![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)Hüroğlu Akıldan mantıktan dışarıya çık Şerefsizlik şeref olduktan sonra Sağlam yapı koyma hepisini yık Şerefsizlik şeref olduktan sonra Kahpelik pirensip döneklik usul İnsanlık icabı düşünme nasıl Hüroğlu sözünü bitir velhasıl Şerefsizlik şeref olduktan sonra 1938 yılında Şarkışla’da doğmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1961 yılından itibaren, Şarkışla’nın Kadılı mezrasındaki Çoban Mehmet (Can)’dan feyz alarak şiir söylemeye başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserlerinden bazıları: Ters Öğüt Destanı Akıldan mantıktan dışarıya çık Şerefsizlik şeref olduktan sonra Sağlam yapı koyma hepisini yık Şerefsizlik şeref olduktan sonra Eline geçeni aşırmaya bak Doğru gidenleri şaşırmaya bak Herkese tuzak kur düşürmeye bak Şerefsizlik şeref olduktan sonra Doğruyu söyleme azdır kulları Barikat kur kapat bütün yolları Punduna düşürüp bağla yolları Şerefsizlik şeref olduktan sonra İyilik edene götülük getir Dedenden babandan üst yana otur Saygının boynuna salla bir satır Şerefsizlik şeref olduktan sonra Vatana millete eyleme kaygı Ecdada ataya gösterme saygı Boynuna yük olur taşıma duygu Şerefsizlik şeref olduktan sonra Altına çavdar koy üste arıyı Nohuda sözü ver getir darıyı Davar güder isen eksilt sürüyü Şerefsizlik şeref olduktan sonra Beyaza kara de karaya beyaz Varlığında taşı sahtece bir naz Tavuklardan vazgeç geliyorsa kaz Şerefsizlik şeref olduktan sonra Kabul etme kardaşlığı eşliği Azgınlığı getir kaldır hoşluğu Merdane durana eyle puş(t)luğu Şerefsizlik şeref olduktan sonra Tuttuğun her işe hileleri kat Ucuza aldığın çok pahalı sat Garibe kast eyle masumlara çat Şerefsizlik şeref olduktan sonra Kahpelik pirensip döneklik usul İnsanlık icabı düşünme nasıl Hüroğlu sözünü bitir velhasıl Şerefsizlik şeref olduktan sonra Dünya Varımız harcattı oğlu kıza Her nemiz var ise aldı tüketti Doldurdu meşakket derunumuza Felek bizi büklüm büklüm bük etti Hırka verdi kuşak verdi şal verdi Hane verdi tarla verdi mal verdi Evlat verdi uşak verdi döl verdi Çok yükledi sırtımıza yük etti Ağzımızda dişlerimiz söküldü Kele döndü saçlarımız döküldü Belimiz iki kat oldu büküldü Üstümüze çöktü bizi çökertti Kızgın korda kavrum kavrum kavurdu Ucuz davarımı tepti devirdi Kerpicimi toza kattı savurdu Attı bu alemden sildi yok etti Aç gezdirip gösteriyor tok gibi Verdiğini geri aldı çok gibi Fukaranın haznesinde yok gibi Bekittikçe yüzlerini bekitti Şaşkın yolcu iki de bir duraklar Ustasından öğrenirler çıraklar Ayağımız fena sıktı çarıklar Bir zamanlar ıstırabı çok etti Harmanı yanandan öşür alınmaz Zalim grubuna teslim olunmaz İnsafsız olanda vicdan bulunmaz Zulmün kastı Hüroğlu’nu şok etti Usul Usul Yer yüzündeki pirleri Tanıyorum usul usul Evliya ile erleri Anıyorum usul usul Âşıkların başlarıyla Hüda sırrı işleriyle Gözlerinde yaşlarıyla Yunuyorum usul usul Bilmediğim belleyerek Yâr adını dileyerek Aşk badesi yollayarak Sunuyorum usul usul Yeni yeni yol belliyom Çeşit çeşit dil belliyom Hal içinde hal belliyom Sınıyorum usul usul Soruyorum sarıyorum Aynı yerde duruyorum Görenleri görüyorum Kanıyorum usul usul Aklım yetmiyor sözüme Sürme çektiler gözüme Tek çıngı* düştü özüme Yanıyorum usul usul Hüroğlu’yum hürler ile Kolay ile zorlar ile Ben kendimi birler ile Sanıyorum usul usulAynaya Baktım Bir gün hatırladım aynaya baktım Param parça olmuş yaralanmışım Bir yıkık duvarın üstüne çıktım Tepem üstü düşüp yaralanmışım Epeyce düşündüm aklım yokladım İrkilerek birden bire hopladım Kör hançeri ciğerime sapladım Yaram ilaç olmuş çarelenmişim Bülbüllük taslayıp güle konarken Oturmuşum yürüyorum sanarken Geçitler yoklayıp boyum sınarken Arklarda boğulup derelenmişim Edepten erkandan huydan okuyup Atadan ecdattan soydan okuyup Olura olmaza meydan okuyup Saf dışı atılıp kürelenmişim Bundan böyle ahd eyledim ahd olsun Umur olsun gayret olsun ceht olsun İster essah** olsun ister saht’olsun İkisinden birden aralanmışım Sefil tabanlarım akılsız başım Yüksek dağlar gibi çoğaldı kışım Hep sıfıra çıktı hayalim düşüm Vakitsiz uykuya kiralanmışım Ses dinlerdim bağlamadan tumburdan Dolmuş kulaklarım zambur zumburdan Bilmem kel başımdan bilmem kamburdan Silinmiş ak yazgım turalanmışım*** Özüme bir nişan takıyom derken Seyredip âleme bakıyom derken İçimi dışımı yıkıyom derken Şüphe piresiyle pirelenmişim İbret aldım evvel ile ahirden Emeklerim boşa gitmiş kahirden Şifa diye çok içtiğim zehirden Tenim göz göz olmuş berelenmişim Dünya hay huyuna koştum ha koştum Düz yol arar iken sarplara düştüm Hüroğlu morarmış rengine şaştım Beyazlık ararken karalanmışım Titriyor Kaynıyor vücudum yanar dağ gibi Ruhum sızılıyor dizim titriyor Seda fışkırıyor aynı laf gibi Bağrım kavruluyor özüm titriyor Güzeller şahından dilek dilerken Mihrabına durup niyaz kılarken Arzulayıp seher vakti melerken Dilim dolaşıyor sözüm titriyor Varım sarf ederim gönül yapmaya Âşığım arlanmam yare tapmaya Niyet eyleyince elin öpmeye Kirpik seğiriyor yüzüm titriyor Gönülden gönüle yâre varınca Huzur alıp divanına durunca Didarını cemalini görünce Kaşlar ağarıyor gözüm titriyor Canlar mı dayanır nazlı nazına Doya doya bakılır mı yüzüne Tezene vurunca gönül sazına Teller üzülüyor sazım titriyor * çıngı : kıvılcım ** essah : sahih, gerçek, doğru *** turalanmak : talihi aksi gitmek |
![]() |
![]() |
![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)HUZURİ Sarı saç üstüne sarışın yazma Yakışır başına kurban olduğum Çıldırtma aklımı karşımda gezme Gözüne kaşına kurban olduğum Asıl adı Ali Coşkun'dur ![]() ![]() ![]() ![]() Yirmi yaşına kadar medrese öğrenimi gören Huzuri, medreseden ayrıldıktan sonra uzun bir geziye çıkmış ve Kafkasya'dan geçerek Kırım'a kadar gitmiştir ![]() ![]() ![]() Zaman zaman sazını alarak gezilere çıkma alışkanlığını bütün ömrü boyunca sürdüren Huzuri, Ankara, İstanbul İzmir gibi büyük şehirleri de dolaşmıştır ![]() ![]() ![]() Koşmalar 1 Safayı ararken düştün cefaya Görünmez ok ile vuruldun gönül Minnet eylemezken yoksula baya Vardın çok kapıdan sürüldün gönül Cahil ile otururdun kalkardın Yapmadığın gönülleri yıkardın Coşkun çaylar gibi durmaz akardın Şimdi dalgalanıp duruldun gönül Huzuri sözüne inanmaz idin Ayılıp gafletten uyanmaz idin Heva ve hevesten usanmaz idin Çok dolaştın ahır yoruldun gönül 2 Sarı saç üstüne sarışın yazma Yakışır başına kurban olduğum Çıldırtma aklımı karşımda gezme Gözüne kaşına kurban olduğum Kirpiklerin susamıştır kanıma Dök kanımı keşke otur yanıma Sana gelen her dert gelsin canıma Nevreste yaşına kurban olduğum Garibim insaf et gönlüm şad eyle İyliğin söylensin yahşı ad ile Huzuri'yi ya öldür ya azat eyle Eşiği taşına kurban olduğum |
![]() |
![]() |
![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)Hodlu Noksani Kader layık gördü gurbet elini Gönlümü sılada eğlerken gördüm Erken kalkıp hazırlığa başlarken Çorap çamaşırı bağlarken gördüm Gel vazgeç Noksani gurbet karından Asla fayda yoktur dünya varından Git al muradını kendi yarinden Dermansız devayı sağlarken gördüm 1922-1964 ![]() ![]() ![]() Aşık edebiyatıyla içiçe olan ağabeylerinin de bilgilerini aktarmalarıyla aşıklık geleneğini küçük yaşlarda öğrendi ![]() Önceleri aşıklık geleneğinde şiir ve türküleri ezberleyip kaydeden Aşık Noksani, yaklaşık 18 yaşlarından itibaren kendi de şiir yazmaya başladı ![]() ![]() ![]() İlkokul öğrenimi olmasına karşın babası ve ağabeyinden Arapça ve kısmen Farsça öğrendi ![]() Şiirlerinde zaman zaman Sümmani ve Şenlik gibi Farsça etkiler görülmesine karşın ağırlıkla yalın Türkçeyi kullandı ![]() Şiirlerinde genellikle aşk ve doğa konularını işledi ![]() ![]() Öldüğünde geride, kendi şiirleri dışında Sivaslı Aşık Talibi'den Hodlu Şamili'ye dek birçok aşığın türkü ve şiirlerinden oluşan yüzlerce sayfayı bulan elyazması ve daktilo edilmiş notlar bıraktı ![]() Hodlu Noksani'ye ilişkin bir araştırma Bekir Karadeniz tarafından "Hodlu Noksani Yaşamı ve Şiirleri" (2000) adıyla yayımlandı ![]() Eserlerinden bazıları: Belasıdır Kimse rızasıyla çıkmaz vatandan Lakin ab u dane dar belasıdır Meşakkatle püryan oldu her yanım Namerdin töhmeti ar belasıdır Çok kimseler ayran bulmaz içime Gözü yoktur bu dünyada geçime Altmışında kır karışmaz saçıma Berduşluk temelde har belasıdır Yolu düşmez bu dünyada yokuşa Kurban kessen eli gitmez bir işe Sevdasını vermiş alış verişe Zararı var ise kar belasıdır Gönlünü verenler var zanaata Zanaatın yoksa gir kanaata Çalışıp kazanıp kon saltanata Fazla zengin olmak zor belasıdır Neden sana mevlam az taksim etmiş Taksimde kısmetin yapana atmış Herkes çalışırken Noksani yatmış İdare midare var belasıdır Benim İçin Nedendir de zalim felek nedendir Yağan yağmur ile kar benim için Artıyor günbegün dert ile keder Niye bir kez gülmez yar benim için Eller gül gönderir daim dostuna Kahpe felek düşmüş benim kastıma Gözün dikmiş mezarımın üstüne Geniş dünya şimdi dar benim için Görünmez dağların başı dumandır Kaldım gurbet elde halim yamandır Yatarım burada hayli zamandır Derdi çekmek olur ar benim için Dahi mihnet çekti erlerin eri Nuş etti şerbeti dünyanın varı Geçen günler geçti dönmezler geri Bilmem daha neler var benim için Bilmem bir günümü hayli zamandır Yağar boran tipi karlı dumandır Noksan bu dünyada halın yamandır Belli ki yaşamak zor benim için Bulunmalı Bu gönlüm çok sever güzel methini Güzelde yangına sel bulunmalı Bakması mest eder cansız yatanı Gülerken yanakta hal bulunmalı Gezerken ceylandır bakarken maral İnce narin değil tam orta karal Gezmesen o bağda solmadan saral Sevda bahçesinde gül bulunmalı Güzeli bulmalı eyyam deminde Yoktur bir kusuru hub endamında Bulmalı eşini tıfıl çağında Sinesi üstünde el bulunmalı Ölçülmez güzelin asla kıymeti Herbir yerde olur onun rağbeti Dinlenir mecliste olsa sohbeti Güzelde hünerli dil bulunmalı Herbir mahlukatı mevlam yarattı Kimini çok kimin bir karar etti Güzelin gamzesi canlara battı Böyle güzellere kul bulunmalı Güzel olan her dernekte seçilir Verse bir kadehte zehir içilir Gezdiği yerlerde güller açılır Güzelde eda naz fel bulunmalı Nedendir Noksani fazla yazarsın Az şeylerden sinirlenir azarsın Bir gün olur tatlı candan bezersin Alemde cennete yol bulunmalı İstanbul Gönlüm hasret kaldı köşke seyrana Bakarım uzaktan yaslı İstanbul Bilmem nasip midir bir daha gezmek Ağlarım gözümde tuzlu İstanbul Görünür uzaktan baksan camiler Dizilmiş sıraya evler haneler Gezer sokaklarda çiftler sunalar Övmeye münasip süslü İstanbul Her dakika vardır mevcut vesayet Otobüs taksi tramvay transit İstasyonu iskelesi müsait Yoktur bir emsali özlü İstanbul Gezerken olmalı cepte bol paran Parasız gidene gezmesi haram Zevki eğlencesi her saat her an Seyirli neşeli sazlı İstanbul Gelir vesayetler Garp ile Şarktan Gezmekten doyulmaz sinema parktan Çokları kahrolur hasta yatmaktan Elemli kederli gizli İstanbul Belli olmaz gecesiyle gündüzü Farkedilmez sonbaharı yaz kışı Denizleri tepeleri var düzü Yokuşlu engelli düzlü İstanbul Her yandan üstündür süslü Beyoğlu Ne hoş görünüyor bak Cağaloğlu Çok fazla gezemem yüreğim dağlı Şanı üç beş değil yüzlü İstanbul Haydarpaşa Eminönü Üsküdar Gezmeyenler bu dünyadan küs gider Görenlerde elem kalmaz yas gider Kahırlı mihnetli nazlı İstanbul Gözün açıp bu aleme baksana Gezmek lazım Eminönü Taksim'i Fazla yazıp kederlenme Noksani Bedeldir dünyaya bizli İstanbul Gördüm Kader layık gördü gurbet elini Gönlümü sılada eğlerken gördüm Erken kalkıp hazırlığa başlarken Çorap çamaşırı bağlarken gördüm Aldım da çantamı çıktım kapıya Nazar ettim bağ bostana yapıya Değer vermem mala mülke tapuya Yarimi peşimden ağlarken gördüm Yola çıktım ayaklarım gitmiyor Yokuşu çıkmaya dizim tutmuyor Ah ederim elim yare yetmiyor Hasretlik gönlümü dağlarken gördüm Bilmem nasip midir yoksa ki kader Kimseye küsemem böyle mukadder Gittikçe gönlümü aldı bir keder Bahar seli gibi çağlarken gördüm Gel vazgeç Noksani gurbet karından Asla fayda yoktur dünya varından Git al muradını kendi yarinden Dermansız devayı sağlarken gördüm Kalmadı Bir dinleyen yoktur derdimi desem Asla bir meslekte elim kalmadı Çok başvurdum sağa sola fayda yok Döktü yaprak gazel gülüm kalmadı Daim arz ederim ticaret karı Asla sevmez oldu evdeki karı Arayan bulurdu serveti varı Soramam kimseye dilim kalmadı Üç beş kuruş bulunurdu arasan Şapkam kopmuş saçlarımı tarasan Çıra yakıp meteliği arasan Gitti kazanç servet pulum kalmadı Gitmez hayalimden aşk-ı ateşim Silsem de tükenmez gözümden yaşım Ezelden yoksulluk boşlamaz peşim Savruldu dumanım külüm kalmadı Geçti bir devranım tıfıl çağlarda Bülbül sesi dinler idim bağlarda Vardı sürüm çobanlarım dağlarda Şimdi seyretmeye malım kalmadı Yorulmadan yüce dağlar aşardım Bulanmadan kaynayıp da coşardım Rençperliğe beş on boyun koşardım Büküldü kametim belim kalmadı Halılar yerinde yoktur hasırım Düşündüm taşındım bilmem kusurum Sular akmaz kol vermiyor mısırım Düşsem tutunacak dalım kalmadı Şimdi ticaretim yolcu bacından Dizlerimde can yok öldüm acımdan Kar edemem kuvvetimden gücümden Gitti kuvvet derman halim kalmadı Gönül müpteladır daim güzele Yaprağım yok bağlar hasret gazele Akla gelir bir Murgul'u tazele Başka da gidecek yolum kalmadı Sabreyle Noksani dert ile zora Yokuşta yorulan bir düze vara Bir gün devredersin kara toprağa Görsem sağ tarafı solum kalmadı Olmayınca Gönlüm ister meramına ermeyi Neyleyim talihim var olmayınca Çok isterim bülbül sesi duymayı Bülbül gülü sevmez har olmayınca Nasihatim gezme gönül yabanda Bir umudum kaldı karasabanda Düşmüşüm efkara iş yok tabanda Gönül ziyan eder kar olmayınca Devrettim otuzu kırka yüz tuttum Hiçbir gün gülmedim daim yas tuttum Bir dem için bir ateşi dost ettim Yandırır cismimi kar olmayınca Gözüm yaşı akar eli işlemez Bülbül figan eder gülü beslemez Gönül verip yar kolunu yaslamaz Dostun seni sevmez yar olmayınca Feryat eder daim sende kar bülbül Ah eder bülbülü için gonca gül Yüz bin mihnet etsen yine eldir el Kalpte senin için ar olmayınca Hoşa gider güzellerin oynağı On sekizde yakar gönül sığnağı Terkedemez güzel seven sevmeyi Bulanıp da sonra dur olmayınca Kader gül demezse asla gülünmez Gönül kuşu pervaz etse yorulmaz Dostun güzel olsa yine sarılmaz Baştan iki gönül bir olmayınca Bu sene kısmet çok fazla gezdi Gözüm gördüğünü elim de yazdı Zalim gurbet elden usandı bezdi Noksan Hod'da durmaz zar olmayınca |
![]() |
![]() |
![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)Hisarlı Ahmet (İnegöllüoğlu) A İstanbul Sen Bir Han Mısın Varan Yiğitleri Yudan Sen Misin Gelinleri Yarsız Goyan Sen Misin Gidip De Gelmeyen Yari Ben Neyleyim Vakitsiz Açılan Gülü Ben Neyleyim Babam 1908’de KALE BALA denilen Kütahya ilinin çekirdeğini oluşturan Yukarı Hisar’ da dünyaya gelmiş ![]() ![]() ![]() Delikanlılık döneminde; gençlerin evlerde toplanarak eğlendikleri ve sohbet ettikleri GEZEK’lerde üç telli bağlama ile tanışmış ![]() ![]() ![]() Örf ve adetlerin yaşatıldığı, görgü kurallarının ve birlikte yaşamanın pekiştirildiği Gezekler de müzik oyun başladığında sohbet bırakılır, yeme içme durur, derlenip toparlanılır ve sessizce dinlenilir, seyredilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Genç kızların aynı tür toplantısına da KIZLAR İÇİ denir ![]() ![]() Askerlik çağına geldiğinde koltuk altına aldığı bağlaması ile kıt’aya teslim olan babam Topçu askeri olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzaffer Sarısözen 'in daveti üzerine 1942'de ekip olarak Ankara radyosuna gidilmiş ![]() ![]() Ailevi radyoda kalmayan babamın kahvehanesi Aşık Veysel, Aşık Davut Sulari gibi gezginci ozanların ve radyo sanatçılarının uğrak yeri olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk destanlarını ezbere bilir, türkülerin kaybolması ve yozlaşması endişesiyle bunları bir kitapta toplama arzusunu da ne yazık ki sağlığında yerine getiremedi ![]() ![]() ![]() Hisarlı Ahmet den alınan bazı türküler: A İstanbul Sen Bir Hanmısın, Yağmur Yağar, Kütahya'nın Pınarları, Menberi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)Hilmi Şahballı Karlı dağların ardından Yare doğru yürüyorum Yunus'un feyiz aldığı Yere doğru yürüyorum Şahballı'm konan göçecek Dünya fani ölüm gerçek Kula şefaat edecek Er'e doğru yürüyorum Hilmi Şahballı 01 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllarca yurtdışında bir çok ülkeyi gezmiş, Türkülerimizi okuyarak Türk kültürünün yayılmasına yardımcı olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Etkilendiği şair ve aşıklar ise: Hayati Vasfi Taşyürek, Aşık Mahzuni Şerif, Abdurrahim Karakoç, Aşık Veysel, Neşet Ertaş, Halit Araboğlu, Yusuf Polatoğlu'dur ![]() Çalışmaları arasında ayrıca 55 adet plağı, 5 adet filmi vardır ![]() Ayrıca : Kanal 6'da 50 bölüm Türkü Pınarı Programı; TGRT'de 100 bölüm Ozanların Dilinden Programı; 3 Yıl Merhum Sn ![]() ![]() Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin vermiş olduğu "2001 yılının Altın Adamları" ödülüne layık görülmüştür ![]() Sanat hayatına 35 senesini vermiş 30 ![]() ![]() Evli ve 5 çocuk babasıdır ![]() Eserlerinden bazıları: YÜRÜYORUM Karlı dağların ardından Yare doğru yürüyorum Yunus'un feyiz aldığı Yere doğru yürüyorum Kâh atlıyım kâh yayayım Hangi derdime yanayım Ben bu âlemde rüyayım Sırra doğru yürüyorum Şahballı'm konan göçecek Dünya fani ölüm gerçek Kula şefaat edecek Er'e doğru yürüyorum ÇOBAN ŞAHBALLI Bir köyümüz vardı baykuşu çoktu Yıldızları saya saya büyüdük Fakir yoksulduk ya anlımız aktı Karda kızak kaya kaya büyüdük Anam teşt içinde yurdu başımı Bizi çimdirirken gör telaşını Bazlamaya katık yaptım aşımı Teh dürümü yiye yiye büyüdük Kışın dam loğlardık kürürdük karı Av avlardık bulamazdık avcarı Ne pantol bilirdik nede şalvarı Uzun fistan giye giye büyüdük Dut toplamak için ağaca çıkardık Ölümden korkmazdık daldan sarkardık Horozun sesine erken kalkardık Ezan sesi duya duya büyüdük Sarılar köyündür oban Şahballı Dilde destan elde saban Şahballı Boşa büyüklenme Çoban Şahballı Dağda davar yaya yaya büyüdük DUYGUNUN ESERİ Güzel seni sana tarif edeyim Çünkü sevda vardır yolun ucunda Gönül uslanmıyor nere gideyim Bülbülün figanı gülün ucunda Ne kadar meth etsem az geliyor az Hepsi sende mevcut cilve, iş ve naz Yanakların elma dudağın kiraz Sandım bal akıyor dilin ucunda Gözlerin şaheser kirpiğin oktur Gülüşün ölümcül hastaya doktor Velhasıl cihanda menendin yoktur Sanki bir gül açmış dalın ucunda Hilmi Şahballı'yım alayım kadan Görünüşün berrak bir duru sudan Kavuşmadan göz edersem dünyadan Ruhum görmek ister salın ucunda VAKTİ DOLANA KADAR Zerre zerre arı çiçekten balı Süzer gider vakti dolana kadar Rüzgar ıslık çalar doğa sevdalı Tozar gider vakti dolana kadar Gelinin iffeti havası duvak Harç sağlam olmazsa dökülür suvak Merteklik olunca kesilir kavak Uzar gider vakti dolana kadar İyi düşün dostum bu dünya var ya Bazen yüze güler bazen angarya Yıldızlar sandaldır gökyüzü derya Yüzer gider vakti dolana kadar AĞLIYOR Suçsuz yere bir hücreye atıldım Kırıldı kalemler ferman ağlıyor Kendi dostlarımca taşa tutuldum Bendeki dertlere derman ağlıyor Malımı mülkümü ettiler tapu Sonunda yüzüme kapandı kapı Kendinden olunca baltanın sapı Toprak sancılandı orman ağlıyor Âşıklar çalardı yanık sazları Şahballı ordaydı bahar yazları Yaylada yas tutmuş Yörük kızları Çıkrık boynun bükmüş kirmen ağlıyor O DA YANDI BEN DE YANDIM Derman bulunmaz yaraya Oda yandı bende yandım Dağlar girince araya Oda yandı bende yandım Kerem'sen Aslı'yım dedi Can bağımı hedefledi Ben yandıkça yar üfledi Oda yandı bende yandım Şahballı'm neydim ne oldum Yüze güleni dost bildim Ne güldürdüm nede güldüm Oda yandı bende yandım EFENDİ Şu dağların arkasında köyüm vardır efendi Ne okul ne suyum vardır efendi Bir çift tatlı sözcük sizden Hemen bağlanırız özden Alkış bizden şak şak bizden Değişmeyen huyum vardır efendi Borçlu doğuyor bebekler Bir derdine bini ekler Perişanlık hat safhada Anadolu hizmet bekler efendi Şu dağların arkasında hastam vardır efendi Ne doktor ne ilaç vardır efendi Yine ben oldum aldanan Yüze güleni dost sanan 5 yılda bir hatırlanan oyum vardır efendi Sizler eğlenirken barda Açlıktan ölenler burda Yediğiniz lokmalarda Payım vardır efendi Şu dağların arkasında acım vardır efendi Dertli anam bacım vardır efendi Melhem olan yok yaraya emekler gitti araya Yazık fakır fukaraya kıyım vardır efendi At gözlüğü takmış göze Tepeden bakarlar bize Diyeceğim vardır size Rüyam vardır efendi ANLATAMADIM Ömrüm geldi geçti boş hayallerle Bir türlü ben beni duyuramadım Hiç vefa görmedim sevdiklerimden Derdimi kimseye anlatamadım Boş kovaya damla oldum dolmadı Doluya damladım dolu almadı Son şansımdır hiç ümidim kalmadı Bir türlü ben beni duyuramadım Şansımı aradım kaçtı fizana Ümitlerim düştü kaynar kazana Gülüp geçtim moralimi bozana Kendimi kimseye anlatamadım Gülüp eğlenmeyi çoktan unuttum Yazık oldu gençliğime yas tuttum Ben çevremi ben annemi unuttum Bir türlü sesimi duyuramadım YAYLA KIZI Yayla kızı neden benden kaçarsın Sensiz gitmek mümkün değil Sevdiğim Kuşlar gibi yükseklerden uçarsın Elin tutmak mümkün değil Sevdiğim Benliğimi sevgin ile sardırdın Şu Başımı taştan taşa vurdurdun Bezirganım işlerimi durdurdun Alıp satmak mümkün değil Sevdiğim Sen lale sümbülsün kırmızı gülsün Biraz himmet eyle Şahballı gülsün Menekşemi güzel sen mi güzelsin Ayırt etmek mümkün değil Sevdiğim CEVİZ AĞACI Hani biri vardı yıllar öncesi Yaprağın yolardı o benim işte Kazmayla kürekle arık yaparak Bahçeyi sulardı o benim işte Akşam sabah hiç gölgenden çıkmazdı Tembel yatar işe güze bakmazdı Bir atkısı vardı hiç bırakmazdı Boynuna dolardı o benim işte Ayaklarım yalın yırtıktı yakam Bir canlı kuluyla olmazdı şakam Bir kırık saz ile nefreti makam Söylerdi çalardı o benim işte Bazen başı ipe giden gibiydi Bazen ruhsuz kalmış beden gibiydi Bazen suyu kesik fidan gibiydi Açılır solardı o benim işte Kuşlar uçamazdı senin gölgende Çünkü lastik sapan var idi bende Yoğurt pekmez yerken koyu gölgende Parmağın yalardı o benim işte Hatırlıyor musun bak geldi yine Yumruğun vururdu hep sinesine Deliler misali kendi kendine Ağlardı gülerdi o benim işte Bir Şahballı vardı sorma ne için Şimdi hatırladın kavruldu için Komşu kızına hoş görünmek için Hep namaz kılardı o benim işte |
![]() |
![]() |
![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)Hacı Taşan (Mahalli Sanatçı ve Kaynak Kişi) "Türkü Yozgat'da doğar, Kırşehir'de oyun havası olur, Keskin'de elenir ![]() Keskin'deki folklorik oluşum ve Keskin türkülerinin anonimleşme sürecindeki farklı ve ağırlıklı yerini vurgulayan bu söz, bir bakıma birbiriyle komşu bu üç yörenin karekteristik özelliklerine de işaret eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet "Keskinli mahalli sanatçı Hacı Taşan"ı ülke genelinde tanınan bir sanatçı yapan kültürel ve müzikal ortama şimdi biraz yakından bakalım ![]() 1930'da doğan Taşan, aslen Kırtıllar köyünden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün artık terkedilmiş metruk bir köy görünümündeki Kırtıllar'ı, başta ekmek parası derdi olmak üzere, çeşitli sebeplerle zaman içinde herkes terk eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muharrem Ertaş'ın çırağı Muharrem Ertaş, Hacı Taşan'ı yanına alarak bugün hala bu müziğin hem öğrenildiği hem de en çok icra edildiği mekanlar olan düğünlere götürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1970 'lerden sonra önce radyo ve plak, daha sonra da televizyon ve kaset gibi kitle iletişim araçlarını kullanarak daha geniş bir pazara seslenme imkanına kavuşan yöre sanatçıları, yine de düğünlerde çalmayı hiçbir zaman bırakmamışlardır ![]() ![]() Ve böylece zaman içinde kendiliğinden oluşan o çok büyük mahalli şöhretin dar kalıplarını kırarak geniş kitlelere ulaşan, hatta tüm Türkiye'ye seslenen, o yöreye mensup ilk mahalli sanatçı merhum Hacı Taşan olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neşet Ertaş'ın elinde sazı ile "radyoevine çıkmak" için ilk defa Ankara'ya gelişi de bu olaydan sonradır: "Baktım bir gün radyoda Hacı emmim türkü söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserleri : Hacı Taşan'ın repertuar itibarıyla yöresinin dışına pek çıkmadığını görüyoruz ![]() ![]() Son yıllarında, Pir Sultan Abdal, Deli Boran, Seyit Süleyman, Derviş Ali ve Dertli gibi halk şairlerinin şiirlerini çeşitli formlarda ezgilendiğini görüyoruz ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() Birinci kategoriye giren pek çok türkünün yanında, Keskin Samahı olarak da anılan "Döndün mü benden yüzü dönesi" sözleriyle başlayan eser, Hacı Taşan'ın repertuarında bir istisna teşkil etmekte ![]() ![]() ![]() ![]() "Necati adında çok sevdiğim bir dostum vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavır ve üslubu Merhum Hacı Taşan'ın, bir Muharrem Ertaş gibi tiz perdelerde de aynı gücü ve parlaklığı koruyan tiz bir sesi olmamasına rağmen, kendi rengi ve sınırları içinde güçlü bir sese sahip olduğunu söylemek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orta Anadolu müzik geleneğinde kendine has bir çizginin temsilcisi olan Hacı Taşan'ın sanatı ile ilgili elbette çok şey söylenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ailesi Aslen Yozgat/ Yerköy'ün "teflek" abdallarından olan karısı Naile Taşan, en küçük oğlu Sondur Taşan'la birlikte, Akdere'de, metruk bir gecekonduda kendi tabiri ile "çile doldurmaya devam ediyor" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Repertuarındaki bozlaklar arasında göçebe Türkmen aşiretlerinden biri olan Cerit aşiretinin göç ve iskan meseleleri ile ilgili bozlaklar da bulunan Taşan'ın Cerit Türkmenlerinden olma ihtimali hayli kuvvetli ![]() ![]() "Bozulus'un Orta Anadolu'ya gelmesinden sonra ikiye ayrılarak bir kısmının Yeni İl Türkmenlerinin içine karıştığı tesbit olunan Ceritlerin diğer bir bölümü ise Keskin havalisindeki Bozulus içinde yer almakta idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cerit Irakka'dan sökün edince Açılsın Urum'un yolu Cerid'in Silsüpür oğlu Fettah beyim ölünce Kırıldı kanadı kolu Cerid'in Tanpınar ve "Billur Piyale" Hacı Taşan'ın çalıp okuduğu türküler arasında, farklı kaynaklardan geldiği ve bir başka kültürel zenginliğe dayandığı belli olan öyle türküler var ki, bunlardan biri de elinizdeki albümde de yer alan "Billur Piyale" adlı eserdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalan Müzik'in "Arşiv Serisi"nden daha önce yayınlanan Muharrem Ertaş albümü ve bundan sonra yayınlanması planlanan Çekiç Ali albümü ile, Türk halk müziği coğrafyası içerisinde her yönüyle farklı ve güçlü bir çizgiyi temsil eden Orta Anadolu abdal/aşiret müziğinin en özgün ve rafine örnekleri yayınlanmış oluyor ![]() ![]() ![]() 9 Mart 1983 tarihinde, geçirdiği üçüncü kalp krizinde 53 yaşında kaybettiğimiz Hacı Taşan'ı bir kez daha rahmetle anarken, aynı zamanda karısıyla teyze çocuğu olan üstad Neşet Ertaş'ın Hacı Taşan'a söylediği ağıtın içli sözleri ile noktalamak istiyorum: Bütün ahbaplar ansın adını Anlayan alırdı onun tadını Emmisi, dayısı, garip kadını Döşeyin evleri Hacı geliyor Bir garip ölümü acı geliyor Hizmet için nice dağlar aşanı Keskin'li bilirler Hacı Taşan'ı Bunca hizmetleri hani, boşa mı Açılsın meydanlar Taşan geliyor İnsan hizmetine koşan geliyor Var mıdır insandan daha üstünü Bir bilirdi düşmanını dostunu Diksinler Keskin'e onun büstünü Açılsın meydanlar Hacı geliyor Bir garip ölümü acı geliyor Anam Keskinlidir, babam Kırşehir Gönülden geldi de eyledim kahır Saygım var insana evveli ahir Açılsın meydanlar taşan geliyor İnsan hizmetine koşan geliyor |
![]() |
![]() |
![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)HEKİMHANLI ESİRİ Esiri'nin asıl adı Mehmet'tir ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet (Esiri) 1259 (miladi 1843)'da ailenin üçüncü çocuğu olarak Güvenç köyünde dünyaya gelmiştir ![]() ![]() Bir şiirinde : ''Pir elinden dolu içip mest oldum Aldım sattım her kıymetten üst oldum Mürşit meydanında kemerbest oldum Yüzümde yedi hat ağlara düştü'' diyen Esiri , badeli aşıklardan olduğunu belirtir ![]() ''Gönül kuşu ulağına gelince Aşıklar mest olur bade dolunca Kaşların yayına nazar kılınca Dedim Hak'tan ola yardım erenler'' deyişinde, bir şiirinde : ''Erenler yaktı çıramız Çok şükür rüşan olduk Aşıklıkta bu töremiz İçtik bade sultan olduk'' biçimindeki söyleyişinde ve: "Aşık olmayınca bade içilmez Okuyup yazmasan mana seçilmez Har biten yerlerde gülşen açılmaz Bülbüle bu nale efgan elverir'' biçimindeki söyleyişlerinden badeli aşıklardan olduğu anlaşılmaktadır ![]() Aşık Mehmet 20 yaşına geldiği zaman artık kabuğuna sığmaz olur ve bir gün kardeşlerine "Benim özümde muhabbet coş eyledi ![]() ![]() ![]() ![]() Güvenç köyünde evlenen Esiri , ileri yaşına rağmen köyünü terk ederek çocuklarıyla yine Hekimhan 'ın merkez köylerinden Çulhalı köyüne yerleşir ![]() ![]() Esiri'nin şiirlerinin toplandığı iki büyük defter mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Özbey'e Yazıhan'ın Karaca köyünden 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Bilindiği gibi Hacı Bektaş dergahı dönemin bir eğitim kurumu niteliğindedir ![]() ![]() ![]() Bir şiirinde: "Batıl dava kılmam birdir pazarım Anın için böyle sermest gezerim Üç huruftan dört kitabı yazarım Okudum defteri divana geldim deyişinde bu durumunu dile getiren Esiri'nin aynı şiirde "Gel Esiri; oku dercet bu dersi İsm-i azam budur ayet-i kürsi Ne Süryani ne Arabi ne Farsi Aşka düşüp Türk; lisana geldim" deyişi öz be öz Anadolu Türkü olan aşığın Türkçe'ye olan sevgisinin bir ifadesidir ![]() Bazı şiirlerinde sosyal konuları da dile getirip gelecek kuşaklara dizelerini tarihi birer belge gibi aktarmıştır ![]() "Hep takavüt oldu dağların kışı Ömürde görmedik böylesi kışı Ne bir çalı kaldı ne bir taş başı Kerem edip ihsan eyle ağ yeli Sene bin iki yüz doksan bir tarih Hem dasıtan olsun hem bir tavarih Ne şiddetten gayrı candan bi zarih Kerem edip ihsan eyle ağ yeli'' biçimindeki söyleyişi ile miladi 1875'teki büyük kışı çarpıcı dizelerle anlatılan aşığın şiirlerinden engin bir kültüre sahip olduğu sezilmektedir ![]() DELİSİYİM Bir sadık yar gördüm dalgam taşırdı Kınaman gaziler dem delisiyim Alıp aklım beni derde düşürdü Aktı didem yaşı nem delisiyim Sevdaya düşürdüm sevdasız seri Beni Mecnun etti hubların biri Hakikatta dört kapının haberi Dediler lem Ali zem delisiyim Sensin var eyleyip veren nasibim Yürekte yaraya merhem talibim Medet mürvet güneş yüzlü habibim Seni görmeyeli gam delisiyim Nazar eyle şu bülbülün ötüşün Kahpe felek niçe yıkmış örüşün Eğer sorarsanız benzim sarışın Mihrican dokunmuş sam delisiyim Gel Esiri bi-bakayı yaptırma Bu fena dünyaya gönül kaptırma Doğru yürü Hak ırakı saptırma Yürektedir yaram em delisiyim DOSTUM Seni reftarına intizar iken Yad ellere karşı salınma dostum On sekiz bin alem aşikar iken Gizleyip sırrını bilinme dostum Beni çektin gami hicran dağına Gönül arzu çeker yeğli yeğine Rast geldim güzellerin çağına Oyunbazsın desem alınma dostum Kul edip özünü pazarda sattın Necef deryasına Zülfikar kattın Ezelden benimle ahd aman ettin Olur olmaz yerde bulunma dostum Kan ederim kalbi rakip bakarsa Acepleme fırak beni yakarsa Mürg ü hasret sineme el takarsa Güç olur sensiz ben olunma dostum Esiri'yi çaker etsen kapında Arzum kaldı dergahında tapunda Noksan yoktur hiç yaptığın yapında Aşkile malamat gülünme dostum VAH BENİ Yalvardım Mevla'ya geçmedi dilek Aldı zapteyledi bu dert vah beni Erenler de merdan yayın açmadı Kabdan kaba soktu bu dert vah beni Yalvardım Mevla'ya olmadı çare Yanıyor yüreğim kaynaşır yara Ezelden yazılmış kanunu tura Bölük bölük böldü bu dert vah beni Kerbela'ya yolladım bir yavru emlik Eylen dedim eylenmedi bir demlik Dedim mahbup ne gördün benden kemlik Dedi kurban için ister hah beni Esiri gel dinle emri hüdayı Küş eyle gel Kerbela'yı nidayı Sene seksen yedi Muharrem ayı Bu hizmete layık gördü Hak beni PARELENDİMİ (Sarı Turnam) Fırgatlı fırgatlı ne inilersin Sarı turnam sinen parelendi mi Niçin el değmeden sen inilersin Sarı turnam sinen parelendi mi Sazım sana yad düzen mi düzdüler Tellerini haddeden mi süzdüler Yad el değip perdelerin bozdular Sarı turnam sinen parelendi mi Sana kelam söyler davudi diller Şu senin sedana maildir eller Göğsüne takayım alışkın teller Sarı turnam sinen parelendi mi Beş perdeden çalınıyor bağlama Esip fırgatınan sinem dağlama Bulam ustasını canan ağlama Sarı turnam sinen parelendi mi Niçin yas tutarsın giydin karalar Ahiret derdine nedir çareler Esiri der nedir derde çareler Sarı turnam sinen parelendi mi |
![]() |
![]() |
![]() |
Ozanlarımız (H) |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız (H)Harabi (Edip Harabi) HARABI VE DEYISLERI HAKKINDA BIRKAÇ SÖZ: 1853 yilinda Istanbul'da dogdu ![]() ![]() ![]() ![]() Bahriye Birlik katibi olan Harabi ömrünü Istanbul ve Rumeli'de geçirmistir ![]() ![]() Tasavvufla tasavvuf üstadlarinin eserleri ile yakindan ilgilenmis, hece ve aruzla yazdigi veya irticalen söyledigi deyislerle koca bir divan meydana getirmistir ![]() ![]() DIVAN Harabi'nin kendi elyazisi ile meydana getirdigi divan 570 sahifelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siirleri aruzla ve hece ile yazilmistir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edip Harabi, tasavvuf konularinda oldugu kadar hiciv alaninda da usta ve tecrübeli bir sairdi ![]() ![]() Bu arada sairi costuran, kizdiran sebeplerin belli olmasi, onun hayati hakkinda da epey bilgi vermektedir ![]() YENIDEN DOGUS Harabi bütün Bektasiler gibi yeniden dogusa ermis ve hayatina yeni bir yön vermistir ![]() Berzahtan kurtuldum çiktim aradan Onyedi yasinda dogdum anadan Muhammed Hilmi Dede Babadan Çok sükür hamdolsun geldim imkane Çok genç yasinda, Merdiven Köyü Bektasi tekkesinde M ![]() ![]() ![]() Bektasi olmadan önceki halini söyle anlatir: "Abdestimi alir, tastan duvare karsi bir kalkar bir yatardim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeniden dogus ona yeni düsünceler yeni inançlar getirir ve ona su misralari yazdirir: Allah idi muradim Gece gündüz onu aradim Derlerdi hiç bulunmaz Çünkü o lamekandir Miraca nail oldum Bir haylice zamandir Hariç degildir Allah Me'vasidir o dergah HER SEY ADEMDEDIR Harabi artik medrese ve mescit softaligindan tamamen kurtulmus, kendisine yeni bir kible bulmustur ![]() ![]() Ona göre hersey ve herseyin yaraticisi olan tanri ademdedir ![]() Veçhi Harabiye gel eyle dikkat Hakkin cemalini eylersin rüyet Bu, Harabiye has bir fikir degildir ![]() ![]() ![]() ademde tecelli kildi Allah Kil ademe secde olma gümrah ademdir iki cihanda maksut Secde etmeyen ona oldu merdud Hacci ekber kilmak istersen gel ey zahid beru Asikin kalbi içinde sen bu beytullahi gör Adini bilemedigimiz baska bir Bektasi sairi be konuda söyle der: Hararet nardadir saçda degildir Keramet sendedir taçda degildir Her ne ararsan kendinde ara Kudüs'te Mekke'de Hac'da degildir Seyyit Nizamoglu'nun divaninda da yer yer bu fikre rastlamaktayiz: Bende Cennet bende tuba bendedir Alem-i vahdette yoktur gayri hiç Cümle mevcudat-i esya bendedir Ger dilersen hakki görme Seyfiya Gel beru gel Tur-u Musa bendedir Bektasi edebiyati bu çesit örneklerle doludur ![]() ![]() ![]() HARABI IÇIN YAYIN Harabi ilk siirlerini Saadet gazetesinde yayinlamaya baslamistir ![]() ![]() ![]() Harabi hakkinda ilk defa genis bilgi veren ve onun siirlerinden mühim bir kaç numume yayinlayan Saadettin Nüzhet Ergun olmustur ![]() ![]() Saadettin Nüzhet Ergun'nun bu kitabi sonradan Maarif Kütüphanesi tarafindan Bektasi-Kizilbas-Alevî Sairleri ve Nefesleri adi ile yayinlanmis ve 2 basim ve 3 ciltte 251-265 sayfalar Harabiye ayrilmistir ![]() 1950 yilinda, Izmir'li H ![]() ![]() ![]() Kaynak: HARABI VE DEYISLERI, (Haz ![]() İçeriz Sarap Ey zahit saraba eyle ihtiram Müslüman ol terk et bu kilükali Ehline helaldir na-ehle haram Biz içeriz bize yoktur verbali Sevaba girmek çün içeriz sarap Içmezsek oluruz duçar-i azap Senin aklin ermez bu baska hesap Meyhanede bulduk biz bu kemali Kandil geceleri kandil oluruz Kandilin içinde fitil oluruz Hakki göstermeye delil oluruz Fakat kör olanlar görmez bu hali Sen münkirsin sana haramdir bade Bekle ki içesin öbür dünyada Bahs açma HARABI bundan ziyade Çünkü bilmez haram ile helali |
![]() |
![]() |
|