![]() |
Agar Agar ,agar Ya da JELOZ Olarak da Bilinir.
1 Eklenti(ler)
AGAR AGAR
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1359835130 Agar agar,AGAR ya da JELOZ olarak da bilinir.kırmızı alglerin özellikle Gelidium ve Gracilaria türlerinden elde edilen,jelatinimsi madde.En çok bakteri kültürlerinde besi ortamı hazırlamak için kullanılır.Ayrıca et,balık ve tavuk konservelerinde,dişçilikte ,kozmetik ve ilaç sanayilerinde de agar -agardan yararlanılır.Bira ve şarap yapımında durultucu ,dondurma,pasta,tatlı ve salata soslarında kıvam verici,tel çekiminde ise kayganlaştırıcı olarak kullanılır.Alglerden elde edildiğinde amorf ve yarı saydam bir kütle olan agar-agar ya yassı şeritler biçiminde ,ya topak ya da toz halde satışa sunulur.En çok japonya,Yeni Zelanda, Avustralya,ABD ve eski SSCB'de üretilir.Soğuk suda çözünmemekle birlikte ağırlığının 20 katı kadar s u çekebilen agar agar kaynar suda kolaylıkla çözünür.37 derecede katılaşarak koyu kıvamla bir pelte haline gelen bu çözelti,daha seyreltik (sulandırılmış) olduğunda 40 derecede bile sıvı halini koruyabilir.Doğal biçimiyle agar -agar ,sülfat ve kalsiyumlu bir karbonhidrat ( polisakkarit) içeren,karmaşık bir hücre çeperi bileşenidir. Kaynak;AnaBritannica cilt 1 safya 162 frmsinsi.net için derlenmiştir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.