![]() |
Ekmek tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmek tarifleriYoğurmadan mayalı ekmeğin yapımı (Verilen ölçüyle 2 büyük veya 4 küçük ekmek elde edilir ![]() 7,5 fincan tam buğday unu 2 çorba kaşığı maya 3,5-4 fincan sıcak su 2 çorba kaşığı bal 4 çorba kaşığı pekmez 2 tatlı kaşığı tuz Unun tümü geniş bir kabın içine konup ılık fırında 5-10 dakika hafif ısıtılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırından alınan un çok sıcaksa, elle karıştırılarak gereken ısıyı bulması sağlanır ![]() Hamur unun ısındığı kabın içinde karıştırılmayacaksa, başka bir kaba aktarıldığında gereken ısıyı bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Su ılık olmalı ![]() Ekmek Dipfrizde saklanırsa kullanım süresi uzar ve ısıtılarak ya da kızartılarak yenebilir ![]() ![]() Öneri: Elle karıştırmak daha iyi sonuç verir, hamur ele yapışmıyorsa, kurabiye hamuru kıvamında ise işlem tamamdır ![]() Fırınlanacak tepsi yağlanır, bu yapışkan hamurla yarıya kadar doldurulur ![]() Sıcak suya daldırılan elle hamurun yüzeyine düzgün bir biçim verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmeğin pişip pişmediğini anlamak için : Pişen ekmeğin altına elle vurulur eğer kof bir ses gelirse ekmeğin iyi piştiği anlaşılır; eğer tok bir ses gelirse iyi pişmemiş demektir ![]() Öneri : Kepekli buğday unu sıcak apartmanlarda çabuk bozulabilir ![]() ve hava sirkülasyonunun olduğu bir yerde saklanabilir; önemli olan nem almamasıdır ![]() Her zaman maya sıcakça suyun içine konmalıdır, yani su mayanın üstüne dökülmemelidir ![]() ![]() Pişen ekmeklerin bir süre saklanması isteniyorsa, önce temiz beze, sonra da naylona sarılıp dipfrize konmalı ![]() Yoğurmadan mayalı, otlu ekmeğin yapımı 7,5 fincan tam buğday unu 2 çorba kaşığı doğal maya 4-4,5 sıcak su 1 çorba kaşığı bal 4 çorba kaşığı pekmez 2 tatlı kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı mercanköşk 2 tatlı kaşığı reyhan veya fesleğen 3 çorba kaşığı ince doğranmış maydanoz 1/2 çay kaşığı adaçayı, toz halinde Yukarıda verilen açıklamaya dayanarak ekmek yapımı aynen uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() (Elle karıştırmak daha iyi sonuç verir) Sonra arta kalan sıcakça su katılır ![]() ![]() ![]() Yoğurarak mayalı ekmeğin yapımı Patates suyunu elde etmek için : 1) Patates soyulur, dörde veya sekize bölünüp 2 litre suda, su 1 litre kalıncaya kadar kaynatılır, süzülür; 2) Soyulan patates rendelenir; üstüne 1 litre kaynar su dökülüp karıştırılır, 3-5 dakika sonra süzülür ![]() 1 patates, orta boy 2 fitre su, yaklaşık 8-8 1/2 bardak 1 çorba kaşığı tereyağı 1 1/2 tatlı kasığı deniz tuzu 1/2 fincan pekmez 10 fincan tam buğday unu 2 çorba kaşığı doğal maya 1 tatlı kasığı bal Patates suyunun içine tereyağı, deniz tuzu ve pekmez konur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu süre içinde kullanılacak un fırında, soba arkasında veya kaloriferin üstünde önceden ılıklaştırılır ![]() Ilık un, patatesli pekmezli ılık karışıma katılıp karıştırılır ![]() ![]() Sıcak bir yerde dinlendirilir ![]() ![]() ![]() Yoğururken elden geldiğince az un kullanmaya bakmalı ![]() engelleyecek kadar olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski çağların ekmeği Bilindiği gibi, eski çağlarda mayasız ekmek yenirmiş ![]() ![]() Meraklılar için mayasız ekmek tarifleri: 1 çorba kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı 1 tatlı kaşığı bal biraz deniz tuzu 1,5-2 fincan ılık su tam buğday unu Un hariç, tüm malzeme bir araya getirilerek karıştırılır ![]() ![]() Un eklenir ![]() ![]() ![]() Bu ölçülerde pide biçiminde 5 adet ekmek elde edilir ![]() Tepsi yağlanır, ekmekler tepsiye dizilir ve 1 saat ılık bir ortamda bekletilir ![]() ![]() İstenirse ekmekler daha da inceltilerek, kuru tavada pişirilebilir ![]() Mayasız Hint ekmeği (Chapati) Bu mayasız ekmeğin başarılı olabilmesi için hamuru en azından 15 dakika yoğurmak gerekir ![]() 5 fincan kepekli buğday unu 1 tatlı kaşığı deniz tuzu sıkı bir hamur elde edecek kadar sıcak su Unla tuz karıştırılır ![]() ![]() bir kıvam almalıdır ![]() ![]() ![]() Dairelerin kalınlığı 2 mm `yi bulmalı ![]() sonra öteki tarafı pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Değişiklik: Pişen ekmekler tavadan alınıp henüz sıcakken üzerine biraz tereyağı sürülebilir ![]() Mayasız Yağlı Hint ekmeği (Puri) 5 fincan tam buğday unu 2 çorba kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ 2 çorba kaşığı deniz tuzu yeterince sıcak su Unla tuz karıştırılır ![]() ![]() ![]() yoğrulmalıdır ![]() ![]() ![]() biçiminde kesilir ![]() ![]() Değişiklik : Eğer istenirse "Puri" hamuru yapılırken una biraz zerdeçal eklenebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|