Mutfak İçin Tavsiyeler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak İçin Tavsiyelermutfak püf noktaları - mutfak önerileri - mutfakta yardımcı olacak tavsiyeler Pastalarınıza katacağınız, fındık, ceviz vs malzemelerin pastanızın içinde eşit şekilde dağılması için una bulayarak, karışımın içine katın![]() Kurabiyelerinizin sertleşmemesi için teneke kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın Elma, gerekli olan nemi sağlayarak kurabiyelerinizin sertleşmeden uzun süre taze kalmasının sağlar![]() Keki fırına koymadan hamuru kalıba döküp 20 dakika dinlendirmek kekin çökmemesini sağlar ![]() Kurabiye ve tart hamurunun daha lezzetli ve daha kolay yoğurulması için, hamurunu unla açmak yerine pudraşeker serperek açmayı deneye bilirsiniz ![]() Yeşilliklerinizin daha temiz yıkanması için, en az 15-20 dakika sirkeli suda beklettikten sonra yıkamanızda fayda var ![]() Pilavlarınızın tane tane olması için; pişirmeden en az 20 dk önce tuzlu sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri yıkadıktan sonra yağda kavurun Kullandığınız pirinçle aynı ölçüde su kayarak pişiriniz![]() Türk kahvesinin daha uzun süre taze kalması için; kavanoza aldığınız kahvenin içine 2 adet küp şeker atın ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın Bu şekilde kahveniz daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır![]() Reçellerinizin şekerlenmesinin nedenlerinden biride ıslak kaşıkla kavanozdan reçeli almaktır Reçel alırken kullandığınız kaşığın kuru olmasın dikkat ediniz![]() Reçeliniz şekerlendiyse telaşlanmayın Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve kapağına gelmeyecek şekilde su doldurduğunuz bir tencereye alın Şekeri tamamen eriyinceye kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin![]() Poğaçalarınızın ve kurabiyelerinizin gevrek olmasını istiyorsanız içine az miktarda sirke eklemelisiniz Bu şekilde daha gevrek ve ağızda dağılan kurabiyeleriniz olacaktır![]() Alışverişinizi yaparken et ve et ürünlerini ve dondurulmuş gıdaları almayı en sona en sona bırakırsanız buzdolabına yerleştirenekadar zaman kazanmış olursunuz ![]() Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya biraz su katarsanız, omletiniz daha çok kabarır ![]() Kek yaparken yumurtaları porselen kasede çırparsanız, yumurtalar kararmaz ![]() Kek ve böreklerinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız, fırının içine bir kap içerisinde su koyun ![]() Makarna suyunun çabuk kaynamasını istiyorsanız kaynatma suyuna tuz eklemeyin ![]() Makarna haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarsanız, makarnalar birbirine yapışmayacaktır ![]() Reçelinizin köpüklenmesini istemiyorsanız, pişirirken içine ceviz büyüklüğünde yağ atın ![]() Unlu tezgahı kolayca temizleye bilmek için biraz tuz serptikten sonra nemli bir bezle silin ![]() Ekmeğinizin küflenmemesini istiyorsanız ekmek kutusunun içine küçük bir kapta tuz da koyun ![]() Limondan çıkardığınız suyu arttırmak için limonu yıkayıp kuruladıktan sonra üzerini çatalla bir yerinden deldikten sonra sıkmanız yeterli ![]() Yaptığınız kekin kalıptan daha kolay çıkmasını istiyorsanız fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar ıslak bezin üzerinde bekletin ![]() Balık yaparken mutfağınızın kokmasını istemiyorsanız, bir bardak suya iki kaşık sirke ilave ederek kaynatın ![]() Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya biraz su katarsanız, omletiniz daha çok kabarır ![]() Pişirdiğiniz yemek fazla tuzlu olduysa içine çiğ patates atın ![]() Kuru fasulyenin pişerken dağılamasını istemiyorsanız tuz, salça ve domatesi fasulye biraz piştikten sonra ekleyin ![]() Balığınızın taze olup olmadığını anlamak için parmağınızla karnına bastırın Çukurluk hemen düzeliyorsa balık taze demektir ![]() Patates haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sirke ya da bir limonun suyunu koyarsanız patatesleriniz daha sarı olacaktır ![]() Domatesi kolayca soyabilmek için kaynar suda birkaç dakika bekletip çıkarın ![]() Keklerinizin daha çok kabarmasını istiyorsanız, kek harcının içine bir yemek kaşığı kaynar su ilave edin ![]() Pasta yaparken kullanacağınızuna kabartma tozu ekleyip bir kaç kez elerseniz sonucun daha başarılı olacağını göreceksiniz Aynı şey karbonat içinde geçerlidir![]() Fırında patates yapmadan önce patatesleri 10 dakika kadar haşlayıp çatalla delerseniz daha kolay pişer ![]() Yemeğiniz fazla tuzlu olduysa, içine ekmek kabukları atın Biraz bekledikten sonra ekmek kabuklarını çıkarabilirsinizMakarna haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarsanız, makarnalar birbirine yapışmayacaktır ![]() Taze ekmeği kolay kesebilmek için ucunu ateşte ısıtın ekmeğin kolayca kesildiğini göreceksiniz![]() Soğanı doğramadan önce suyun altına tutar ya da sirkeli suda bekletirseniz suyu gözünüze kaçmaz yani sizi çok ağlatmaz ![]() Kebaplık etlerinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız yetrince süt, zeytinyağı, soğan suyu karışımıyla ovup 10-12 saat buzdolabında bekletin ![]() Maydanoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kâğıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayabilirsiniz![]() Muz kabuğu ile eldeki mürekkep lekelerini kolayca çıkaralabilirsiniz ![]() Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi görünür Kaynamış suda oksijen azalır![]() ![]() Bu da buzun mat görünmemesini sağlar![]() Yeşil salataya zeytinyağı ve limon sosu dökerken sırasıyla önce zeytinyağı, sonra limon/sirke ve en son olarak da tuz eklenir İlk önce dökülen yağ, yaprakların üzerinde bir tabaka oluşturarak limon/sirke ve tuzun yaprakları pişirmesini önler![]() Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker ya da birkaç damla limon suyu koyun ![]() Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın Kirecin yok olduğunu göreceksiniz![]() Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın Taptaze olduğunu göreceksiniz
|
|
|
|