Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çölyak, damla, kanla, taraması

Bir Damla Kanla Çölyak Taraması

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bir Damla Kanla Çölyak Taraması



Bir damla kanla çölyak taraması

Gluten isimli proteini içeren, buğday, arpa, çavdar ve yulafla beslenme neticesi ortaya çıkan ve mide-bağırsak sistemine ait şikâyetlere yol açan bir hastalıktır
[SIZE=+0]Dilara Koçak
Hafta sonu Prof Dr Markku Maki ile tanışma fırsatım oldu ve kendisi ile sohbet ettim Prof Dr Maki, Finlandiyanın önde gelen üniversitelerinden Tampere Üniversitesi Pediatri Departmanında pediatrik gastroenterolog olarak görev yapmakta olup halen Tampere Üniversite Hastanesi, Pediatri Departman Başkanlığı görevini yürütüyor İlgi alanı çölyak hastalığı 1980lerin başlarından itibaren çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırmış ve şu anda bu hastalıkla ilgili referans olarak kullanılan 200ün üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi bulunuyor
Prof Dr Maki, Çölyak Hastalığı Çalışma Grubu ile birlikte yürüttükleri çalışmalar sonucunda hekimlikte serolojik testlerin doğru kullanımıyla Finlandiyada erişkinlerde çölyak hastalığı teşhisinin 20 kat arttığını bildiriyor Prof Dr Maki, hızlı ve güvenilir çölyak hastalığı tarama testi olan BİOCARD Çölyak Testini bulan kişi
Parmaktan alınan bir damla kanla beş dakika içerisinde sonuç veren, kişinin kendisine dahi kolaylıkla uygulayabileceği bu tarama testi önemli Çünkü son tanı metodu olan ince bağırsak biyopsisi ile yüzde 90nın üzerinde paralellik gösteriyor, yani güvenilirliği oldukça yüksek Bu testin eczanelerde satılmaya başlaması da kolaylık yaratacak gibi görünüyor Bu testin pozitif çalışması halinde biyopsi için hekime başvurulması önemlidir
Çölyak hastalığının belirtileri aşağıdakiler olabilir:
* Şişkinlik, gaz, karın ağrısı
* Tekrarlayan ishal
* Bazen kabızlık
* Çocuklarda büyüme gecikmesi
* Ciltte kaşıntılı döküntü gibi şikâyetler
Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak, Gluten isimli proteini içeren, buğday, arpa, çavdar ve yulafla beslenme neticesi ortaya çıkan ve mide-bağırsak sistemine ait şikâyetlere yol açan bir hastalıktır Yakın zamanlarda yapılan bilimsel tıbbi çalışmalar, çölyak hastalığının her 100 kişiden birinde görüldüğünü göstermiştir
Hastalık bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyreder Kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir Hastalık herhangi bir döneminde tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği görülür Dışkı yağlı, genellikle sulu ve kötü kokuludur
Diyete dikkat edilmezse; çocukların gelişimleri durabilir, özellikle bazılarında anemi gelişir ve cilt problemleri ortaya çıkar Tek başına kusma, karın ağrısı veya sadece boy kısalığı ile başvuran has-talar da olabilir Diğer taraftan büyük çocuklarda ve erişkinlerde tedavi edilemeyen veya nedeni bulunamayan kansızlık, kemik zayıflığı gibi durumlar da hastalığın belirtisini oluşturabilir
Tedavide diyet çok önemli
Tedavide gluten içeren tüm ürünlerin diyetten çıkarılması gerekir Bu sayede belirtilerde kısa süre içinde gerileme gözlenir İnce bağırsaktaki histolojik bozuklukların düzelmesi ise birkaç aydan önce olmaz Eğer iyileşme gözlenmezse ya diyet tam olarak yapılmamaktadır ya da hastalığın tanısı yanlıştır
Ekmek, makarna, bisküvi, kek, kraker, pasta, irmik, birçok tahıl gevreği çeşidinde gluten bulunmaktadır Bu nedenle diyette buğday, çavdar ve arpa ile yapılan her türlü yiyecek örneğin; buğday ve çavdar unundan yapılan ekmekler, hamur işleri, makarna, şehriye ve bulgur diyetten çıkartılır Diyette tahıl grubundan mısır ve pirinçten yapılan yiyecekler tercih edilir Ayrıca patates veya soya unu da kullanılarak yemekler pişirilebilir Bununla birlikte, piyasada glutensiz unlar ve glutensiz ürünler de bulunmaktadır Çölyak hastalarına yol gösterici olması açısından dernekler de kurulmuştur Çölyak tedavisinde yulaf tüketimi hâlâ soru işaretli durumdadır Bazı çalışmalar yulafta da gluten bulunduğunu göstermekte ancak bazı çalışmalar da bunun tersini göstermektedir
Bu nedenle koruma amaçlı günde 50 gramdan fazla yulaf tüketmemeye dikkat edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.