ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Her Derde Deva Kenger Sakızı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1040548)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 11:10 AM

Her Derde Deva Kenger Sakızı
 
MALATYA (İHA) - Malatya'nın Darende ilçesinde Kenger sakızı üretimi ve satışı ile geçinen vatandaşlar, sakızın kilosunu 100 YTL'den satıyor.

İlçenin Çukurkaya ve Yazıköy köyleri ile Hacılar, Sırakoz, Şeyhli ve Baytarbağı Mahalleleri halkından birçok kişinin geçim kaynağı haline gelen Kenger sakızının kilosu 100 YTL'den satılıyor. Yılda bir kişinin 30-40 kilo elde edebileceği Kenger sakızı, dağlardaki dikensi bir bitkiden elde ediliyor. Bitkinin çevresinin eşilerek gövde kısmından kesilmek suretiyle elde edilen sütün bir müddet sonra pıhtılaşmasıyla elde edilen Kenger sakızı, sıcak suda şekil verilerek satışa hazır hale getiriliyor.
Kenger sakızının birçok ailenin geçim kaynağı olmasından başka birtakım yararlarının da olduğu biliniyor. Sakızın; çene gevşemesi, patlayan kulak zarının düzelmesi, safra kesesinden taş düşürme, şeker, tansiyon, kalp damarlarının gevşemesi ve hazımsızlığa iyi geldiği; iştah açıcı, dişleri temizleyici, diş etlerini kuvvetlendirici gibi olumlu etkilerinin olduğu söyleniyor. Tamamen doğal olan Kenger sakızının hiçbir yan etkisinin olmadığı belirtiliyor.

Darende'deki köy ve kasabalardan elde edilen Kenger sakızının çevre il ve ilçelerde satıldığı hatta İstanbul başta olmak üzere birçok yerden talep geldiğini söyleyen üreticiler, "Çalıştıktan sonra kimsenin geçim sıkıntısı çekmeyeceğinin en güzel göstergesi işte budur. Önceleri hayvanlarla dağ dağ gezerken halk arasında çapa motoru diye tabir edilen araçlar sayesinde işimiz daha da kolaylaştı. 2 aylık sezon içerisinde iyi bir performansla 30 ila 40 kilogram sakız kesen bir şahıs, 3-4 bin YTL kazanabilir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 11:10 AM

Her Derde Deva Kenger Sakızı
 
Kenger Sakızı Nedir Nasıl Kullanılır

Gundelia tourneforîii L. (Compositae) türünün köklerinden elde edilen bir sakızdır. Bu tür 30-100 cm yükseklikte, sütlü, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Yapraklar tüylü veya çıplak, parçalı ve parçaların uçları batıcı dikenlidir

Kenger sakızı elde etmek için, bitkinin üst kısmı tamamen kuruduktan sonra (Ağustos sonlarında) kökünün etrafındaki toprak açılır. Açığa çıkan kökün baş kısmı keskin bir bıçak ile çizilir. Meydana çıkan süt görünüşündeki sakız, bir gün içinde koyulaşır ve fındık büyüklüğünde olur. Toplanan sakızlar sıcak su ile yıkanarak temizlenir. Bu esnada yumuşamış olan parçaların birkaç tanesi bir araya getirilerek 2-2.5 cm çapında ve 3-4 mm kalınlığında ve disk biçiminde kütleler yapılır. Bunlar bir ipe dizilir ve su içinde muhafaza edilir. Diş etlerini kuvvetlendirici ve iştah açıcı olarak çiğnenmektedir. Kullanılışı bilhassa Doğu Anadolu (Diyarbakır, Er-zurum)da yaygındır.

Genç sürgünler ilkbaharda toplanarak sebze olarak yenilir. Sürgünleri topraktan çıkartmak için kullanılan demir alete “Kengerhan”, sürgünler ile yapılan yemeğe ise “Boranı” denilir.

Güney Anadolu bölgesinde (Karaman, Mut, Gülnar, Silifke) meyvalann kavrulduktan sonra taş dibeklerde dövülüp elenmesi ile elde edilen ürün “Kenger kahvesi” ismiyle kahve yerine kullanılır

Doğu Anadolunun bazı bölgelerinde (Erzurum, Erzincan) kengerin toprak üstü kısmı kurutulup ezildikten sonra, kış aylarında, hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.