Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, yararları, şalgamın

Şalgamın Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şalgamın Faydaları Yararları



Şalgamın faydaları yararları

Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır İdrar söktürür İşte şalgamın diğer faydalarıBöbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir Romatizma ve nikriste faydalıdır



Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır Göğsü yumuşatır Şeker hastalarının susuzluğunu giderir

Bilinen Bileşimi : Terkibinde; B,C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir içerir

Şalgam Faydaları
- Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir

- Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır

- İdrar söktürür Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur

- Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir

- Romatizma ve nikriste faydalıdır

- Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir

- Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır

- Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır

- Göğsü yumuşatırBoğaz iltihaplarını giderir

- Nekahat devresini kısaltır

- Kabızlığı giderir

- Şeker hastalarının susuzluğunu giderir

Kullanım Şekli : Şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenilebilir ya da şalgam suyu şeklinde hazırlanıp kullanılmaktadır

Şalgam Suyunun Yapılışı : Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Şalgamın Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şalgamın Faydaları Yararları



Şalgamın faydaları

Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı veren bitkisi, Turpgiller'dendir 50-120 cm kadar boylanabilen ve Adana başta olmak üzere ülkemizde de yetiştirilen bir bitkidir

Bitkinin sebze olarak değerlendirilen bölümü, şişkin kökleridir Basık, yuvarlağımsı ya da uzun silindirik biçimlerde olan kökün sertçe etinin rengi beyaz ya da mavimtıraktır Ama, kökün toprak yüzeyine yakın kısmı kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilir Bitkinin oval biçimli yaprakları yeşil renkli, yaprak kenarları düz ya da testere gibi dişlidir

Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm kadar uzar Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olur Tohumları lahananınkilere çok benzediğinden, satın alırken aldanmamaya dikkat edilmelidir Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir Şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır Bazı yörelerimizde suyu sevilerek içilir

Şalgam, patates yaygınlaşana kadar, büyük önem verilerek tüketilen bir sebze olmuştur

İşte tek tek faydaları

Şalgam,tüm Turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma rizikosunu en aza indirgeyen bir besindir

Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir

İçerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir

Bedene dinçlik sağlayan, mide ve siyatik ağrılarına iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir

Şalgamın taş ve kum döktüğünü, bronşları boşalttığını, bol idrar söktürdüğünü uzmanlar, şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor

Uzmanlar, şeker hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar çiğ yenirse o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyor

Vitamin açısından zengin olduğu için hastalıklara yönelik koruma sağlar

Zindelik verir

İştah açıcı özelliği şalgam yararlarındandır

Stres gidericidir

Boğaz iltihabı için yararlıdır

Bağırsakları çalıştırıcı etkisiyle kabızlığı önler

Sindirimi kolaylaştırıcı özelliği şalgamın yararları arasındadır

Bağışıklığı güçlendirir

Gripe karşı korunma sağlar

Çinli bilim adamları şalgamın SARS hastalığına yönelik direnç oluşturduğunu belirtiyorlar

Vücudu toksinlerden temizleyici etkisi bir diğer şalgam faydası olarak belirtilebilir

Romatizma ve nikriste faydalıdır

Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir

Apse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır

Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır

Göğsü yumuşatır

Nekahat devresini kısaltır

Kabızlığı giderir

Şeker hastalarının susuzluğunu giderir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.