![]() |
Her Derde Deva Kenger Sakızı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Her Derde Deva Kenger SakızıMALATYA (İHA) - Malatya'nın Darende ilçesinde Kenger sakızı üretimi ve satışı ile geçinen vatandaşlar, sakızın kilosunu 100 YTL'den satıyor ![]() İlçenin Çukurkaya ve Yazıköy köyleri ile Hacılar, Sırakoz, Şeyhli ve Baytarbağı Mahalleleri halkından birçok kişinin geçim kaynağı haline gelen Kenger sakızının kilosu 100 YTL'den satılıyor ![]() ![]() ![]() Kenger sakızının birçok ailenin geçim kaynağı olmasından başka birtakım yararlarının da olduğu biliniyor ![]() ![]() ![]() Darende'deki köy ve kasabalardan elde edilen Kenger sakızının çevre il ve ilçelerde satıldığı hatta İstanbul başta olmak üzere birçok yerden talep geldiğini söyleyen üreticiler, "Çalıştıktan sonra kimsenin geçim sıkıntısı çekmeyeceğinin en güzel göstergesi işte budur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Her Derde Deva Kenger Sakızı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Her Derde Deva Kenger SakızıKenger Sakızı Nedir Nasıl Kullanılır Gundelia tourneforîii L ![]() ![]() ![]() Kenger sakızı elde etmek için, bitkinin üst kısmı tamamen kuruduktan sonra (Ağustos sonlarında) kökünün etrafındaki toprak açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç sürgünler ilkbaharda toplanarak sebze olarak yenilir ![]() ![]() Güney Anadolu bölgesinde (Karaman, Mut, Gülnar, Silifke) meyvalann kavrulduktan sonra taş dibeklerde dövülüp elenmesi ile elde edilen ürün “Kenger kahvesi” ismiyle kahve yerine kullanılır Doğu Anadolunun bazı bölgelerinde (Erzurum, Erzincan) kengerin toprak üstü kısmı kurutulup ezildikten sonra, kış aylarında, hayvan yemi olarak kullanılmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
|