![]() |
Mutfak İçin Tavsiyeler
mutfak püf noktaları - mutfak önerileri - mutfakta yardımcı olacak tavsiyeler
Pastalarınıza katacağınız, fındık, ceviz vs. malzemelerin pastanızın içinde eşit şekilde dağılması için una bulayarak, karışımın içine katın. Kurabiyelerinizin sertleşmemesi için teneke kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Elma, gerekli olan nemi sağlayarak kurabiyelerinizin sertleşmeden uzun süre taze kalmasının sağlar. Keki fırına koymadan hamuru kalıba döküp 20 dakika dinlendirmek kekin çökmemesini sağlar. Kurabiye ve tart hamurunun daha lezzetli ve daha kolay yoğurulması için, hamurunu unla açmak yerine pudraşeker serperek açmayı deneye bilirsiniz. Yeşilliklerinizin daha temiz yıkanması için, en az 15-20 dakika sirkeli suda beklettikten sonra yıkamanızda fayda var. Pilavlarınızın tane tane olması için; pişirmeden en az 20 dk. önce tuzlu sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri yıkadıktan sonra yağda kavurun. Kullandığınız pirinçle aynı ölçüde su kayarak pişiriniz. Türk kahvesinin daha uzun süre taze kalması için; kavanoza aldığınız kahvenin içine 2 adet küp şeker atın ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Bu şekilde kahveniz daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır. Reçellerinizin şekerlenmesinin nedenlerinden biride ıslak kaşıkla kavanozdan reçeli almaktır. Reçel alırken kullandığınız kaşığın kuru olmasın dikkat ediniz. Reçeliniz şekerlendiyse telaşlanmayın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve kapağına gelmeyecek şekilde su doldurduğunuz bir tencereye alın. Şekeri tamamen eriyinceye kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Poğaçalarınızın ve kurabiyelerinizin gevrek olmasını istiyorsanız içine az miktarda sirke eklemelisiniz. Bu şekilde daha gevrek ve ağızda dağılan kurabiyeleriniz olacaktır. Alışverişinizi yaparken et ve et ürünlerini ve dondurulmuş gıdaları almayı en sona en sona bırakırsanız buzdolabına yerleştirenekadar zaman kazanmış olursunuz. Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya biraz su katarsanız, omletiniz daha çok kabarır. Kek yaparken yumurtaları porselen kasede çırparsanız, yumurtalar kararmaz. Kek ve böreklerinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız, fırının içine bir kap içerisinde su koyun. Makarna suyunun çabuk kaynamasını istiyorsanız kaynatma suyuna tuz eklemeyin. Makarna haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarsanız, makarnalar birbirine yapışmayacaktır. Reçelinizin köpüklenmesini istemiyorsanız, pişirirken içine ceviz büyüklüğünde yağ atın. Unlu tezgahı kolayca temizleye bilmek için biraz tuz serptikten sonra nemli bir bezle silin. Ekmeğinizin küflenmemesini istiyorsanız ekmek kutusunun içine küçük bir kapta tuz da koyun. Limondan çıkardığınız suyu arttırmak için limonu yıkayıp kuruladıktan sonra üzerini çatalla bir yerinden deldikten sonra sıkmanız yeterli. Yaptığınız kekin kalıptan daha kolay çıkmasını istiyorsanız fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar ıslak bezin üzerinde bekletin. Balık yaparken mutfağınızın kokmasını istemiyorsanız, bir bardak suya iki kaşık sirke ilave ederek kaynatın. Omlet yaparken çırpılmış yumurtaya biraz su katarsanız, omletiniz daha çok kabarır. Pişirdiğiniz yemek fazla tuzlu olduysa içine çiğ patates atın. Kuru fasulyenin pişerken dağılamasını istemiyorsanız tuz, salça ve domatesi fasulye biraz piştikten sonra ekleyin. Balığınızın taze olup olmadığını anlamak için parmağınızla karnına bastırın. Çukurluk hemen düzeliyorsa balık taze demektir. Patates haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sirke ya da bir limonun suyunu koyarsanız patatesleriniz daha sarı olacaktır. Domatesi kolayca soyabilmek için kaynar suda birkaç dakika bekletip çıkarın. Keklerinizin daha çok kabarmasını istiyorsanız, kek harcının içine bir yemek kaşığı kaynar su ilave edin. Pasta yaparken kullanacağınızuna kabartma tozu ekleyip bir kaç kez elerseniz sonucun daha başarılı olacağını göreceksiniz. Aynı şey karbonat içinde geçerlidir. Fırında patates yapmadan önce patatesleri 10 dakika kadar haşlayıp çatalla delerseniz daha kolay pişer. Yemeğiniz fazla tuzlu olduysa, içine ekmek kabukları atın. Biraz bekledikten sonra ekmek kabuklarını çıkarabilirsiniz Makarna haşlarken suyuna bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarsanız, makarnalar birbirine yapışmayacaktır. Taze ekmeği kolay kesebilmek için ucunu ateşte ısıtın. ekmeğin kolayca kesildiğini göreceksiniz. Soğanı doğramadan önce suyun altına tutar ya da sirkeli suda bekletirseniz suyu gözünüze kaçmaz yani sizi çok ağlatmaz. Kebaplık etlerinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız yetrince süt, zeytinyağı, soğan suyu karışımıyla ovup 10-12 saat buzdolabında bekletin. Maydanoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kâğıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın. Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Muz kabuğu ile eldeki mürekkep lekelerini kolayca çıkaralabilirsiniz. Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır... Bu da buzun mat görünmemesini sağlar. Yeşil salataya zeytinyağı ve limon sosu dökerken sırasıyla önce zeytinyağı, sonra limon/sirke ve en son olarak da tuz eklenir. İlk önce dökülen yağ, yaprakların üzerinde bir tabaka oluşturarak limon/sirke ve tuzun yaprakları pişirmesini önler. Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker ya da birkaç damla limon suyu koyun. Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın. Kirecin yok olduğunu göreceksiniz. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Taptaze olduğunu göreceksiniz. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.