![]() |
İstiare - Eğretileme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiare - Eğretilemeİstiare - Eğretileme istiare nedir - istiare sanatı - istiare örnekleri - istiare çeşitleri "İstiare"nin sözcük anlamı "ödünç alma"dır ![]() İstiare, bir varlığın geçici olarak başka bir varlığın adını ya da özelliğini almasıdır ![]() Yalnız "benzeyen" ve "kendisine benzetilenin" olduğu bir benzetmede bu iki öğeden biri kaldırılırsa istiare ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Örnek: Melek kızım ağlamış mı? "Melek kız" sözü bir beliğ teşbihtir ![]() Bu cümle "Meleğim ağlamış mı?" biçiminde söylenirse "meleğim" sözünde istiare olur ![]() istiare, kendisine benzetilenin söylenip söylenmemesine göre "açık istiare" ve "kapalı istiare" olarak ikiye ayrılır: 1) Açık İstiare Benzetmenin öğelerinden yalnız kendisine benzetilenin söylenmesiyle oluşturulur ![]() Örnekler: "Ceylanım gel, gel!" dizesinde sevgili, "ceylan"a benzetilmiş ve yalnızca kendisine benzetilen (ceylan) söylenmiştir ![]() Korkusuz birine "arslan", terbiyeli birine "koç", çok kurnaz biri için "tilki" denilmesi birer açık istiare örneği oluşturur ![]() "Hangi dağda bulsam ben o maralı?" 2) Kapalı İstiare Benzeyen söylenir, kendisine benzetilen söylenmez; kendisine benzetilenin bir özelliği belirtilir ![]() Örnekler: "Gözlerinden içti gönlüm neşeyi" Bu dizede "neşe" içilebilecek bir şeye benzetilmiş, ama neye benzetildiği söylenmemiştir ![]() ![]() Benzeyen (neşe) ve kendisine benzetilenin özelliğinin (içti) söylendiği bu sanat kapalı istiaredir ![]() "içimde damla damla bir korku birikiyor ![]() Bu dizede de "korku", damla damla olabilecek bir şeye benzetilmiş, ama neye benzetildiği söylenmemiştir ![]() Aşağıdaki dizelerde de kapalı istiare vardır: * "Minik fare kükredi ![]() * "Zamanın nabzını dinle ![]() * "Kaçırdım fırsatı gelmez elime ![]() * "Zeytin gözlüm, özlem ektim yollara ![]() Temsili İstiare Bir kavramın kendisiyle benzerlik ilgisi olan varlık ya da kavramlarla anlatılmasına denir ![]() Yahya Kemal'in "Sessiz Gemi" adlı şiiriyle "ölüm" kavramını anlatması bir temsili istiare örneğidir ![]() |
![]() |
![]() |
|