateşine alınarak dereotu harca karıştırılır 1 avuç reyhan ile 2 su bardağı yarma düğüsü eklenerek üzerini 1,5 parmak geçecek şekilde kaynamış su ilave edilerek pişmeye bırakılır Pilavımız biraz lapa olması gerektiğinden fazla su ilave edilebilir Kaynayan pilavımız suyunu çekmeden 1 yemek kaşığı domates salçası ile 2 çay kaşığı tuz eklenerek suyunu çekip demlenmesi için beklenir ve ocağın altı kapatılır Düğü pilavının yapılış süresi ortalama 25-30 dakikadır 4-6 kişilik servis edilebilir |
|
|
|