![]() |
Hz. Hafsa (R.Anha) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Hafsa (R.Anha)HZ ![]() ![]() Hazret-i Hafsa radıyallahu anhâ Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, Mekkede Peygamberlik gelmezden (Bisetten) beş sene önce doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Huneys (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() istersen sana kızım Hafsayı nikahlıyayım dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebûbekir de öyle ![]() ![]() ![]() İki Cihan Güneşi Efendimiz Ömere tebessüm ederek: Yâ Ömer! Hafsa, Osmandan, Osman da Hafsadan daha hayırlı birisiyle evlenecektir ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fahr-i Kâinat (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hafsayla evlenmemi istediğin, benim de sana cevap vermediğim zaman herhalde bana gücenmişsindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bana bu konuyu açtığında sana bir cevap vermeyişimin sebebi, Rasûlullah (s ![]() ![]() ![]() Ne nezâket! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Allah Teâlâ Tahrim sûresini nâzil buyurdu ![]() Ey Peygamber! Eşlerinin rızasını gözeterek Allahın sana helâl kıldığı şeyi niçin kendine haram ediyorsun? Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir ![]() Fahr-i Kâinat (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki Cihan Güneşi Efendimiz tebessüm etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birgün Resûl-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, Resûl-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hicretin 45 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hz. Hafsa (R.Anha) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Hafsa (R.Anha)Hz ![]() Hz ![]() ![]() Kızım, güzelliği olan ve Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu Ömer İbnu´l-Hattab´ın kızı Hafsa´dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömrünün baharı sayılan on sekiz yaşında dui kalan kızının duru*mu Hz ![]() ![]() Kızının gençliğini alıp gücünü tüketen, çocukluğunu yok eden dulluğunu gördükçe derdi artıyor, evine her girdikçe elem verici bir tutukluğa kapılmaya başladığını hissediyordu ![]() Hz ![]() ![]() Benim evlenmeye niyetim yok diye cevap verdi ![]() Ömer İbnu´l-Hattab, Ebû Bekr es-Sıddîk´a gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hafsa´yı Osman´dan daha hayırlısı alacak Osman da Hafsa´-dan daha hayırlısıyla evlenecek ![]() Ömer, Osman´dan ve kızı Hafsa´dan daha hayırlı kimler olabilir diye şaşırdı ![]() Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() ![]() Artık bana kızma! RasulülTafr(S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman İbn Affan Rasûlüliah´ın (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medîne, Hz ![]() ![]() ![]() Rasûlüllah´ın evinde Sevde ve Aîşe varken Hafsa gelin olarak geldi ![]() Bir gece Rasûiüllah {S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber (S ![]() ![]() ![]() ye´yi RasölOlîah´Sa birlikte kendi odasında buldu ![]() ![]() Evde birisinin seninle birlikte olduğunu gördüm, dodi ![]() Ya Rasûlallahl Hanımlarından hiçbirine yapmadığın birşeyi benim nöbetimde, benim odamda ve benim yatağımda bana yaptın, dedi ![]() Rasûlüilah (S ![]() ![]() Onu kendime haram kılıp asla ona yaklaşmamama razı olmaz mısın Hafsa Bint Ömer: Tamam razı olurum, dedi ![]() Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() Bunu benim için gizle dedi ![]() Fakat Hafsa Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah bizi Mariye !den kurtardı ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() Bunu sana kim haber verdi diye sordu ![]() ![]() ![]() Bana Alîm ve Habîr olan Allah haber verdi diye cevap verdi, Haber Rasûlöllah´ın hanımları arasında yayıids ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümanlar arasında Rasûlüiîah´in hanımlarını boşadiğ; dediko*dusu yayiEdı ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer İbnu´I-Hattab meseleyi haber alınca Ebû Bekr´in kızının ya*nma gitti ve ona: Ebû Bekr´în kızı! Senin Rasûiüllah´ı incittiğini duydum, dedi ![]() Ey Hattab oğlu! Bana ve sana ne oluyor Sen kendi kusuruna bak, diye" cevap verdi ![]() ,Ömer kızı Hafsa´nın yanına gitti ve ona : Hafsa sizden biriniz Rasûlüilah´] (S ![]() ![]() ![]() Evet, dedi ![]() Kahrolasıcalar! Rasûlünü kızdırmakla Allah´ı kızdırıp mahvol-madığınızdan emin misiniz ![]() Rasûlüilah´a karşı çok konuşmarbirşey hakkında onunla münaka*şa etme, onu terkedip gitme ![]() ![]() ![]() Buhari ve Müslim´deki bir hadiste Hz ![]() ![]() ![]() ![]() «Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ömer yalvarırcasına bağırdı: «Ey Rebah! Benim İçin Rasûlüllafı´tan izin iste ![]() ![]() ![]() ![]() Onun sesi Fahr-i Kâinât´ın kulağına ulaştı ve onu müteessir etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Seni ağlatan nedir, ey Hattab´ın oğlu ![]() ![]() Ömer, Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra gözyaşlarını tutarak : «Ey Allah´ın Rasûlü! Kadınlardan dolayı ne kadar sıkıntı çekiyor*sun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlüllah [S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanki Ömer´e yeniden can bağışlanmış gibi oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlüllah [S ![]() ![]() «Ey Peygamber, eşlerinin rızasını arayarak Alllah´in sana helâl kıldığı şeyi niçin sen kendine harem ediyorsun Allah çok bağışla*yan, çok esirgeyendir ![]() «Allah size, yeminlerinizi (keffaretle) çözmeyi meşru kılmıştır ![]() ![]() ![]() «Peygamber eşlerinden birine gizli bir söz söylemişti ![]() ![]() ![]() ![]() «Eğer ikiniz Allah´a tevbe ederseniz, kalbiniz gerçekten (tevbenin gereğine) yönelmişti ![]() ![]() ![]() «O sizi boşarsa belki de Rabbi ona, sizden daha hayırlı, kendisi*ni Allah´a teslim eden, inanan, gönülden itaat eden, tevbe eden, ibâ*det eden (oruç tutarak dünya lezzetlerinden geçip, manâ âlemlerine) seyahat eden dul ve bakire eşler verir ![]() Rasûlüllah´ın hanımları olaydan ders aldılar, Hafsa, pişmanlıktan helak olacak hale gelmişken sükûnete kavuştu ![]() Mü´minlerin annesi Hafsa Bint Ömer şöyie der : Rasûlüllah´ın nafile namazında oturarak sûreyi okuduğunu gördüm ![]() ![]() Yine o şöyle der: Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() Bir gece Medine´de dolaşmak için mü´minlerin emîrî Ömer İbnu´l-Hattab dışarı çıktı ![]() ![]() ![]() Mü´minlerin emîriömer: Neyin var diye sordu ![]() ![]() ![]() Ömer İbnu´l-Hattab : Kötü birşey arzu ettin mî Kadın : Allah korusun diye cevap verdi ![]() Sen kendini koru ![]() ![]() Mü´minlerin emîri Ömer İbnu´l-Hattab, onun kocasına haber gön*derdikten sonra mü´minlerin annesi Hafsa Bint Ömer´in yanma gitti ve ona sordu : Sana benim için çok önemli olan bir meseleyi soracağım ![]() ![]() Hafsa utanıp başını önüne eğdi ![]() Mü´minlerin annesi Hafsa parmaklarıyla üç ay, en fazla dört ay diye işaret etti ![]() Mü´minlerin emîri Ömer İbnu´l-Hattab savaştaki görevlilere, bir kimsenin dört aydan fazla hanımından ayrı bırakılmamasını yazdı ![]() RasûlüISah (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyd İbn Sabit el-Ensarî anlatmaktadır: Ebû Bekr bana emredince daha önce, deri parçalan, kürek kemikleri ve hurma dallarına yazmış oiduğum Kur´ân-ı topladım ![]() ![]() da duruyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zunnureyn (iki nûr sahibi) Osman İbn Affan´ın şehit edilmesin*den sonra halk mü´minlerin emîri Ali İbn Ebî Talib´e biat etti ![]() ![]() ![]() ![]() Mü´minlerin annesi Hafsa ömrünü oruç ve namazla bol böl İbâ*det ederek geçirmiş, Muaviye İbn Ebî Sufyan devrinde vefat etmiştir ![]() ![]() Kendisinden birçok hatıralarla beraber mü´minlerîn annesi olmak, emânet edilen mushaf nüshasını hem ezberlemek, hem korumak, Ra*sûlüllah (SAV)´den ve babasından birçok hadîs rivayet etmek gibi büyük, fazîletii, unutulmaz hizmetler, üstünlükler kaldı geriye ![]() ![]() ![]() Yoksulların Annesi [1] Ömer b ![]() [2] Abdulaziz eş-Şennavi, Sahabe Hayatından Tablolar (Hanım Sahabiler), Uysal Kitabevi: 3/70-77 ![]() |
![]() |
![]() |
|