Hangi Balık Nasıl Tüketilmeli? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Balık Nasıl Tüketilmeli?Hangi balık nasıl yenmeli, hangi denizde çıkar? Tüm bunları İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte çıkardığı "Su ürünleri ve beslenme" kitabından derledik ![]() Akya Balığı: Kafasından çorba, lop etinden kaplamalı tavası veya şiş yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz Barbunya Balığı: Lezzetli olan etinden tava, ızgara ve haşlama yapılır Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Tekir Balığı: Tava, ızgara, kağıtta kebap ve buğlama yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Çipura Balığı: Izgarası, buğlaması, tavası ve fırında çeşitli yemekleri yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz Dil Balığı: Eti çok lezzetlidir, şiş ızgarası, tavası, haşlaması ve buğlaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz ![]() Eşkina Balğı: Eti beyaz olup, haşlaması, tavası, ızgarası, çorbası ve fırında tereyağlı yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz ve Marmara Gümüş Balığı: Tavası yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz ve Marmara Hamsi: Tavası başta olmak üzere her türlü yemeği yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara ve Ege İskorpit Balığı: Tulumu çıkarılarak çorbası, tavası, pilakisi ve buğulaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz İstavrit Balığı: Tavası, buğulaması, ızgarası ve tencere yemekleri yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz İzmarit Balığı: Izgarası, tulumu çıkarılmış olarak tavası, haşlanıp yeşilliklerle salatası ve buğulaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege Kalkan Balığı: Tavası, buğulaması ve şişi yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdenizde nadir avlanır ![]() Karagöz Balığı: Izgarası, buğulamasıve tavası yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz sahilleri ![]() Kefal Balığı: Küçüklerin tavası, büyüklerin haşlaması, fırında ve pilakisi yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz sahilleri Kılıç Balığı: Dilim şeklinde kesilir, buğulaması ve özellikle küçük paarçalar halinde şişte ızgarası yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz Kırlangıç Balığı: Kafa ve kuyruk bölümünden lezzetli çorbası yapılır Filetosundanh tavası, buğulaması, pilavda pilaki yapılır Haşlaması da kılçıklarından ayrılmak suretiyle mayonezli servisi yapılabilir![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Kolyoz Balığı: Tavası, pilakisi ve buğulaması yapılır Ayrıca bu balıktan yapılan balık köfteside lezzetli olur![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Lahoz Balığı: Marine edildikten sonra ızgara şişi yapılırken buğulama ve ızgara yapımına da uygun bir et yapısı vardır ![]() Bulunduğu denizler: Marmara ve Ege'de de görülmesine rağmen genelde Akdeniz'de bulunur ![]() Levrek Balığı: Izgara, tava, buğulaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Ege ve Akdenizde bulunur ![]() Lüfer Balığı: Genelde ızgara şeklinde hazırlanır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz ![]() Mezgit Balığı: Tavası ve haşlaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Kırma Mercan Balığı: Izgara ve tavası yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz Minekop Balığı: Izgara, tava, buğulama ve haşlama pilakisi yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Orfoz Balığı: Izgara, şiş ve buğulamaya elverişlidir ![]() Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz Palamut Balığı: Tava, ızgara ve köftesi yapılır Ayrıca torik olarak lakerda yapımında kullanılır![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Sardalye Balığı: Tava, ızgara ve buğulaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Sinarit Balığı: Tava, ızgara ve buğulaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Marmara, Ege ve Akdeniz ![]() Tırança Balığı: Tava, ızgar ve buğulaması yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Ege ve Akdeniz Uskumru Balığı: Tava, ızgara, buğulaması, dolması ve çirozu yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Zargana Balığı: Tava, ızgara ve fırında pilakisi yapılır ![]() Bulunduğu denizler: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz |
|
|
|