ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Guarana Guarana Hakkında Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=153044)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:44 AM

Guarana Guarana Hakkında Bilgi
 


Guarana, Guarana, Pauilina capana

Familyası: Sabunağacıgillerden, Seifenbaumgewächse, Sapindaceae

Drugları: Guaranatohumu: Guaranae semen
Guaranatohumları bir takım işlemlerden sonra tozu veya pastası eldeediler ve bunlar kulanılır.

Botanik: Berezilyanın kuzeybatı Amazonabölgesinde yabani olarak yetişen bitki, zamanla Berezilyanın tamamına, Kolombiya, Kostarika vede Panama gibi ülkelerde yetiştirilmeye başlanmiştir. Guaranın günümüzde bilinen 200 alttürü bulunmaktadır. Bunlardan en çok kulanılanı Paulina cupana olup, diğerleri sadece yetiştikleri yörelerde bölgesel olarak kulanılırlar.

Guarana birleşiminde en yüksek oranda koffein içeren bir türdür, diğer türlerde yoktur veya çok azdır. Yaprakları oval, uclara doğru sivri, kenarları kertikli, derimsi sertlikte, yeşilrenkli ve uzunca bir sap üzerinde üçlü bir şekilde bulunurlar. Çiçekleri 20-30sm uzunluğunda bir salkıma dizilmiş 60-90 küçük çiçeklerden oluşur. Çiçekleri küçük sarımsı beyaz dört taçyapraktan meydana gelir. Meyveleri olğunlaşıca içinden genelikle 1 nadiren 2 veya 3 adet nohut büyüklüğünde esmer, kahverengimsi kızıl tohumlardan oluşur. Tohumlar olgunlasınca kapsülleri çatlayarak tohumları saçılır.

Yetiştirilmesi: Türkiyenin Akdeniz bölgesinde bahçelerde, diğer bölgelerde ise seralarda yetiştirilebilir.

Hasatzamanı: Guarana tohumları olğunlaştıktan sonra kapsülü açılır ve tohumları dökülmeye başladığı an, bütün tohumları toplanır ve kapsüllerden ayrılr. Guarana tohumları Kızılderililer tarafından balıkdişi ile ezilir. Amazonada yetişen ve Kemikkiran diye anIlan balığın cenesinde yüzlerce küçük diş bulunur. Bu çene ile tohumlar havanda içine biraz su katılarak hamur gibi yoğrulur ve çeşitli şekiller genelikle kangal sucuğu veya sosis formu verilir. Form verilmiş olan bu maddeye “Guarana Pastası” denir. Bu pasta 40-50 gün kükürtlü ateşte kurutulur. En kaliteli guarana pastasi Berezilyanın kuzeybatı Maura şehri ve civarında imaledilir.

Birleşiminde; Guarana Pastasının birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralıyabiliriz.

a-) Purintürevleri %3-8 arasında olup, bunun %2,5-7 Guaranin, %0,03-0,2 Theobromin ve %0,02-0,06 Theophyllin içerir.

b-) Tanintürevleri %6-12 arasında olup bununda %6 (+)- Catechin, %4 (-)- Epicatechin ve geri kalanını hidrolize (çözülmeyen) olmayan Taninlerden oluşurur.

c-) Ayrıca Karbonhidratlar, Mineraller ve Vitaminler içerir.

Tesirşekli: Tonik (vücudu dinçleştirici) vücuda calılık, tazelik ve dinclik vericidir.

Kulanilması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Guarana yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin konsentrasyon zafiyetine karşı Limon-, Yulaf-, Çemen-, Alıç-, Ginseng-, Ginkgo-, Kuşburnu-, ZYE preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.
b-) Halkarasında guaranatozu, patası veya tentürü aynı kahve gibi genelikle yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve isteksizliğe karşı kulanılırsada bu bitkiden çok daha faydalı bitkiler vardır.

Açıklama: Guaranaın birleşimindeki guaranin, koffein ve taninlerden oluşur ve bu nedenlede kahve veya çayın birleşimindeki koffeinden farklı şekilde etkieder. Oysa guaranadeki koffeinin taninden ayrılması zaman alır ve etkiside uzun sürer.

Çay: Guarana pastasından 1-2g rendelenerek tozhaline getirilir veya varsa tozundan 1-2g alınarak 150-200ml kaynarsu içinde eritildikten sonra içilir.

Yantesirleri; Fazla içilmesi halinde birleşimindeki taninler midesi hasas olanlarda miderahatsızlığına sebep olabilir. Bana göre bir çok güzel etkisi olan çörek, elma, limon, veya kuşburnuçayı içerdiği mineraller ve vitaminler vede tadı nedeniyle isminden başka bir özeliği olmayan guaranaya tercih edilir.

Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.