Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Besinler Neye Yarar

Şekerli maddeler, hücrelerde yanarak, vücuda hareket ener jisini sağlarlar Azotlu-maddeler ise, gelişip büyümemizi, hücrelerimizin çoğalmasını sağlarlar Çocukların büyümesi, hattâ bir yafanın kapanması bile, yeni yeni hücrelerin çoğalmasıyla mümkün olur işte, azotlu besinler, bunu sağlayan besinlerdir
insanların, yaşlarına, gördükleri işin ağırlığına göre, çeşitli besinler almaları gerekir Örneğin, orta yaşta, 1 70 boyunda, 70 kilog¬ram ağırlığında bir insan, günde, ortalama olarak, 3 500 kalori almak zorundadır Bu da, ancak iyi bir yemek listesinin hazırlanmasıyla sağlanabilir İyi hazırlanmış bir yemek listesinde, bol meyva ve sebze, et, makarna ve benzeri besin maddeleri bulunmalıdır
Vitaminler ise, sağlık içinde yaşamamızı, vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlar Yemekleri çok pişirmek, vitaminlerin etkisini giderir Yeteri kadar meyva, et, tereyağı, ekmek, sebze yemezsek, vitamin eksikliği, ya da azlığından ötürü, birtakım hastalıklara yakalanabiliriz (Bk Vitaminler)
Madensel tuzlar, vücudun çeşitli dokularında bulunur Kan kaybı, terleme gibi olaylarda, vücuttaki tuz miktarı azalmca, yerlerine yenilerinin konması gerekir Yoksa, aşırı susuzluk duyulur Günde 20 gr kadar tuza ihtiyacımız vardır Vücut için en önemli tuzlar, fosfor, kireç, demir, magnezyum, iyot, potasyumdur
Vücuttaki bütün besin alış-verişi, suyun aracılığıyla olur Kanın dolaşması, vücuttaki zehirli maddelerin dışarıya atılması, hep su sayesinde gerçekleşir Açlığa uzun süre dayanabildiğimiz halde, susuzluğa dayanamayız Günde 2-3 litre kadar suya ihtiyacımız vardır
Besin maddelerinin pek çoğu, kurutularak, salamura, konserve yapılarak, soğuk yerlerde uzun süre saklanabilir Ayrıca, taze fa- sulya, incir, üzüm, dut gibi meyvalar ve sebzeler de, kurutulabilir Birçok meyvala- rın reçelleri, marmelatları yapılabilir Domates, kış için, salça?yapılarak saklanır Kimi taze sebze ve meyvalardan da turşular yapılır Etler, kavurma, pastırma, sucuk, salam yapılarak saklanır Balıklar da, tütsüleme, tuzlama, kurutma yoluyla uzun süre bozulmadan korunabilir
|