![]() |
Salatalar - Mezeler & Aperatİfler - Salatalar - Mezeler & Aperatİfler Tarifi
SALATALAR - MEZELER & APERATİFLER
BROKOLİ SALATASI Malzemeler : (2 kişi için) 250 gram brokoli 6 adet küçük patates Yarım çay bardağı tane mısır 2-3 çorba kaşığı çorba kaşığı beyaz peynir Bir buçuk küçük doğranmış salam 2 çorba kaşığı mayonez 1 adet limonun suyu Zeytinyağı, tuz Kızarmış ekmek dilimleri Hazırlanışı : Patatesleri haşlayıp küp doğrayın. Brokolileri kaynayan suya atın. 2-3 dakika haşlayın. Çıkarıp parçalara bölün. Tüm katı malzemeyi karıştırın. Tuzunu katın. Zeytinyağı, mayonez ve limon suyunu karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapın. CACIK Malzemeler : (4-5 kişi için) ½ Kg Yoğurt 2 adet büyükçe Salatalık ½ kahve fincanı Zeytinyağ 4 diş Sarımsak yeterince Tuz Hazırlanışı : Salatalık kabukları soyulur. Bir kap içine çentilir. Tuz karıştırılır. Bir müddet bekletilir. Yarım Kg yoğurt bir tel karıştırıcı yada blender da ezilir. Yoğurdun koyuluğuna göre, yarım yada bir bardak su katılır. Ayrandan biraz daha koyuca olması gerekir. Salatalıkların üzerine yoğurt, havanda tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ katılıp karıştırılır ve Servis kaselerine bölünür. İsteğe göre üzerine, dereotu ve/veya kuru nane ilave edilir. Salatalık yoksa, marul kökü ile de yapılabilir. ÇERKEZ TAVUĞU Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 adet Tavuk 2 dilim ekmek içi 3 su bardağı Ceviz İçi Tuz, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Temizlenmiş bir adet Tavuk, tuz katılarak haşlanır. 3 su bardağı Ceviz İçi, makineden geçirilerek rendelenir, üstüne 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ve tuz ilave edilir. Çok hafif ateşte, tahta bir kaşıkla ezilerek, yoğrulur. Yağı çıkmaya başlayınca, bir kaç kaşık tavuk suyu ilave edilerek karıştırılır. Ateşten indirilir ve süzgeçte yağı süzülür. Cevize, ıslatılıp, suyu sıkılmış, parçalanmış 2 dilim ekmek içi katılır. Birlikte tekrar makineden geçirilir. Tavuk suyu ilave edilir. Karıştırılır. Haşlanmış tavuğun kemikleri ve derisi ayrılarak didiklenir. Hazırladığımız Ceviz İçi karışımı ile karıştırılır. Arzuya göre ezilmiş sarımsak da ilave edilebilir. Servis tabağına yerleştirdiğimiz Çerkez Tavuğunun üstüne süs olarak daha önce süzdüğümüz Cevizin yağı ilave edilir. ÇİĞ KÖFTE Malzemeler : 1 su bardağı İnce Bulgur 250 gr sinirsiz, iyice dövülmüş dana eti ya da yağsız kıyma 1 adet Kuru Soğan 1 tatlı kaşığı Zeytinyağ 1 demet Maydanoz 10 dal kadar Taze Nane 1 bağ Taze Soğan 1 bağ Taze Sarımsak 1 adet Domates 2 yemek kaşığı Biber Salçası Tuz, Kara Biber, Kimyon, Kırmızı Acı Biber Hazırlanışı : Bulguru önceden ıslatın. Suyunu süzdükten sonra rendelenmiş kuru soğan ve küçük küçük doğranmış domates karıştırın. Yoğrulur (yoğrulma sırasında elinizi suyla ıslatın). İçine tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, biber salçasını ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra, eti ilave edin. Bulgur ve et ölünceye (yumuşayıncaya) kadar iyice yoğurun. Bu yoğurma etin durumuna göre uzunca bir süre devam etmesi gerekir. Bu karışıma zeytinyağ, ince ince doğranmış, maydanoz, taze soğan, sarımsak, nane ilave edin. Ceviz büyüklüğünde köfteler yapın. Marul yaprakları üzerine yerleştirin. Çiğ Köftenin yanında, çoban salatası, tere, turp, marul salatası servis edilebilir. Kıyma kullanacaksanız, 2-3 kez çektirin. Et kullanacaksanız tahta tokmakla dövülürse daha leziz olur. DİL HAŞLAMA Malzemeler : 1 Kuzu Dili 1 adet Kuru Soğan 1 adet Havuç 3-4 adet Defne Yaprağı Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Kara Biber Hazırlanışı : Kuzu Dili, Soğan, Havuç, Defne Yaprakları, tuz ve bol su ile iyice haşlanır. Suyu Süzülür. İnce dilimler haline getirilir. Servis tabağına yerleştirilir. Üzerine baharatlar serpilir. FASULYE PİYAZ Malzemeler : 150 gr Fasulye 1 adet Kuru Soğan 1 adet Domates 3 tane Yeşil Biber ½ kahve fincanı Sirke ½ kahve fincanı Zeytinyağ 2 adet katı Yumurta Su Hazırlanışı : Fasulyeler 1 gece önceden suda ıslatılır. Ertesi gün, su dolu bir tencerede pişinceye kadar kaynatılır. Sonra suyu süzülerek bir kaba alınır. Üzerine sirke dökülerek bekletilir. İnce ince ve halka halka kıyılmış soğan, tuzla ovularak öldürülür. Sonra bol suyla tuzu akıtılır. Domates halka halka doğranır. Yeşil biber ve maydanozlar da ince ince kıyılır. Fasulyelerin üstü bunlarla süslenir. Zeytinyağ gezdirilir. Yuvarlak şekilde kesilmiş yumurtalar ve zeytin ile süslenir. Süslemek için Maydanoz, Siyah Zeytin yeterince Tuz, Pul Biber. İsteğe bağlı olarak, sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. FAVA Malzemeler : (4 kişi için) 2 bardak Kuru Bakla 2 adet Kuru Soğan 1 çay kaşığı Toz Şeker 2 çay bardağı Zeytinyağ 1 adet Limon 1 bağ Maydanoz 4 bardak Su Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Fava, Kabuğu soyulmuş ve kırılmış Kuru Bakladan yapılır. Favalık Bakla bir gece ıslatılır. Soğanlar rendelenir ve az zeytinyağında hafifçe pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine 4 bardak su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra suyu süzülmüş baklalar, şeker, tuz ilave edilir ve hamur haline gelene kadar pişirilir. Pişme bittikten sonra süzgeçten geçirilir. Servis tabaklarına alınır. Üzerine zeytinyağı ve limonun suyu gezdirilir. Siyah, yeşil zeytin, maydanoz ya da yeşil salata yaprakları ile süslenebilir. HUMUS Malzemeler : (4-5 kişi için) 250 gr Nohut 1 su bardağı Tahin 1 kahve fincanı Zeytinyağ 5-6 diş Sarımsak ½ su bardağı Su 2 adet limonun suyu Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Sumak Hazırlanışı : Nohut iyice pişirilir ve robottan geçirilir. Tahin, ezilmiş sarımsaklar, tuz, su ve limon suyu karıştırılır. Nohutla karıştırılır. Servis tabağına konur. Öte yanda bir tavada zeytinyağında kırmızı biber, sumak, kimyon kızdırılır ve bu karışım Humusun üzerinde gezdirilir. İsteğe göre üzerine, maydanoz, dereotu, kuru nane ilave edilebilir. İÇLİ KÖFTE Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Orta Yağlı Kıyma ½ Kg ince, Köftelik Bulgur 250 gr ayrıca yağsız Kıyma 2 adet Kuru Soğan 1 çay bardağı Ceviz İçi 5-10 bağ Maydanoz 2 yemek kaşığı Yağ tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber Hazırlanışı : Yağda ince kıyılmış soğan pembeleştirilir, üzerine yarım kilo kıyma konur. Ocakta hafifçe kavrulur ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine bir çay bardağı çekilmiş Ceviz İçi, kıyılmış Maydanoz, Tuz, Karabiber, Kimyon ve Kırmızı Biber konur. Bu İçli Köftenin içidir. Sıcak Suda Islatılmış ince bulgurun içersine 250 gr yağsız kıyma, tuz, biber, kimyon ve kekik ilave edilir. İyice yoğrulur. Bu bulgurlu çiğ kıymadan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak ıslatılmış avuçlar içersinde yumurta şeklinde yuvarlanır. Ancak üzeri parmaklarla şekillendirilerek, mümkün olduğunca inceltilir. Dolmalık biber gibi içi boş olan bu köftelere hazırlamış olduğumuz iç doldurulur. Ağızları kapatılır. Kaynamakta olan suya atılır. 20 dakika kadar haşlanır. Sonra sudan çıkarılarak süzülür. 1 yemek kaşığı yağda iki tarafı eşit kızartılır. Servis yapılır. Baharat seçimi isteğe bağlı olarak yapılmalıdır. Yine isteğe bağlı olarak, kızartılmadan, sadece haşlanmış olarak yenebilir. Servis yapılırken ince kıyılmış marul, domates ya da maydanoz ile süslenebilir. KARNABAHAR SALATASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 adet Karnabahar 1,5 kahve fincanı Limon 1 kahve fincanı Zeytinyağ 2 diş Sarımsak 1 adet Limonun Kabuğu Tuz Hazırlanışı : Karnabaharı buket buket ayırıp, bir tencereye koyun, üstüne çıkacak kadar su, limonun kabuğu ve tuz koyun. 5 dakika kadar kaynatın. Ateşi söndürüp sıcak suyun içinde bırakın. Suyun soğumasından sonra buketleri bir tabağa düzgün bir şekilde sıralayın. Dövülmüş 2 diş sarımsak ile 1 kahve fincanı zeytinyağ, ufak bir tabağın içinde çırpın. Bu karışımı servis tabağına sıraladığınız karnabahar buketlerinin üzerine gezdirin. En son 1 limonun suyunu da gezdirin. Malzeme düzenli bir şekilde yerleştirilirse, salata daha bir iştah açar KEREVİZ SALATASI Malzemeler : (6-8 kişi için) 2 adet orta yada 1 adet büyük boy Kereviz, 1 kase mayonez 1 su bardağı dövülmüş Ceviz 2 yemek kaşığı yoğurt Limon suyu 2 diş sarımsak süslemek için Dereotu yeterince Tuz, Pul Biber Hazırlanışı : Kerevizleri soyarak rendenin küçük tarafıyla rendeleyin. Kararmaması için hemen üzerine limon suyu gezdirin.Tel süzgeçte yıkayıp iyice sıktıktan sonra tuz serpin. Cevizi, yoğurt ve ezilmiş sarımsak eklenmiş mayonezi karıştırın. Şık bir tabağa yerleştirip üzerini dereotu ve pul biberle süsleyin. Kereviz vazgeçilmeyecek derecede yararlı bir besindir. Ancak kokusu özellikle çocukların hoşuna gitmez. Salata olarak ise kolayca yenilir. Ayrıca yapraklarını, özellikle haşlamalara koku ve lezzet vermesi için katabilirsiniz. KISIR Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 su bardağı İnce Bulgur 2 adet Kuru Soğan 2 adet Domates 1 demet Maydanoz 10 dal kadar Nane 1 bağ Taze Soğan 1 çay bardağı Zeytinyağ 1 bardak Su 1 tatlı kaşığı Biber Salçası 1 Limon Suyu (ya da varsa 1 çay bardağı Nar Ekşisi) Tuz, Kara Biber, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Çentilmiş kuru soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir. Salça eklenir ve ezilir. Üstüne aynı anda bulgur, tuz, karabiber, kırmızı biber, limon suyu, ufak ufak doğranmış domatesler ilave edilir. Pişirmeye devam edilir. Su ilave edilir. Ateş kısılır. Bulgur suyunu çekince ocaktan alınır. Ufak ufak doğranmış Taze Soğan, Maydanoz, Nane eklenir. Limonu (Nar ekşisi) ilave edilir. Karıştırılır. Servis tabağına konur. Marul yaprakları ve/veya asma yaprağı ile servis yapılır. MANTAR IZGARASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 Kg Mantar 1 adet Limon 1 fincan zeytinyağ Tuz, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Mantarlar iyice temizlenip, sapları kesilir. Kesik yerlere tuz serpilerek kızgın ızgaraya dizilir. Zeytinyağı, tuz ve isteğe göre acı yada tatlı kırmızı biber bir karışım haline getirilip, ortadaki çukur yere yerleştirilir. Mantarlar gevreyip, tatlı bir renk alıncaya kadar pişirilir. Servis tabağında düzgün sıralanarak sıcak sıcak sunulur. MAYONEZLİ TAVUK SALATASI Malzemeler : (6-8 kişi için) 1 adet haşlanmış Tavuk Göğsü, 2 adet Havuç, 1 adet Salatalık 2-3 adet Taze Soğan 2 adet Sivribiber 2 diş Sarımsak 1-2 kaşık Yoğurt 1 kase Mayonez ½ demet dereotu Tuz, Karabiber, Pul Biber. Hazırlanışı: Haşlanmış tavuk göğsünü derisini ayırarak iyice didikleyin. Tuz ve baharatlarla karıştırın. Diğer tarafta bütün sebzeleri yıkayıp ayıklayarak mercimek büyüklüğünde dilimleyin. Salatalığın sadece kabuğunu kalınca soyarak kullanın (Kabuğu kullanılacak). Doğrarken zorlanırsanız kısa süreli robottan geçirebilirsiniz. Ama fazla ezmeyin. Hepsini karıştırıp bir çay bardağı kadarını ayırın. Kalanını tavuklarla karıştırın. Mayonezle yoğurdu çırpın. Karışımı tavuk ve sebzelerle birleştirip iyice hallolmalarını sağlayın. Şık bir tabağa bunu yayın. Üzerini ayırmış olduğunuz renkli sebze karışımı ile süsleyin. MERCİMEK KÖFTESİ Malzemeler : (4-5 kişi için) 3 su bardağı Kırmızı Mercimek 1 adet büyükçe Kuru Soğan ½ Su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur 5-6 sap Maydanoz 2-3 sap Taze Soğan 1 tatlı kaşığı Salça Sıvı Yağ Yeni Bahar, Tuz ve Karabiber, Pul Biber Hazırlanışı : Kırmızı Mercimekler iyice haşlanır. Diğer yanda yağda çentilmiş soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine isteğe göre 1 tatlı kaşığı salça ilave edilebilir. Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir. Kavrulmuş soğan, salça karışımı, mercimeklerin içine ilave edilir. Bulgur, ufak ufak doğranmış Taze Soğan, Yeni Bahar, Tuz ve Karabiber ilave edilerek bir karışım haline getirmek üzere yoğrulur. Cevizden azıcık büyükçe parçalar alınarak parmak ya da yassı köfteler gibi şekillendirilir. Sıcak sıcak daha lezzetlidir. Ama soğuk da sunulabilir. İstenirse Kırmızı Pul Biber de ilave edilebilir. PATATES KÖFTESİ Malzemeler : (4-5 kişi için) 1 Kg Patates 2 su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur 1 demet Maydanoz 1 demet Nane 2 orta boy Kuru Soğan 1 çay bardağı ZeytinYağ 1 yemek kaşığı Biber Salçası Sıvı Yağ Tuz ve Karabiber, Kırmızı Pul Biber. Kimyon Hazırlanışı : Patatesler iyice haşlanır. Ezilir. Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir. Sonra patates, bulgur, tuz, kimyon ve kırmızı biber ile yoğrulur. Diğer yanda yağda çentilmiş soğan, zeytinyağ ve biber salçası ile kavrulur. Patateslerin içine dökülüp ityice karıştırılır. Soğuyunca, ince ince doğranmış nane ve maydanoz ilave edilerek yoğrulur. Avuç içine ceviz büyüklüğünde alınarak, çiğ köfte gibi sıkılır. Yeşil Salata yaprakları arasında ve soğuk servis yapılır. PATATES SALATASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 500 gr Patates 1 küçük demet maydanoz yada dereotu 1,5 kahve fincanı Zeytinyağ 1 kahve fincanı Sirke yada 1 adet Limonun Suyu 2 adet katı pişmiş Yumurta 10-15 adet Zeytin 3 adet Taze yada 1 adet Kuru Soğan Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Patatesler haşlanır. Kabukları soyulur. Halkalar yada üçgen parçalar halinde doğranır. Servis tabağına dizilir. Üzerine maydanoz ve/veya dereotu kıyılır. Taze Soğanlar yada halka halka doğranıp, tuzla ovularak öldürülmüş Kuru Soğanlar yayılır. İsteğe göre 2 adet katı yumurta dilimler halinde kesilerek salatanın üstüne ilave edilir. Zeytinler serpiştirilir. Zeytinyağı ile sirke ya da limon suyu ve tuz başka bir kapta çatalla çırpılır. Hepsinin üstüne gezdirilerek dökülür. Arzuya göre Kırmızı Biber de konabilir. PATLICAN SALATASI Malzemeler : (4-5 kişi için) 1,250 gr Patlıcan Zeytinyağ ½ kahve fincanı Sirke 1 adet Limon 2 diş Sarımsak Tuz Üstünü Süslemek İçin 2 adet Domates 1 adet Salatalık 2 adet Yeşil Biber 10 sap Maydanoz Hazırlanışı : Patlıcanları kuvvetli bir ateşe (ocak ya da mangal) arada bir çevirerek, her tarafını iyice pişiriniz. Pişen patlıcanların kabuklarını soyarak içini alınız. Patlıcan içlerini çatalla iyice ezerek, ince ay şeklinde doğranmış ve tuzla ovularak öldürülmüş Soğan, dövülmüş Sarımsak, Sirke, Zeytinyağ ile karıştırınız. Bu karışımı servis tabağının ortasına koyarak, etrafına Domates, Salatalık, Yeşil Biber ve Maydanozla süsleyiniz. PIRASALI KEK Malzemeler : (6 kişi için) 3-4 tane Pırasa 2 Patates 2 Yumurta 1 Su Bardağı Yoğurt 1 Su Bardağı Sıvı Yağ 1/2 demet maydanoz 4-5 kaşık beyaz peynir 2 Su Bardağı Mısır Unu 1 Paket Kabartma Tozu Tuz ve Karabiber Hazırlanışı : Karıştırma kabında bir bütün yumurta ile bir yumurtanın beyazını biraz tuz serpip çırpın. Sıvı yağ ile yoğurdu ekleyerek çırpmaya devam edin. Daha önceden yıkayıp incecik kıydığınız pırasayı, küp küp doğranmış patatesi, doğranmış maydanozu,ezilmiş peyniri, karabiber ve kabartma tozunu ilave edin. Daha sonra yavaşça mısır ununu koyarak kek kıvamında bir hamur oluşturun. Fırın tepsisini yağlayıp hazırladığınız karışımı tepsiye boşaltın. Üzerine kalan yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın. ZEYTİNYAĞLI ISPANAK SALATASI Malzemeler : (4 kişi için) 1/2 demet ıspanak, 1 yemek kaşığı pirinç, 1 tane kuru soğan, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, Yoğurt, Sarımsak, 1 kesme şeker tuz ve pul biber Hazırlanışı : Ispanakları ayıklayıp güzelce yıkayın ya da donmuş ıspanak kullanabilirsiniz. Tencereye 3 kaşık zeytinyağı ve piyaz doğranmış soğanı koyup hafifçe kavurun. Doğradığınız ıspanakları ve bir kaşık yıkanmış pirinci ilave edin. Biraz tuz ve bir kesme şeker ekleyin. Hiç su koymadan kısık ateşte pişmeye bırakın. Ispanak kendi suyunu salıp, tekrar çektikten sonra ateşten alıp, servis tabağına yayın. Ilındıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırın.Üzerini bir kaşık zeytinyağı ve pul biber ile süsleyin. Servis yaparken üzerine isteğe bağlı olarak başka baharatları da ekleyebilirsiniz |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.