![]() |
Kuantum İle İlgili Tüm Ders Konu Fizik Dersi Detaylı Konu Anlatımı İçerik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuantum İle İlgili Tüm Ders Konu Fizik Dersi Detaylı Konu Anlatımı İçerikBÖLÜM 1 KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ BÖLÜM 2 ATOMLARIN KUANTUMLU YAPISI BÖLÜM 3 OPERATÖRLER VE MATRİSLER BÖLÜM 4 PERTÜRBASYON TEORİSİ KUANTUM FİZİĞİ BÖLÜM 1 KUANTUM FİZİĞİ-1 BÖLÜM-1 KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ 1)FİZİK TEORİLERİ:a)Klasik Fizik: Klasik fizik maddeyi makroskopik bir yaklaşımla ele alarak inceler ![]() ![]() denklemleri ise Maxwell denklemleridir ![]() b)Görelilik teorisi: Özel görelilik ve genel görelilik olmak üzere iki çeşittir ![]() yakın hızlardaki hareketleri inceler ![]() ![]() görelilik 1905’de, genel görelilik ise 1915’de Einstein tarafından geliştirilmiştir ![]() c)Kuantum teorisi: 1900 yılında Planck tarafından ortaya atılmıştır ![]() temel parçacıklar ve kuarklar gibi küçük parçacıkları inceler ![]() ![]() Dirac, Heisenberg, Schrödinger, Pauli, ![]() ![]() ![]() ![]() mekaniğinin temel denklemi Schrödinger denklemi olarak kabul edilmektedir ![]() elektromanyetik etkileşmelerini inceleyen teoriye de Kuantum elektrodinamik denmektedir ![]() yıllarda Tomanaga, Schwinger ve Feynman tarafından geliştirilmiştir ![]() arasındaki etkileşmeyi belirleyen Kuantumkromodinamik (kuantum renk dinamiği) geliştirilmiştir ![]() 2000’li yıllar da ise sicim teorisi üzerine çalışılmaktadır ![]() 2)PLANCK’IN KUANTUM HİPOTEZİ:Bir boyutta frekansı ile basit harmonik hareket yapan bir titreşici sistemin kuantum enerjisi En=nh ile belirlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Planck sabitidir (6,62 ![]() ![]() ![]() ![]() 3)SİYAH CİSİM IŞIMASI:Bir siyah cisim gelen fotonları (ışık taneciklerini) yutar, sonra onları farklı frekansta yayınlar ![]() sıcaklıklarda başarısız oldu ![]() ![]() Buna göre Planck’ın ışıma formülü; 1 8 ) ( / 3 3 kT h T e d c h d dir ![]() frekens, T sıcaklık, c ise ışık hızıdır ![]() 4)FOTOELEKTRİK OLAY:Metallerin üzerine ışık göndererek elektron sökme olayıdır ![]() Einstein tarafından formülüze edilmiştir ![]() 2 max 2 1 mv şeklindedir ![]() metalin iş fonksiyonu ile sökülen foto-elektronların maksimum kinetik enerjileri toplamına eşittir ![]() foto-akımı durdurmak işin gerekli potansiyele kesme potansiyeli denir ![]() 5)COMPTON OLAYI:Bu olay da foto-elektrik olay gibi ışığın tanecikli yapısını doğrulayan olaydır ![]() Olay duran bir elektrona bir fotonun çarpıp saçılması olayıdır ![]() ![]() olay 1922’de Compton tarafından keşfedilmiştir ![]() ) cos 1 ( 0 c m h dır ![]() ![]() 6)DE BROGLİE HİPOTEZİ:Hareket eden bütün parçacıklara hareketleri süresince bir dalga eşlik eder, bu dalgalara de Broglie dalgaları denir ![]() ![]() momentumdur ![]() ![]() 7)BOHR TÜMLEME İLKESİ:1928 yılında Niels Bohr; elektromanyetik ışınımın dalga ya da parçacık görünümünün birbirini tümlediğini belirtti ![]() şeklinde ifade edilmektedir ![]() 8)HEİSENBERG’İN BELİRSİZLİK İLKESİ:Klasik fizik ile kuantum fiziğinin en önemli ayrım notalarından birisidir ![]() belirlenebilir anlayışı vardır ![]() ![]() Belirsizlik ilkesi; koordinat-ilgili momentum, enerji-zaman ve açısal yerdeğiştirme-ilgili açısal momentum gibi kavramlar çiftinin eş zamanlı olarak istenen duyarlılıkla belirlenemeyeceğini söyler ![]() Örneğin atom çevresinde hareket eden bir elektronun konumundaki belirsizlik azalırsa, momentumundaki belirsizlik artar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9)KUANTUM MEKANİĞİNİN POSTÜLALARI:Kuantum mekaniğinde hareketli bir parçacığa eşlik eden dalga fonksiyonu (x,y,z,t) ile gösterilir ![]() ![]() 2dV ise t anında parçacığın dV=dxdydz hacim elemanında bulunma olasılığını verir ![]() teori üç ana postüla üzerine kuruludur: a)0<r< iken (r) sürekli olmalı,0<r< aralığında d(r)/dr sürekli olmalı, riken (r)=0 b)Her fiziksel kavram bir operatör O ile temsil edilir ![]() uygulanır ![]() ![]() c)Bir operatörün beklenen değeri dV dV O O şeklindedir ![]() kısmı alınır ![]() ![]() 10)MOMENTUM VE ENERJİ OPERATÖRLERİ:Bir parçacığa eşlik ederek yayılan düzlem dalganın ifadesi ) ( ) , ( t kx i e t x şeklindedir ![]() ![]() momentum operatörü x i P , enerji operatörü de t i H olarak bulunur ![]() 11)OLASILIK AKISI:Bir parçacığın olasılık yoğunluğunun uzayda yer değiştirmesine olasılık akısı denmektedir ![]() 0 ) , ( ![]() t x S t t x şeklinde belirtilir ![]() yoğunluğunun korunduğunu belirtir ![]() 12)SCHRÖDİNGER DENKLEMİ:Bir parçacığın toplam mekanik enerjisi U m p E 2 2 şeklindedir ![]() Momentum operatörü denklemde yerine konur ve H=E den Schrödinger denklemi bulunur ![]() t i z y x U m ) , , ( 2 2 2 zamana bağımlı Schrödinger denklemidir ![]() E z y x U m )) , , ( 2 ( 2 2 zamandan bağımsız Schrödinger denklemidir ![]() hızla hareket ederse toplam enerjisi E2=P2C2+M0 2C4 şeklindedir ![]() Schrödinger denklemi 2 0 2 2 2 2 ) ( ) 1 ( c m t c dir ![]() 13)POTANSİYELLER:Schrödinger denklemi genelde üç potansiyel durumu için çözülür ![]() a)U=0 serbest parçacık halienklem bir boyutta / 2 2 / 2 1 ) ( x mE i x mE i e N e N x çözüme sahiptir ![]() Euler açılımı yardımıyla (x)=Acosk0t+Bsink0t olarak da yazılabilir ![]() b)U=U0 sabit potansiyeli: Eğer E>U0 ise denklem, x ik x ik e N e N x 1 1 2 1 ) ( şeklindedir ![]() ) ( 2 0 1 1 U E m k dır ![]() ![]() x k x k De Ce x 2 2 ) ( şeklinde çözüme sahiptir ![]() 1 2 E U m k dir ![]() potansiyel basamağı ve potansiyel engeli denmektedir ![]() 2 , , , , , , g y i g y i g y i A m k S den bulunur ![]() katsayısı T=Sg/Si ve toplam R+T=1 dir ![]() c)U=U(x) değişen potansiyeller: Değişen potansiyellere örnek; basit harmonik titreştirici ve Coulomb potansiyelleridir ![]() hareketini kapsar ![]() 14)SONSUZ DERİNLİKTE POTANSİYEL KUYUSUNDA PARÇACIK:Bu potansiyel kuyusu için sınır koşulları; 0<x<a için U(x)=0, x<0 ve x>a için U(x)= dur ![]() parçacığın Schrödinger denklemi 0 2 2 2 2 mE dx d dır ![]() şeklindedir ![]() 2 mE k dir ![]() ![]() ![]() 2 2 2 2 2ma n En olarak bulunur ![]() x n a x n sin 2 ) ( olarak bulunur ![]() ![]() 15)HARMONİK TİTREŞİCİ:Bir boyutta basit harmonik hareket yapan bir sistemin hamiltoniyen operatörü; 2 2 2 2 1 2 x m m p H şeklindedir ![]() x m y 2 / 1 ve n n E 2 değişkenleri değiştirilirse, ) ( ) ( 2 2 2 y y y dy d n n n denklemi elde edilir ![]() ) ( 2 1 n , dalga fonksiyonu için de 2 / 2 ) ( ) ( y n n e y N y elde edilir ![]() şekli, 2 2 2 / 1 4 / 1 ) ( ) ! 2 ( ) ( ) ( x m n n n e x m H n m x dır ![]() ![]() Bazıları şöyledir: H0(y)=1, H1(y)=2y, H2(y)=4y2-2, H3(y)=8y3-12y, ![]() ![]() ![]() BÖLÜM-2 ATOMLARIN KUANTUMLU YAPISI 1)BOHR ATOM MODELİ:Atom modelleri tarihsel sırasına göre; Thomson, Rutherford , Bohr modeli ve modern (kuantum) atom modeli şeklindedir ![]() kuantum fiziğinin bir bileşimi şeklinde oluşturmuştur ![]() kuruludur ![]() ![]() açısal momentum L=n şeklinde kuantumludur ![]() (geçişler) yaparken ışıma yaparlar ![]() h şeklinde bağlıdır ![]() Bohr modeli hidrojen ve tek elektronlu atomlara başarıyla uygulanabilmektedir ![]() kuvvetinin etkisindeki elektronun hızı Vn=V1/n şeklinde kuantumlanır ![]() sayısıdır ![]() ![]() şeklinde Bohr yarıçapıdır ![]() 4 2 1 2 n m e k En şeklinde kuantumludur ![]() Buradaki sabit terim E1=13,6 eV olup birinci seviyeden (taban durumu) iyonlaşma enerjisidir ![]() ise m=memp/(me+mp) şeklinde indirgenmiş kütledir ![]() ) 1 1 ( 2 2 i s I n n h E şeklindedir ve hidrojenin spektrumu buradan incelenir ![]() düzeltme ve yörünge düzeltmeleri yapılabilmektedir ![]() 2)HİDROJEN ATOMUNUN DALGA MEKANİĞİ:1925 yılında Schrödinger dalga teorisi ortaya çıkınca atomik yapı da bu yeni teori ile açıklanmak istendi ![]() gözlemlerle çok iyi uyum gösterdi ![]() kuantum mekaniksel atom modeli dendi ![]() potansiyeli küresel simetrik olduğu için dalga modelinin en basit uygulamasını oluşturur ![]() atomunda elektronun zamandan bağımsız Schrödinger denklemi ; 0 ) , , ( ) ( 2 ) , , ( 2 2 2 r r ke E m r şeklindedir ![]() x=rsincos, y=rsinsin, z=rcos ve dV=r2dr sin d d bağıntıları vardır ![]() Schrödinger denkleminin açık şekli 0 ) ( 2 sin 1 ) (sin sin 1 ) ( 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 r ke E m d d r d d d d r dr d r dr d r dır ![]() değişkenlerine ayırma yöntemi ile çözülebilmektedir ![]() (r,,)=R(r ) ![]() ![]() ![]() aralıklarındadır ![]() 0 2 ) 1 ( 2 ) ( 1 2 2 2 2 2 2 R mr l l r ke E m dr dR r dr d r şeklinde yarıçapa bağlı kısım, 0 sin ) 1 ( ) (sin sin 1 2 2 l m l l d d d d şeklinde açıya bağlı kısım ve 0 2 2 2 l m d d şeklinde azimutal açısına bağlı kısım elde edilir ![]() ) 2 ( ) 2 ( ] )! [( 2 )! 1 ( ) 2 ( ) ( 0 0 2 / 1 3 3 0 0 na zr L na Z e l n n l n na Z r R qj l na Zr nl şeklindedir ![]() q=0,1,2 ![]() ![]() ![]() ![]() ) (cos )! ( )! ( ![]() 2 1 2 ) 1 ( ) ( , 2 / 1 2 / l l l m l l l m m P m l m l l şeklindedir ![]() polinomudur ![]() l im e 2 1 ) ( şeklindedir ![]() çözümlerin bileşimine Ylm(,) küresel harmonikler denir ![]() Burada, n baş kuantum sayısı, yörünge kuantum sayısı, m manyetik kuantum sayısıdır ![]() n=1,2,3, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hidrojen atomunun enerjisi Bohr modelindeki ile aynıdır ![]() yörünge kuantum sayılarına ) 1 ( 3 2 2 0 l l n Z a rn şeklinde bağlıdır ![]() >) ![]() ![]() birleştirilerek genel çözüm zamana da bağlı olarak; ) , , , ( , , t r m n şeklinde bulunur ![]() 0 / 2 / 3 0 100 ) ( 1 a Zr e a Z dır ![]() 3)OLASILIK DAĞILIM FONKSİYONU:İstatistik fizikte, olasılık yoğunluğuna bağlı bir olasılık dağılım fonksiyonu Q(r,,)=(r,,)dV=* dV ile tanımlanır ![]() ![]() durumda oalsılık dağılım fonksiyonu Q(r,,)= 0 2 0 0 ) ( ) ( ) ( d P d P dr r p şeklindedir ![]() 4)AÇISAL MOMENTUM:Açısal momentum ifadeleri Schrödinger denkleminin Coulomb potansiyeli ile çözümünde dalga fonksiyonunun sağlaması gereken sınır koşullarından çıkmaktadır ![]() mekaniksel teoride yörünge açısal momentumudur ![]() ![]() kuantum sayısıdır ![]() ![]() kuantum sayısıdır ![]() momentumu vardır ![]() ![]() açısal kuantum sayısıdır ![]() ![]() elektronlar için 1/2 dir ![]() açısal momentumu J, çekirdeğin spin açısal momentumu I ve atomun toplam açısal momentumu F tanımlanmıştır ![]() ![]() serilerinin adlandırması açısal momentum kuantum sayılarına göre yapılır ![]() 5)PAULİ SPİN MATRİSLERİ:Pauli, elektron, proton, nötron ![]() ![]() ![]() parçacıklar için spin matrisleri tanımlamıştır ![]() 0 1 1 0 x , 0 0 i i y , 1 0 0 1 z dır ![]() ![]() Bu parçacıkların uzayı iki boyutludur ve iki tane spin dalga fonksiyonuna (spinör) sahiptirler ![]() uzayını geren 0 1 (spin yukarı), 1 0 (spin aşağı) şeklinde baz vektörleri vardır ![]() sisteminin herhangi bir halindeki spin dalga fonksiyonu, a2+b2=1 olmak üzere, b a b a s sm şeklindedir ![]() şekilde yazılabilir ![]() 6)DİPOL MOMENTLER:Her açısal momentuma bir dipol momenti eşlik eder ![]() momentum gibi vektörel bir niceliktir ![]() a)Elektronun dipol momenti:r yarıçaplı Bohr yörüngesinde dolanan bir elektron bir i akımı oluşturur ![]() Bu akım halkasının dipol momenti =iA=(-ev/2r)r2 dir ![]() birleştirildiğinde, ) 1 ( 2 l l m e l şeklinde yörünge dipol momenti bağıntısı elde edilir ![]() m e B 2 Bohr manyetonudur ![]() Lande çarpanı (g) nı içerecek şekilde L g B l l olarak da yazılabilir ![]() 1 ) / /( ) / ( L g B l l dir ![]() jiromanyetik oran denir ve ile gösterilir ![]() Yörünge dipol momentine benzer olarak spin dipol momenti S g B s s şeklindedir ![]() olup, spin Lande çarpanı olarak adlandırılır ![]() dipol momentunun büyüklüğü B s 3 dir ![]() ![]() b)Elektronun toplam dipol momenti:Elektronun toplam açısal momentumu S L J dir ![]() toplam dipol moment SJ s LJ l s l j cos cos şeklindedir ![]() cosSJ=(J2+S2-L2)/2SJ dir ![]() ![]() ) 1 ( 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( 1 j j l l s s j j g j dir ![]() değerler alır ![]() c)Çekirdek dipol momenti:Bir atomun çekirdeği nükleonlardan (proton, nötron) oluşur ![]() içerisindeki nötron ve protonlar spin hareketi yaparlar ![]() nötron spin dipol momentleri vardır ![]() çekirdeğin dipol momentini oluşturur ![]() ![]() Benzetme yolu ile çekirdeğin spin dipol momenti I g N i i olarak bulunur ![]() N m e 2 nükleer manyetondur ![]() d)Atomun toplam dipol momenti:Atomun elektronlarından ve çekirdeğinden kaynaklanan dipol momentlerin toplamı i j f şeklindedir ![]() şeklinde, f toplam açısal momentum kuantum sayısına bağlıdır ![]() aralığında değerler alır ![]() vektörel olarak F g B f f şeklinde yazılabilir ![]() ) 1 ( 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( 1836 ) 1 ( 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( f f j j i i f f g f f i i j j f f g g j i f dir 7)LARMOR FREKANSI:Bir topacın hareketi incelendiğinde, topacın kendi simetri ekseni etrafında bir spin hareketi yapmakla birlikte, çekim alanı doğrultusu (düşey) etrafında da bir presesyon hareketi yaptığı gözlenir ![]() de gözlenir ![]() frekansı denir ![]() açıklamada önemli yer tutar ![]() dir ![]() Larmor frekansı spin dipol momenti için 0 0 B B g s B s s , yörünge dipol momenti için 0 B l l , elektronun toplam dipol momenti için 0 B j j dır ![]() 8)MANYETİK REZONANS:Kuantum sistemlerinin kendilerine özgü özfrekansları vardır ![]() sistemin larmor frekansı onun öz frekansıdır ![]() şiddetine bağlıdır ![]() getirmek) için, B0 alanına dik doğrultuda bir radyo frekansı alanı (rf) uygulanır ![]() B(t)=2B1cos1t şeklindedir ![]() etkisinde kalır ![]() ![]() yapıldığında sistem, B0 etrafında presesyon hareketini sürdürmekle birlikte, B1 etrafında da aynı frekanslı presesyon yapmaya başlar ![]() ![]() sistem dışarıdan (rf alanından) enerji soğurur ![]() diğerine geçmek üzere bir “flip-flop” spin yönünün ters çevrilmesi ()hareketi yapar ![]() geçişlere rezonans geçişleri denir ![]() denir ![]() 9)RABİ-REZONANS DENEYİ:Lande spektroskopik yarılma çarpanlarının değerleri, bazı kuantumelektrodinamik etkiler sonucu Dirac değerlerinden, az da olsa farkederler ![]() ) 1 ( p e l M m g ve gs=-2,0022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kütle düzeltmesi, elektronun rölativistik kütle ya da enerji düzeltmesi, virtüel ışıma, boşluk kutuplanması, aynı J değerindeki seviyelerin karışımı (configuration mixing), ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çarpanını ölçmek, atomik spektroskopi araştırmalarında önemli yer tutar ![]() 0 ) ![]() g B bağıntısından deneylerle bulunur ![]() ![]() belirlenebilmektedir ![]() 10)BREİT-WİGNER REZONANS FORMÜLÜ VE LORENTZ ÇİZGİ ŞEKLİ: Kuantum sistemlerinin enerji kuantum seviyeleri arasında yaptığı geçişlerde salınan fotonların genliği sönümlüdür ![]() Atomlarda uyarılma seviyelerinin ortalama ömrü 10-8s kadardır ![]() t şeklinde zamana bağlıdır ![]() t i e F t F 1 0 ) ( ile dış kaynak tarafından sürülmesi sonucunda salınımın diferansiyel denklemi; t i z z e F t A i dt t dA 1 0 ) ( ) 2 1 ( ) ( şeklindedir ![]() t i z e i iF t A 1 2 / ) ( ) ( 0 1 0 dır ![]() ![]() genliğin karesiyle orantılıdır ![]() 2 2 0 1 2 0 1 ) 2 / 1 ( ) ( ) 2 / 1 ( ) ( ) ( S S şeklindedir ve buna Breit-Wigner rezonans formülü denir ![]() bağıntıda 1 ) ( 0 S ve S(1)=L(1) alındığında oluşan fonksiyona Lorentz dağılımı, bunun grafiğine de Lorentz çizgi şekli denir ![]() 11)DİRAC -FONKSİYONU:Kuantum fiziğinde dalga fonksiyonunun iç çarpımı ile ilgili Kronecker- kavramı vardır ![]() ' 0 ' 1 ' ' ' n n n n n n nn n n şeklinde olup, buna fonksiyonlarının ortonormallik şartı denir ![]() ![]() 0 ) ( 0 x x , x=x0 da (x-x0)= ve 1 ) ( dx x dur ![]() fonksiyonuna dönüşür ![]() / 2 1 0 lim 1 ) ( x e x , Lorentz dağılımı 2 2 0 lim 1 ) ( x x şeklindedir ![]() ) ( ) ( ) ( 0 3 0 r f r d r r r f dır ![]() Mehmet TAŞKAN KAYNAKLAR: 1)”Kuantum Fiziği” –Prf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() 2)”Atom ve Molekül Fiziği”- Prf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yayınları-1992 3)”Çağdaş Fiziğin Kavramları”-Arthur Beiser-Çevoç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4)Atom ve Molekül Fiziği, Prf Dr B:H:Bransden, Prf Dr C ![]() ![]() ![]() Dr H ![]() ![]() 5)Fizikte matematik metotlar ,Prf Dr C ![]() ![]() ![]() 6)Physics-part 2, Prf Dr D ![]() ![]() ![]() 7)Katıhal fiziğine giriş, Prf Dr T ![]() ![]() ![]() KUANTUM FİZİĞİ-2 BÖLÜM-3 OPERATÖRLER VE MATRİSLER 1)MOMENTUM KOMÜTASYON BAĞINTILARI: a)Çizgisel momentum:Çizgisel momentum operatörünün dik koordinatlatdaki bileşenleri; Px=-i d/dx, Py=-i d/dy, Pz=-i d/dz dir ![]() ![]() ![]() olup bu işlemin sonucu sıfır çıkarsa Px ve x birbirinden tamamen bağımsızdır ve eşzamanlı olarak istenen duyarlıkla ölçülebilir demektir ![]() ![]() göre; [Px,x]=[Py,y]=[Pz,z]=-i ve [Px,y]=[Py,z] ![]() ![]() ![]() ![]() b)Yörünge açısal momentum:Yörünge açısal momentum operatörü P r L dir ![]() sistemindeki bileşenleri; y z z y i Lx , z x x z i Ly , x y y x i Lz şeklindedir ![]() i Lz , sin cot cos i Ly , cos cot sin i Lx dir ![]() 2 2 2 2 2 sin 1 sin sin 1 L şeklindedir ![]() L’nin komütasyonları; [Lz,y]=i z, [Ly,z]=i x, [Lz,z]=i y olup, bunların zıt yönlüleri negatif, aynı tür bileşenler sıfır değerindedir ![]() Px+x[Pz,Lx]=i (xPy-yPx)=i Lz, diğer bileşenler de [Ly,Lz]=i Lx, [Lz,Lx]=i Ly şeklindedir ![]() bileşenlerinin L2 ile komütasyonu ise sıfırdır ![]() c)Yükseltme ve alçaltma operatörleri:Küresel harmonik Ym(,) ler açısal momentum operatörlerinin öz fonksiyonlarıdır ![]() seviyeye geçer, alçalma operatörü uygulandığında Ym-1(,) seviyesine geçer ![]() yükseltme operatörü L+=Lx+iLy, alçaltma operatörü de L-=Lx-iLy şeklindedir ![]() komütasyonları; [Lz,L+]= L+, [Lz,L-]=- L- ve [L+,L-]= 2 Lz şeklindedir ![]() ise [A,B]+=A ![]() ![]() ![]() d)L2 ve Lz nin özdeğer denklemleri:L2nin özdeğer denklemi ) , ( ) 1 ( ) , ( 2 2 lm lm Y l l Y L , beklenen değeri ise 2 2 ) 1 ( ) , ( , ( l l Y L Y lm lm dir ![]() şeklinde olmaktadır ![]() m Y L Y lm z lm şeklindedir ![]() 2)HEİSENBERG MATRİS MEKANİĞİ:Heisenberg fiziksel büyüklükleri gösteren operatörleri matrislerle ifade etmiştir ![]() ![]() elemanları da operatörün beklenen değerlerinden ibaret olan birer matrisle temsil edilirler ![]() elemanları ilgili operatörün o uzaydaki spektrumunu oluşturur ![]() (rankı) bağımsız özfonksiyon-uzayının boyutu ile belirlidir ![]() skaler çarpımı; <mn>=(* 1 * 2 * 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() n m n m mn 0 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 2 1 1 3 2 1 şeklindedir ![]() 3)AÇISAL MOMENTUM OPERATÖRLERİNİN MATRİS ELEMANLARI: Her fiziksel kavram, gözlenebilir bir gerçek sayı ile ifade edildiğinden, bunların operatörleri hermitiktir ve ilgili matris köşegendir ![]() sayıları ve Kronecker- ile ifade edilirler ![]() farklı değerler sayısı ile belirlidir ![]() s s m m s s z s m sm S sm ' ' l l m m l l l l lm L lm ' ) 1 ( ' l l m m l l z l m lm L lm ' ' 1 , ' ) 1 ( ) 1 ( ' m m m m l l lm L lm m m j j jm J jm ' ) 1 ( ' 1 , ' ) 1 ( ) 1 ( ' m m m m j j jm J jm 1 , ' 2 / 1 1 , ' 2 / 1 2 ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( ' m m m m x m m j j m m j j jm J jm m m z m jm J jm ' ' 4)ORTOGONAL DÖNÜŞÜM:Yalnız özdeğerleri birbirinden farklı olan matrisler köşegen matris yapılabilirler ![]() ![]() Hmn=H+ mn (simetrik) olduklarından köşegen yapılabilen matrislerdir ![]() matrisin baz vektörlerini döndürerek onun tüm köşegen-dışı elemanlarının sıfır olduğu yeni bir bazvektörleri uzayı bulmak demektir ![]() denir ![]() H hamiltoniyen matrisini köşegen yapmak için normalize edilmiş k özfonksiyonlar cümlesinden yararlanılır ![]() ![]() ![]() da 0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 21 21 12 11 E H H H E H şeklindedir ![]() N n n knu a 1 şeklinde olup, ak12+ak22+ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() rotasyon matrisi tanımlanır ![]() NN N N n a a a a a R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ) ( ) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 22 1 11 2 1 şeklinde bağlıdır ![]() ![]() ![]() çarpımı olarak bulunur ![]() BÖLÜM-4 PERTÜRBASYON TEORİSİ 1)PERTÜRBASYON TEORİSİ:Küçük değişimler teorisidir ![]() ![]() geniş uygulama alanı atom fiziği ve parçacık fiziğinde bulur ![]() ve sürekli bölge olmak üzere iki biçimde ele alınır ![]() pertürbasyonu, 2)Sürekli bölge pertürbasyonu (saçılma teorisi) olarak iki bölümde ele alınır ![]() durumların pertürbasyonu da zamandan bağımsız ve zamana bağımlı olmak üzere iki ana başlık altında toplanır ![]() arasında H(1)<<H(0) ilişkisi vardır ![]() 2)ZAMANDAN BAĞIMSIZ PERTÜRBASYON: a)Dejenere olmayan ve durağan bir seviyenin zamandan bağımsız pertürbasyonu: Bu konu literatürde Rayleigh-Schrödinger pertürbasyonu olarak bilinir ![]() hamiltoniyeni H=H(0)+H(1)=H(0)+H’ olup bunun çözümleri; En=En (0)+En ve n=n (0)+n şeklindedir ![]() Burada 10 aralığında düzeltme parametresidir ![]() civarında Taylor serisine açılmakta ve Hn =Enn den ’ya göre pertürbasyonun mertebesi belirlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i)Birinci mertebeden yaklaşım:Bu durumda ank (1)Ek (0)+<k (0)H’n (0)>=En (0)ank (1)+An (1)kn şeklindedir ![]() Buradan k=n dan; pertürbe edilmiş enerji ) 0 ( ) 1 ( ) 0 ( ) 0 ( n n n n H E E şeklinde bulunur ![]() k ![]() ) 0 ( 0 ) 0 ( ) 0 ( ) 1 ( ' k n n k nk E E H a şeklindedir ![]() ![]() n k k k n n k n n E E H ) 0 ( ) 0 ( ) 0 ( ) 0 ( ) 1 ( ) 0 ( ) 0 ( dır ![]() ii)İkinci mertebeden yaklaşım:Bu durumda enerji ve dalga fonnksiyonlarına ikinci mertebeden yaklaşım ek terimleri gelir ![]() ) 0 ( 0 2 ) 0 ( ) 1 ( ) 0 ( ) 2 ( k n n k n k n E E H E dur ![]() b)Durağan ve dejenere bir seviyenin pertürbasyonu: Herhangi bir seviyenin kaç katlı dejenere olduğu, yani dejenereliğin mertebesi 1 0 2 ) 1 2 ( n l n n l D olarak verilir ![]() seviyeler dejeneredir ![]() uygulanır ![]() ![]() seviyesi n2-katlı dejenere olmakla birlikte, matematiksel işlemleri kısa tutmak için n seviyesi 2-katlı dejenere olarak kabul edilebilmektedir ![]() (0)seviyesine karşılık n1 (0) ve n2 (0) gibi iki tane öz fonksiyon vardır ![]() matematiksel işlemler sonunda H11 (1)C11+H12 (1)=En1 (1)C11 ve H21 (1)C11+H22 (1)=En1 (1)C12 bulunur ![]() denklem matris çarpımı şeklinde yazıldığında, çözüme sahip olması için, katsayılar determinantları 0 ) 1 ( 1 ) 1 ( 22 ) 1 ( 21 ) 1 ( 12 ) 1 ( 1 ) 1 ( 11 n n E H H H E H , 0 ) 1 ( 2 ) 1 ( 22 ) 1 ( 21 ) 1 ( 12 ) 1 ( 2 ) 1 ( 11 n n E H H H E H olmalıdır ![]() determinantlar denir ve birinci mertebeden enerji düzeltmeleri buradan bulunabilir ![]() baz vektörleri n1=C11n1 (0)+C12n2 (0) ve n1=C21n1 (0)+C22n2 (0) dır ![]() ![]() Bu pertürbasyon durumu için Stark Olayı önemli bir örnek oluşturur ![]() c)Varyasyon metodu: Bu metotta pertürbasyonun beklenen değerini hesaplamak yerine, Hamiltonifenin kendisinin beklenen değerini hesaplamak isteriz, E=<H> ![]() sisteminin uygun bir parametresinin <H>=f(Z) fonksiyonu olarak ifade edilir ![]() değeri 0 ) ( Z Z H dan bulunur ![]() ![]() göre türev alınarak bulunan ifadenin çözümünden elde edilen parametre değeri enerjinin minumumuna (taban enerji seviyesine) karşılık gelen Zet (etkin) değerdir ![]() ![]() 3)ZAMANA BAĞLI PERTÜRBASYON:Zamana bağlı pertürbasyonda bir kuantum sisteminin içinde bulunduğu kuantum seviyesinden, zaman içinde diğer bir kuantum seviyesine geçişin kuralları incelenir ve belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() örnek oluşturur ![]() (pertürbasyon) tarafından uyarılarak da oluşturabilir ![]() bulunması ve sistemin ilk seviyede bulunma olasılığının azalışının ve son seviyede bulunma olasılığının artışının hesabı yapılır ![]() a)Olasılık genliği ve geçiş hızı:Bu durumda olasılık genliği an(t)’ye de bağlı olarak dalga fonksiyonu e t E n n n r t a t r ) ( ) ( ) , ( dır ![]() H(r,t)=i [(r,t)/t] şeklindedir ![]() n t i n kn k kn e t a H i dt t da ) ( 1 ) ( ) 1 ( olur ![]() 2 ) 1 ( 2 2 ) 1 ( 1 ) ( t t i km k km e H t a dır ![]() ![]() b)Sabit pertürbasyon: Hkm (1)’nin zamandan bağımsız olması durumundaki pertürbasyona sabit pertürbasyon denmektedir ![]() 2 0 2 2 2 ) 1 ( 2 ) 1 ( 2 2 sin ![]() km km km k t H t a dir ![]() seviyesinden k seviyelerine (k enerji bandı) toplam geçiş olasılığı, m seviyesindeki enerji yoğunluğuna bağlı olarak, d t E H P m km 2 0 2 2 ) 1 ( 2 2 ) ( sin ) ( şeklindedir ![]() c)Harmonik pertürbasyon: Pertürbasyon operatörünün zamana göre t Cos H t H ) 0 ( ) ( ) 1 ( ) 1 ( şeklinde değişimi harmonik pertürbasyonu ifade eder ![]() 1 ) ( 1 1 ) ( 1 2 ) 0 ( ) ( ) ( ) ( ) 1 ( ) 1 ( t i km t i km km k km km e i e i i H t a şeklinde olur ![]() sisteminin kendi öztitreşim frekansı km, zorlayıcı dış etkenin frekensı da dır ![]() E= şeklinde olup, + uyarmalı salınım, - uyarmalı soğurma geçişini belirtir ![]() sistem pertürbasyon alanından maksimum enerji soğurur ![]() d)Elektrik dipol seçim kuralları: Dış uyarıcı (pertürbasyon) ile oluşan geçişler için belirli kurallar vardır ![]() olmak üzere, H(1)(t)=e ![]() ![]() ![]() (yasaklı geçiş), <kDm>0 (izinli geçiş) söz konusudur ![]() l ) 1 ( ile belirlidir ![]() denir ![]() ![]() dışında manyetik kuantum sayısındaki değişimlere bağlı olarak, m=0 (-polarizasyonu), m=1 (- polarizasyonu) dır ![]() ![]() Bu durum atomik sistemlerde çok-kutuplu ışımalara yol açabilmektedir ![]() ![]() ![]() Mehmet TAŞKAN KAYNAKLAR: 1)”Kuantum Fiziği” –Prf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() 2)”Atom ve Molekül Fiziği”- Prf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yayınları-1992 3)”Çağdaş Fiziğin Kavramları”-Arthur Beiser-Çevoç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4)Atom ve Molekül Fiziği, Prf Dr B:H:Bransden, Prf Dr C ![]() ![]() ![]() Dr H ![]() ![]() 5)Fizikte matematik metotlar ,Prf Dr C ![]() ![]() ![]() 6)Physics-part 2, Prf Dr D ![]() ![]() ![]() 7)Katıhal fiziğine giriş, Prf Dr T ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|