Saray mutfağından ilginç notlar... |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Saray mutfağından ilginç notlar...17 yüzyılda bir seyyah, saraydaki yemek servisini şöyle anlatıyor: “Aşçılar, yamaklar, çaşnigirler, kilerciler bunların hepsi yan yana dizildi, yemekleri elden elde uzattılar O kadar çok yemek ikram ettiler; ama bir kere bile kap sesi duymadık” * Aşçılar, uzun kırmızı ve mavi elbiselerle servis yapıyor Yemekler porselen ve çini kaplar içinde sunuluyor * Yeniçerilere yemek ikram edilirken kaşık verilmiyor Çünkü Yeniçeriler, kaşıklarını kuşaklarında taşıyor * Çaşnigirin görevi sadece yemeğin tadına bakmak değil, çok gizli haberleri de taşıyor * Aşçılar, usta-çırak ilişkisiyle yetişiyor; ama 17 yüzyılın sonunda bir aşçı, ‘değişik yemek’ öğrenmesi için Viyana’ya eğitime gönderiliyor * Saray mutfağı, 9 büyük mutfaktan oluşuyor Kuşhane, harem, valide sultan ve Enderun mutfağı; sarayın asli sakinlerine yemek yapıyor * Babüssaade ağası mutfağı kapı ağalarının, darüssaade ağası mutfağı sadece haremde görev yapan ağaların ve sürre alayı ziyafetlerinin, hazinedarbaşı mutfağı; hazinedarbaşı ve yanında çalışanların yemeklerini hazırlıyor Kilercibaşı mutfağı; sofra hizmetlerini yapıyor Misafir mutfağı da misafirlerin yemeklerini hazırlıyor * Helvahane; turşular, şekerler, helvalar, ilaçlar, sabunlar, saklanmaya müsait tatlı ve ekşi her türlü yiyecek bu bölümde hazırlanıyor * Mutfağın, yiyeceklerin saklanması için buzhanesi, yoğurthanesi, tavukhanesi var Arka bahçede küçük küçük sebze bahçeleri var, bostancılar burada taze sebze yetiştiriyor * Matbah-ı Amire defterlerinde mutfağın geliri-gideri günlük olarak kayıt altına alınmış Bir dirhem maydanoz bile atlanmamış * Sarayda çatal ilk kez 19 yüzyılda kullanılmaya başlanmış Bıçak kullanılmıyor; ama etler parçalanarak ortaya konuluyor Asla bütün bir but halinde sofraya konulmuyor |
|