ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Pratik Mutfak Sözlüğü (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=177633)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 12:47 AM

Pratik Mutfak Sözlüğü
 
pratik bilgiler - mutfak bilgileri - mutfak sözlüğü - mutfakta pratik bilgiler
Alacalı soymak: Patlıcan, salatalık gibi bazı sebzelerin kabuğunu şeritler halinde soymak.


Aşçı: Yemek pişiren kişi.


Aşçıbaşı: Mutfakta çalışan bir ekibin başındaki usta aşçı, mutfağın yöneticisi, şef.


Bir fiske: Tuz, şeker, baharat gibi toz halindeki gıdaların başmak parmak ile işaret parmağı arasında tutulan miktarı.


Bir tutam: Tuz, şeker, baharat gibi gıdaların 4 parmak ile tutulan miktarı.


Bir taşım kaynatmak: Tencerenin içindeki malzemenin kaynamaya başladıktan sonraki bir dakika içinde kenarlarından yukarıya doğru taşacakmış gibi kabardığı an.


Boza kıvamı: Ne çok akışkan ne de çok koyu olmayan bildiğimiz boza yoğunlğu.


Demlendirmek: Özellikle pilavlar için kullanılan bir deyimdir. Pilavın pişmesi tamamlandıktan sonra servis edilmeden önce 10 dakika kadar bekletilmesi.


Dinlendirmek: Özellikle hamur işlerinde ve marine edilen etlerde uygulanır. Hamur yoğrulduktan sonra üzeri örtülerek veya sarılarak ya mayalanması için ya da yağlı hamursa yağını toplaması için bekletilir.


Kavurmak: Yağın içinde bir malzemenin karıştırılarak hızlı ateşte pişirilmesi.


Kulak memesi kıvamı: Ne çok sert, ne çok yumuşak, orta sertlikte ele yapışmayan hamur kıvamı.


Özleşene kadar: Bir araya gelmiş iki ya da daha çok malzemenin birbirine tam olarak karışması.


Pane: Yağda kızartılacak herhangi bir malzemenin yumurta ve una bulanması.


Sote: Kızgın yağda ve hızlı ateşte sürekli çevirerek pişirme.


Şeffaflaşana kadar: Soğan ya da pirinç gibi yiyeceklerin pişirildikçe mat beyaz görünümden parlak görünüme geçmesi.


Terbiye: Etleri yumuşatmak ve lezzet katmak için çeşitli baharat, yağ, limon, süt gibi karışımların içinde bekletmek; çorbalara kıvam ve lezzet katmak için limon, sarımsak, sirke, yumurta sarısı gibi malzeme ile hazırlanan karışım.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.