02-02-2013
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Agar Agar ,agar Ya da JELOZ Olarak da Bilinir.
AGAR AGAR

Agar agar,AGAR ya da JELOZ olarak da bilinir kırmızı alglerin özellikle Gelidium ve Gracilaria türlerinden elde edilen,jelatinimsi madde En çok bakteri kültürlerinde besi ortamı hazırlamak için kullanılır Ayrıca et,balık ve tavuk konservelerinde,dişçilikte ,kozmetik ve ilaç sanayilerinde de agar -agardan yararlanılır Bira ve şarap yapımında durultucu ,dondurma,pasta,tatlı ve salata soslarında kıvam verici,tel çekiminde ise kayganlaştırıcı olarak kullanılır Alglerden elde edildiğinde amorf ve yarı saydam bir kütle olan agar-agar ya yassı şeritler biçiminde ,ya topak ya da toz halde satışa sunulur En çok japonya,Yeni Zelanda, Avustralya,ABD ve eski SSCB'de üretilir Soğuk suda çözünmemekle birlikte ağırlığının 20 katı kadar s u çekebilen agar agar kaynar suda kolaylıkla çözünür 37 derecede katılaşarak koyu kıvamla bir pelte haline gelen bu çözelti,daha seyreltik (sulandırılmış) olduğunda 40 derecede bile sıvı halini koruyabilir Doğal biçimiyle agar -agar ,sülfat ve kalsiyumlu bir karbonhidrat ( polisakkarit) içeren,karmaşık bir hücre çeperi bileşenidir
Kaynak;AnaBritannica cilt 1 safya 162 frmsinsi net için derlenmiştir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|