Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
taşınmaz, yıkımı

Taşınmaz Yükümü

Eski 03-20-2012   #1
Şengül Şirin

Taşınmaz Yükümü

TAŞINMAZ YÜKÜMÜ

Taşınmaz yükümü,bir taşınmaz sahibinin,mülkü dolayısıyla söz konusu taşınmaz karşılık olmak üzere başka bir kimsenin yararına bir şey yapmaya ya da vermeye zorunlu tutulmasıTaşınmaz yükümü,taşınmazla güvence altına alınan mala bağlı bir borç ilişkisidirHak sahibi taşınmaz malikine karşı söz konusu taşınmazla teminat altına alınmış bir alacak hakkı elde etmiş olurBir yönüyle alacak hakkı olan taşınmaz yükümüne ayni hak niteliği veren,tıpkı rehinde olduğu gibi teminat işlevidir

Taşınmaz yükümünün asıl kapsamını yapma ve verme biçiminde bir edim borcu oluştururEdim borcunun borçlusu,yükümlü taşınmazın malikidirBu borç mülkiyetin geçirilmesiyle yeni malikçe üstlenilmiş olurYükümlü taşınmaz malikinin borçtan sorumluluğu taşınmazla sınırlıdır

Taşınmaz yükümü,kişisel ya da eşyaya bağlı olabilirYüküm belirli bir gerçek ya da tüzel kişi yararına kurulmuşsa kişisel nitelik söz konusudurAyrıca başka bir taşınmazın maliki yararına kurulması durumunda eşyaya bağlı taşınmaz yükümünden söz edilebilir

Taşınmaz yükümü ancak tapu kütüğüne yükümle taşınmazın sayfasına yapılacak kayıtla kazanılırYüküm değeri olarak Türk parası cinsinden belirli bir miktarın tapu kütüğünde gösterilmesi gereklidirÖteki ayni haklarda olduğu gibi taşınmaz yükümünün sonar ermesi,için tapu kütüğündeki kaydın silinmesi gerekir

Taşınmaz yükümünde zamanaşımı işlemezBununla birlikte,yapılacak ya da verilecek şeylerden vadesi gelmiş olanlar,yükümlü taşınmaz malikinin kişisel borcu durumuna gelmelerinden başlayarak zamanaşımına bağlı olurlar

Kaynak;AnaBritannica cilt 29 frmsinsinet için derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com