|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aperatİfler, mezeler, salatalar, tarifi |
![]() |
Salatalar - Mezeler & Aperatİfler - Salatalar - Mezeler & Aperatİfler Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salatalar - Mezeler & Aperatİfler - Salatalar - Mezeler & Aperatİfler TarifiSALATALAR - MEZELER & APERATİFLER BROKOLİ SALATASI Malzemeler : (2 kişi için) 250 gram brokoli 6 adet küçük patates Yarım çay bardağı tane mısır 2-3 çorba kaşığı çorba kaşığı beyaz peynir Bir buçuk küçük doğranmış salam 2 çorba kaşığı mayonez 1 adet limonun suyu Zeytinyağı, tuz Kızarmış ekmek dilimleri Hazırlanışı : Patatesleri haşlayıp küp doğrayın ![]() Brokolileri kaynayan suya atın ![]() ![]() ![]() Tüm katı malzemeyi karıştırın ![]() ![]() ![]() Kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapın ![]() CACIK Malzemeler : (4-5 kişi için) ½ Kg Yoğurt 2 adet büyükçe Salatalık ½ kahve fincanı Zeytinyağ 4 diş Sarımsak yeterince Tuz Hazırlanışı : Salatalık kabukları soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() Yarım Kg yoğurt bir tel karıştırıcı yada blender da ezilir ![]() ![]() ![]() Salatalıkların üzerine yoğurt, havanda tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ katılıp karıştırılır ve Servis kaselerine bölünür ![]() İsteğe göre üzerine, dereotu ve/veya kuru nane ilave edilir ![]() Salatalık yoksa, marul kökü ile de yapılabilir ![]() ÇERKEZ TAVUĞU Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 adet Tavuk 2 dilim ekmek içi 3 su bardağı Ceviz İçi Tuz, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Temizlenmiş bir adet Tavuk, tuz katılarak haşlanır ![]() 3 su bardağı Ceviz İçi, makineden geçirilerek rendelenir, üstüne 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ve tuz ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Cevize, ıslatılıp, suyu sıkılmış, parçalanmış 2 dilim ekmek içi katılır ![]() ![]() ![]() ![]() Haşlanmış tavuğun kemikleri ve derisi ayrılarak didiklenir ![]() ![]() Arzuya göre ezilmiş sarımsak da ilave edilebilir ![]() Servis tabağına yerleştirdiğimiz Çerkez Tavuğunun üstüne süs olarak daha önce süzdüğümüz Cevizin yağı ilave edilir ![]() ÇİĞ KÖFTE Malzemeler : 1 su bardağı İnce Bulgur 250 gr sinirsiz, iyice dövülmüş dana eti ya da yağsız kıyma 1 adet Kuru Soğan 1 tatlı kaşığı Zeytinyağ 1 demet Maydanoz 10 dal kadar Taze Nane 1 bağ Taze Soğan 1 bağ Taze Sarımsak 1 adet Domates 2 yemek kaşığı Biber Salçası Tuz, Kara Biber, Kimyon, Kırmızı Acı Biber Hazırlanışı : Bulguru önceden ıslatın ![]() ![]() ![]() İçine tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, biber salçasını ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() Bu karışıma zeytinyağ, ince ince doğranmış, maydanoz, taze soğan, sarımsak, nane ilave edin ![]() ![]() ![]() Çiğ Köftenin yanında, çoban salatası, tere, turp, marul salatası servis edilebilir ![]() Kıyma kullanacaksanız, 2-3 kez çektirin ![]() ![]() DİL HAŞLAMA Malzemeler : 1 Kuzu Dili 1 adet Kuru Soğan 1 adet Havuç 3-4 adet Defne Yaprağı Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Kara Biber Hazırlanışı : Kuzu Dili, Soğan, Havuç, Defne Yaprakları, tuz ve bol su ile iyice haşlanır ![]() ![]() ![]() Servis tabağına yerleştirilir ![]() ![]() FASULYE PİYAZ Malzemeler : 150 gr Fasulye 1 adet Kuru Soğan 1 adet Domates 3 tane Yeşil Biber ½ kahve fincanı Sirke ½ kahve fincanı Zeytinyağ 2 adet katı Yumurta Su Hazırlanışı : Fasulyeler 1 gece önceden suda ıslatılır ![]() Ertesi gün, su dolu bir tencerede pişinceye kadar kaynatılır ![]() ![]() ![]() İnce ince ve halka halka kıyılmış soğan, tuzla ovularak öldürülür ![]() ![]() Domates halka halka doğranır ![]() ![]() ![]() Zeytinyağ gezdirilir ![]() ![]() Süslemek için Maydanoz, Siyah Zeytin yeterince Tuz, Pul Biber ![]() ![]() FAVA Malzemeler : (4 kişi için) 2 bardak Kuru Bakla 2 adet Kuru Soğan 1 çay kaşığı Toz Şeker 2 çay bardağı Zeytinyağ 1 adet Limon 1 bağ Maydanoz 4 bardak Su Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Fava, Kabuğu soyulmuş ve kırılmış Kuru Bakladan yapılır ![]() ![]() Soğanlar rendelenir ve az zeytinyağında hafifçe pembeleşene kadar kavrulur ![]() ![]() Kaynadıktan sonra suyu süzülmüş baklalar, şeker, tuz ilave edilir ve hamur haline gelene kadar pişirilir ![]() Pişme bittikten sonra süzgeçten geçirilir ![]() ![]() ![]() Siyah, yeşil zeytin, maydanoz ya da yeşil salata yaprakları ile süslenebilir ![]() HUMUS Malzemeler : (4-5 kişi için) 250 gr Nohut 1 su bardağı Tahin 1 kahve fincanı Zeytinyağ 5-6 diş Sarımsak ½ su bardağı Su 2 adet limonun suyu Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Sumak Hazırlanışı : Nohut iyice pişirilir ve robottan geçirilir ![]() Tahin, ezilmiş sarımsaklar, tuz, su ve limon suyu karıştırılır ![]() ![]() ![]() Öte yanda bir tavada zeytinyağında kırmızı biber, sumak, kimyon kızdırılır ve bu karışım Humusun üzerinde gezdirilir ![]() İsteğe göre üzerine, maydanoz, dereotu, kuru nane ilave edilebilir ![]() İÇLİ KÖFTE Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Orta Yağlı Kıyma ½ Kg ince, Köftelik Bulgur 250 gr ayrıca yağsız Kıyma 2 adet Kuru Soğan 1 çay bardağı Ceviz İçi 5-10 bağ Maydanoz 2 yemek kaşığı Yağ tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber Hazırlanışı : Yağda ince kıyılmış soğan pembeleştirilir, üzerine yarım kilo kıyma konur ![]() ![]() Soğuduktan sonra üzerine bir çay bardağı çekilmiş Ceviz İçi, kıyılmış Maydanoz, Tuz, Karabiber, Kimyon ve Kırmızı Biber konur ![]() Bu İçli Köftenin içidir ![]() Sıcak Suda Islatılmış ince bulgurun içersine 250 gr yağsız kıyma, tuz, biber, kimyon ve kekik ilave edilir ![]() ![]() Bu bulgurlu çiğ kıymadan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak ıslatılmış avuçlar içersinde yumurta şeklinde yuvarlanır ![]() ![]() Dolmalık biber gibi içi boş olan bu köftelere hazırlamış olduğumuz iç doldurulur ![]() ![]() Kaynamakta olan suya atılır ![]() ![]() ![]() 1 yemek kaşığı yağda iki tarafı eşit kızartılır ![]() ![]() Baharat seçimi isteğe bağlı olarak yapılmalıdır ![]() Yine isteğe bağlı olarak, kızartılmadan, sadece haşlanmış olarak yenebilir ![]() Servis yapılırken ince kıyılmış marul, domates ya da maydanoz ile süslenebilir ![]() KARNABAHAR SALATASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 adet Karnabahar 1,5 kahve fincanı Limon 1 kahve fincanı Zeytinyağ 2 diş Sarımsak 1 adet Limonun Kabuğu Tuz Hazırlanışı : Karnabaharı buket buket ayırıp, bir tencereye koyun, üstüne çıkacak kadar su, limonun kabuğu ve tuz koyun ![]() ![]() ![]() Suyun soğumasından sonra buketleri bir tabağa düzgün bir şekilde sıralayın ![]() ![]() ![]() ![]() Malzeme düzenli bir şekilde yerleştirilirse, salata daha bir iştah açar KEREVİZ SALATASI Malzemeler : (6-8 kişi için) 2 adet orta yada 1 adet büyük boy Kereviz, 1 kase mayonez 1 su bardağı dövülmüş Ceviz 2 yemek kaşığı yoğurt Limon suyu 2 diş sarımsak süslemek için Dereotu yeterince Tuz, Pul Biber Hazırlanışı : Kerevizleri soyarak rendenin küçük tarafıyla rendeleyin ![]() ![]() ![]() Cevizi, yoğurt ve ezilmiş sarımsak eklenmiş mayonezi karıştırın ![]() ![]() Kereviz vazgeçilmeyecek derecede yararlı bir besindir ![]() ![]() ![]() Ayrıca yapraklarını, özellikle haşlamalara koku ve lezzet vermesi için katabilirsiniz ![]() KISIR Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 su bardağı İnce Bulgur 2 adet Kuru Soğan 2 adet Domates 1 demet Maydanoz 10 dal kadar Nane 1 bağ Taze Soğan 1 çay bardağı Zeytinyağ 1 bardak Su 1 tatlı kaşığı Biber Salçası 1 Limon Suyu (ya da varsa 1 çay bardağı Nar Ekşisi) Tuz, Kara Biber, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Çentilmiş kuru soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bulgur suyunu çekince ocaktan alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Marul yaprakları ve/veya asma yaprağı ile servis yapılır ![]() MANTAR IZGARASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 Kg Mantar 1 adet Limon 1 fincan zeytinyağ Tuz, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Mantarlar iyice temizlenip, sapları kesilir ![]() ![]() Zeytinyağı, tuz ve isteğe göre acı yada tatlı kırmızı biber bir karışım haline getirilip, ortadaki çukur yere yerleştirilir ![]() Mantarlar gevreyip, tatlı bir renk alıncaya kadar pişirilir ![]() Servis tabağında düzgün sıralanarak sıcak sıcak sunulur ![]() MAYONEZLİ TAVUK SALATASI Malzemeler : (6-8 kişi için) 1 adet haşlanmış Tavuk Göğsü, 2 adet Havuç, 1 adet Salatalık 2-3 adet Taze Soğan 2 adet Sivribiber 2 diş Sarımsak 1-2 kaşık Yoğurt 1 kase Mayonez ½ demet dereotu Tuz, Karabiber, Pul Biber ![]() Hazırlanışı: Haşlanmış tavuk göğsünü derisini ayırarak iyice didikleyin ![]() ![]() ![]() ![]() robottan geçirebilirsiniz ![]() ![]() Hepsini karıştırıp bir çay bardağı kadarını ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERCİMEK KÖFTESİ Malzemeler : (4-5 kişi için) 3 su bardağı Kırmızı Mercimek 1 adet büyükçe Kuru Soğan ½ Su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur 5-6 sap Maydanoz 2-3 sap Taze Soğan 1 tatlı kaşığı Salça Sıvı Yağ Yeni Bahar, Tuz ve Karabiber, Pul Biber Hazırlanışı : Kırmızı Mercimekler iyice haşlanır ![]() Diğer yanda yağda çentilmiş soğan pembeleşinceye kadar kavrulur ![]() ![]() Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir ![]() Kavrulmuş soğan, salça karışımı, mercimeklerin içine ilave edilir ![]() ![]() Cevizden azıcık büyükçe parçalar alınarak parmak ya da yassı köfteler gibi şekillendirilir ![]() Sıcak sıcak daha lezzetlidir ![]() ![]() İstenirse Kırmızı Pul Biber de ilave edilebilir ![]() PATATES KÖFTESİ Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 Kg Patates 2 su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur 1 demet Maydanoz 1 demet Nane 2 orta boy Kuru Soğan 1 çay bardağı ZeytinYağ 1 yemek kaşığı Biber Salçası Sıvı Yağ Tuz ve Karabiber, Kırmızı Pul Biber ![]() Hazırlanışı : Patatesler iyice haşlanır ![]() ![]() Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir ![]() Sonra patates, bulgur, tuz, kimyon ve kırmızı biber ile yoğrulur ![]() Diğer yanda yağda çentilmiş soğan, zeytinyağ ve biber salçası ile kavrulur ![]() ![]() Soğuyunca, ince ince doğranmış nane ve maydanoz ilave edilerek yoğrulur ![]() ![]() Yeşil Salata yaprakları arasında ve soğuk servis yapılır ![]() PATATES SALATASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 500 gr Patates 1 küçük demet maydanoz yada dereotu 1,5 kahve fincanı Zeytinyağ 1 kahve fincanı Sirke yada 1 adet Limonun Suyu 2 adet katı pişmiş Yumurta 10-15 adet Zeytin 3 adet Taze yada 1 adet Kuru Soğan Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Patatesler haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerine maydanoz ve/veya dereotu kıyılır ![]() ![]() İsteğe göre 2 adet katı yumurta dilimler halinde kesilerek salatanın üstüne ilave edilir ![]() ![]() Zeytinyağı ile sirke ya da limon suyu ve tuz başka bir kapta çatalla çırpılır ![]() ![]() Arzuya göre Kırmızı Biber de konabilir ![]() PATLICAN SALATASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 1,250 gr Patlıcan Zeytinyağ ½ kahve fincanı Sirke 1 adet Limon 2 diş Sarımsak Tuz Üstünü Süslemek İçin 2 adet Domates 1 adet Salatalık 2 adet Yeşil Biber 10 sap Maydanoz Hazırlanışı : Patlıcanları kuvvetli bir ateşe (ocak ya da mangal) arada bir çevirerek, her tarafını iyice pişiriniz ![]() ![]() Patlıcan içlerini çatalla iyice ezerek, ince ay şeklinde doğranmış ve tuzla ovularak öldürülmüş Soğan, dövülmüş Sarımsak, Sirke, Zeytinyağ ile karıştırınız ![]() Bu karışımı servis tabağının ortasına koyarak, etrafına Domates, Salatalık, Yeşil Biber ve Maydanozla süsleyiniz ![]() PIRASALI KEK Malzemeler : (6 kişi için) 3-4 tane Pırasa 2 Patates 2 Yumurta 1 Su Bardağı Yoğurt 1 Su Bardağı Sıvı Yağ 1/2 demet maydanoz 4-5 kaşık beyaz peynir 2 Su Bardağı Mısır Unu 1 Paket Kabartma Tozu Tuz ve Karabiber Hazırlanışı : Karıştırma kabında bir bütün yumurta ile bir yumurtanın beyazını biraz tuz serpip çırpın ![]() Sıvı yağ ile yoğurdu ekleyerek çırpmaya devam edin ![]() ![]() Daha sonra yavaşça mısır ununu koyarak kek kıvamında bir hamur oluşturun ![]() ![]() ![]() Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin ![]() ![]() ZEYTİNYAĞLI ISPANAK SALATASI Malzemeler : (4 kişi için) 1/2 demet ıspanak, 1 yemek kaşığı pirinç, 1 tane kuru soğan, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, Yoğurt, Sarımsak, 1 kesme şeker tuz ve pul biber Hazırlanışı : Ispanakları ayıklayıp güzelce yıkayın ya da donmuş ıspanak kullanabilirsiniz ![]() Tencereye 3 kaşık zeytinyağı ve piyaz doğranmış soğanı koyup hafifçe kavurun ![]() ![]() ![]() Hiç su koymadan kısık ateşte pişmeye bırakın ![]() ![]() Ilındıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırın ![]() ![]() Servis yaparken üzerine isteğe bağlı olarak başka baharatları da ekleyebilirsiniz |
![]() |
![]() |
|