![]() |
Pratik Mutfak Sözlüğü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pratik Mutfak Sözlüğüpratik bilgiler - mutfak bilgileri - mutfak sözlüğü - mutfakta pratik bilgiler Alacalı soymak: Patlıcan, salatalık gibi bazı sebzelerin kabuğunu şeritler halinde soymak ![]() Aşçı: Yemek pişiren kişi ![]() Aşçıbaşı: Mutfakta çalışan bir ekibin başındaki usta aşçı, mutfağın yöneticisi, şef ![]() Bir fiske: Tuz, şeker, baharat gibi toz halindeki gıdaların başmak parmak ile işaret parmağı arasında tutulan miktarı ![]() Bir tutam: Tuz, şeker, baharat gibi gıdaların 4 parmak ile tutulan miktarı ![]() Bir taşım kaynatmak: Tencerenin içindeki malzemenin kaynamaya başladıktan sonraki bir dakika içinde kenarlarından yukarıya doğru taşacakmış gibi kabardığı an ![]() Boza kıvamı: Ne çok akışkan ne de çok koyu olmayan bildiğimiz boza yoğunlğu ![]() Demlendirmek: Özellikle pilavlar için kullanılan bir deyimdir ![]() ![]() Dinlendirmek: Özellikle hamur işlerinde ve marine edilen etlerde uygulanır ![]() ![]() Kavurmak: Yağın içinde bir malzemenin karıştırılarak hızlı ateşte pişirilmesi ![]() Kulak memesi kıvamı: Ne çok sert, ne çok yumuşak, orta sertlikte ele yapışmayan hamur kıvamı ![]() Özleşene kadar: Bir araya gelmiş iki ya da daha çok malzemenin birbirine tam olarak karışması ![]() Pane: Yağda kızartılacak herhangi bir malzemenin yumurta ve una bulanması ![]() Sote: Kızgın yağda ve hızlı ateşte sürekli çevirerek pişirme ![]() Şeffaflaşana kadar: Soğan ya da pirinç gibi yiyeceklerin pişirildikçe mat beyaz görünümden parlak görünüme geçmesi ![]() Terbiye: Etleri yumuşatmak ve lezzet katmak için çeşitli baharat, yağ, limon, süt gibi karışımların içinde bekletmek; çorbalara kıvam ve lezzet katmak için limon, sarımsak, sirke, yumurta sarısı gibi malzeme ile hazırlanan karışım ![]() |
![]() |
![]() |
|