![]() |
Guarana Guarana Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Guarana Guarana Hakkında BilgiGuarana, Guarana, Pauilina capana Familyası: Sabunağacıgillerden, Seifenbaumgewächse, Sapindaceae Drugları: Guaranatohumu: Guaranae semen Guaranatohumları bir takım işlemlerden sonra tozu veya pastası eldeediler ve bunlar kulanılır ![]() Botanik: Berezilyanın kuzeybatı Amazonabölgesinde yabani olarak yetişen bitki, zamanla Berezilyanın tamamına, Kolombiya, Kostarika vede Panama gibi ülkelerde yetiştirilmeye başlanmiştir ![]() ![]() ![]() Guarana birleşiminde en yüksek oranda koffein içeren bir türdür, diğer türlerde yoktur veya çok azdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Türkiyenin Akdeniz bölgesinde bahçelerde, diğer bölgelerde ise seralarda yetiştirilebilir ![]() Hasatzamanı: Guarana tohumları olğunlaştıktan sonra kapsülü açılır ve tohumları dökülmeye başladığı an, bütün tohumları toplanır ve kapsüllerden ayrılr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birleşiminde; Guarana Pastasının birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralıyabiliriz ![]() a-) Purintürevleri %3-8 arasında olup, bunun %2,5-7 Guaranin, %0,03-0,2 Theobromin ve %0,02-0,06 Theophyllin içerir ![]() b-) Tanintürevleri %6-12 arasında olup bununda %6 (+)- Catechin, %4 (-)- Epicatechin ve geri kalanını hidrolize (çözülmeyen) olmayan Taninlerden oluşurur ![]() c-) Ayrıca Karbonhidratlar, Mineraller ve Vitaminler içerir ![]() Tesirşekli: Tonik (vücudu dinçleştirici) vücuda calılık, tazelik ve dinclik vericidir ![]() Kulanilması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Halkarasında guaranatozu, patası veya tentürü aynı kahve gibi genelikle yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve isteksizliğe karşı kulanılırsada bu bitkiden çok daha faydalı bitkiler vardır ![]() Açıklama: Guaranaın birleşimindeki guaranin, koffein ve taninlerden oluşur ve bu nedenlede kahve veya çayın birleşimindeki koffeinden farklı şekilde etkieder ![]() ![]() Çay: Guarana pastasından 1-2g rendelenerek tozhaline getirilir veya varsa tozundan 1-2g alınarak 150-200ml kaynarsu içinde eritildikten sonra içilir ![]() Yantesirleri; Fazla içilmesi halinde birleşimindeki taninler midesi hasas olanlarda miderahatsızlığına sebep olabilir ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|